1. Velký zdroj antioxidantů
Jedním z nejčastějších a nejsilnějších antioxidantů v kávě je kyselina chlorogenová, která může zlepšit naše zdraví. Pomocí kyseliny chlorogenové je možné snížit riziko vzniku diabetu 2. typu a bojovat se záněty.
Někteří vědci naznačují, že tento antioxidant má vlastnosti, které mohou zabránit rakovině. Množství kyseliny chlorogenové se může lišit v závislosti na typu a způsobu pražení kávových zrn. Bohužel se díky pražení ztratí přibližně 50% až 95% kyseliny, i když plody kávy jsou stále považovány za možná jeden z nejlepších zdrojů k uspokojení hladu.
2. Kofein se vstřebává rychleji
Mnoho lidí ví, že kofein je přírodní stimulant, který najdeme v mnoha potravinách a nápojích, včetně všech našich oblíbených káv a čajů. V průměru jeden šálek kávy obsahuje 8-9 kávových zrn. Je logické předpokládat, že konzumací fazolí metabolizujeme kofein rychleji, než je konzumujeme v tekuté formě.
Jedna studie ukázala, že pití dvou šálků kávy po 200 mg kofeinu, což je 17 kávových zrn, mělo stejný výsledek jako 30 minutový spánek při bdělosti a emocích. V jiné studii vědci zjistili, že přibližně 60-70 mg kofeinu, což odpovídá 1 šálku espressa nebo 5 kávových zrn, vedlo ke zlepšení pozornosti a nálady po celý den.
Jak tedy kofein funguje?
Kofein potlačuje adenosin, chemickou látku, která způsobuje ospalost a připravuje nás na spánek. Kofein může také zlepšit naši fyzickou výdrž a hubnutí v důsledku zvýšeného metabolismu.
3. Vylepšení paměti
Vraťme se trochu zpět ke studiu roku 2013 na Johns Hopkins University, kde studenti dostávali 200 mg kofeinu po každém studijním období. Ukázalo se, že kofein pomáhal studentům posilovat jejich vzpomínky až do 24 hodin po pití kávy.
Je nepravděpodobné, že byste touto zprávou naštvali, 200 mg je denní dávka pro osobu středního věku.
4. Snížení bolesti svalů po cvičení
Díky studii z roku 2017 vědci zjistili, že káva dokázala po cvičení snížit bolest svalů o více než 50%. Například, aleve složka redukuje stejnou bolest o 30% a aspirin pouze o 25%. Další studie byla provedena na dálkových cyklistech, která ukázala, že 400 mg kofeinu by stále mohlo být prospěšné pro bolesti svalů u lidí, kteří kávu nezneužívají. Tato dávka dvakrát překračuje denní normu.
Proto, až příště půjdete do tělocvičny, nezapomeňte si přinést hrst kávových zrn s sebou!
Je však třeba poznamenat, že studie z roku 2017 také vědcům umožnila zjistit, že lidé, kteří neustále pijí kávu, nemusí mít díky toleranci stejné výhody.
5. Zvýšená výdrž během tréninku
Po tréninku se začnete cítit lépe, ale také získáte nejlepší trénink!
Vědci dokázali zjistit, že u lidí, kteří po cvičení konzumovali kávová zrna a uhlohydráty, se svalový glykogen po úplném cvičení zvýšil asi o 66%, na rozdíl od lidí, kteří konzumovali pouze uhlohydráty.
Protože glykogen je palivo používané pro sport, skupina lidí, kteří konzumovali uhlohydráty s kofeinem další den, byla schopna cvičit energičtěji a tvrději.
Jedna další studie ukázala, že běžci o délce 9 mil, díky konzumaci kávových zrn před jejich tréninkem, zlepšili protizánětlivé reakce během a po joggingu.
zrna jsou určitě relativně zdravé jako svačina! Ve srovnání s arašídy obsahují kávová zrna asi pětinu tuku, polovinu kalorií a čtyřikrát tolik vlákniny.
6. Vláknina
Kávová zrna mají vysoký obsah vlákniny s porcí asi 30 zrn. Množství vlákniny může poskytnout asi 3 gramy nebo 10 procent vašeho denního příjmu. Například šálek pravidelné vařené kávy obsahuje 0 gramů vlákniny.
7. Snížení dlouhodobého chronického zánětu
Vědci na Stanfordské univerzitě zjistili, že kofein blokuje specifický gen zodpovědný za chronický zánět, který ovlivňuje to, jak se cítíme den co den a byl spojen s úmrtností způsobenou všemi lidmi u lidí starších 85 let.
8. Muži mají méně erektilní dysfunkci
Podle Lékařského centra University of Texas může denní dávka 85 mg kofeinu - 43% průměrného denního příjmu dospělého - postačovat k boji s erektilní dysfunkcí.
9. Kávová zrna mají méně kalorií
Jedna unce vysoce koncentrovaných kávových zrn espressa poskytuje pouze tři kalorií. Můžete si vychutnat skvělé výhody kávy, aniž byste se museli starat o svůj jídelníček. (Někteří lidé dokonce začali používat přípravky pro péči o pleť na bázi kávy, aby vypadali svěží.)
Ale přiznejme si to: nikdo neříká ne ovesům, kešu, mandlovému máslu, čokoládovým lupínkům, randům a skořici. Naše ingredience jsou také veganské a bezlepkové… mmm, plněné kávou.
10. Zvyšuje individuální život
Konzumace kofeinové kávy zvyšuje životnost člověka. Studie prokázaly, že pití kávy snižuje časnou úmrtnost u obou pohlaví.
11. Reguluje krevní tlak
Kávová zrna zachycuje přebytečný tuk, který může zničit krevní cévy. Lidé trpící krevním tlakem by měli myslet na konzumaci kávových zrn. To je ideální způsob, jak se s těmito případy vypořádat. Častá konzumace doplňků z kávových zrn pomáhá udržovat krevní tlak.
12. Detox
Přidání kávových zrn v naší stravě pomáhá čistit toxické látky, které ulpívají na sliznici střeva. Časté používání kávového extraktu pomáhá čistit tělo škodlivých látek.
13. Jíst kávová zrna Potlačuje chuť k jídlu
Podle těch, kteří používají kávová zrna, několik dní po jídle zažili výrazný pokles chuti k jídlu. To je velmi dobré, zejména pro lidi, kteří mají potíže s ovládáním své váhy. To je skvělé zejména pro ty, kteří jedí více, než by měli. U kávových zrn se budete cítit plný i mezi jídly, což vám pomůže zbavit se hladu. To je nejdůležitější pro lidi se zájmem o hubnutí.
14. Omezení případů rakoviny kůže
Studie ukázaly, že pravděpodobnost vzniku rakoviny kůže klesá asi o 20 procent, pokud osoba nepřijme více než čtyři šálky kávy denně. Typy kávových zrn jsou zde také použitelné, protože studie ukazují, že některé druhy kávy jsou neúčinné.
15. Snižuje riziko srdečních chorob
Káva v zrnech zlepšuje zdraví krevních cév a tepen. Zlepšuje průtok krve ve všech částech těla. Zlepšení průtoku krve má pozitivní vliv na fungování mozku, odstranění škodlivých látek a dobré vidění. Tělesné funkce se zlepšují, což vede k větší mentální schopnosti.
16. Udržuje rovnováhu cukru v krvi
Kávová zrna obsahuje životně důležité enzymy, které udržují rovnovážnou hladinu cukru v krvi. Enzym funguje tak, že katalyzuje procesy ve slinivce břišní, které produkují hormony inzulín a glukagon a regulují hladinu cukru v krvi. To pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi.