Dnes, v obchodech a supermarketech v naší zemi, je počet odrůd kávy tak velký, že se můžete snadno ztratit v jejich hojnosti. Abyste se vyhnuli plýtvání času a peněz určováním nejvhodnější značky pro sebe, musíte znát vlastnosti různých odrůd a typů kávových zrn .
Arabica
Oficiálním názvem kultury je Arabian Coffee Tree (Coffea arabica). Arabica - nejdůležitější druh kávy na světě - má komplexní aroma. Kultura je velmi rozmarná. Optimální podmínky pro existenci Arabiky jsou horské tropy v nadmořské výšce 900 až 2100 m nad mořem. Fazole se daří ve vlhkosti a pravidelných silných deštích. Průměrná teplota v místě růstu je 15-24 ° C. Nejúrodnější podmínkou je úplná absence mrazu.
Počet odrůd arabských arabských stromů, které se dnes používají v kávovém průmyslu, je 45–50. Období od okamžiku kvetení do doby zrání ovoce je 6-7 měsíců. Počet plodin za rok je 1-2. Hlavním kritériem pro počet plodin je střídání období sucha a dešťů. Plodiny jsou obvykle množeny pomocí životaschopných semen.
Robusta
Oficiálním názvem této kultury je kávovníček Coffea Canephora. To bylo objeveno v Kongo povodí, Kongo, Afrika. Robusta - druhý nejoblíbenější druh kávy na světě - se vyznačuje vysokým obsahem kofeinu ve fazole. Robusta se používá v kávových směsích, aby dala sílu nápoje.
Robusta je nenáročný a dobře snáší teplo a vlhkost. Optimální podmínky pro existenci kultury jsou nízko položené tropy v nadmořské výšce až 900 m. Fazole Robusta si také užívají vlhkost při pravidelných silných deštích. Průměrná teplota v místě růstu je 22-27 ° C. Rostoucími vlastnostmi půdy jsou vlhká půda a vysoká teplota.
Robusta je necitlivý na choroby a škodlivý hmyz. Období od okamžiku kvetení do doby zrání ovoce je 5-6 týdnů. Počet plodin za rok je 12-15. Hlavním kritériem pro počet plodin je přísné dodržování techniky péče. Reprodukce je katalyzována řízky.
Liberica
Libanonská káva pochází ze západní Afriky. V současné době se tento druh pěstuje téměř ve všech zemích afrického kontinentu, stejně jako na Srí Lance, Indonésii, na Filipínách a dalších. Zemědělci sklízejí kávu Liberica z plodů kávovníků vysoké 6-10 metrů s velmi velkými listy. Délka kávového ovoce je 30-35 mm, šířka je 10-15 mm.
Kvalita libérijského ovoce není nejvyšší, takže se tento druh kávy používá jen zřídka. Liberica se většinou používá k vytváření různých kávových směsí. Nikdo nikdy nekonzumoval kávu vyrobenou výhradně z libanonských bobů. To se zdá být nemožné.
Excelsina
To je další druh kávy. Káva Excelsia - nebo High Coffee - je ještě méně známá než Liberica. Stromy tohoto druhu dosahují výšky 20 m. Tento druh kávy nemá žádnou ekonomickou hodnotu.