Výsledky vyhledávání pro dotaz zrna:

Výsledky vyhledávání v sekci: O kávě

Jak na Cold brew s Frenchpressem

Co potřebuješ 140 gramů kávy. středně nebo tmavě pražené1L French Press.Váha. Stačit bude každá běžná kuchyňská váha. Mlýnek Vařečka. Výsledek konce studené vaření Celková doba vaření: 12:00 hodin.Kolik kávy získáme: 8 šálků (1 l).Charakteristika chutě: Těžká a robustní. Více příchuti, menší kyselost . Krok 1: Vážení a mletí kávyVětšina receptů na studenou kávu používá poměr vody a kávy 7:1. Laicky řečeno, pro každý litr vody musíte přidat asi 140 gramů vody. Pro tento recept na používám 1 litr French Press (8 šálků), ale pokud používáte menší French Press, upravte podle toho své množství kávy a vody.Jakmile vážíte svou kávu, budete chtít nastavit svůj mlýnek na hrubost mletí, jak byste normálně používali pro pravidelné vaření frenchpressu.Krok 2: Přidejte vodu o pokojové teplotěPřidejte mletou kávu do FrenchPressu, jemně protřepejte, aby se srovnala mletá káva. Pomalu nalijte přes 1 litr filtrované vody (zhruba 4 šálky). Krok 3: ZamíchatTrik, jak zajistit, aby vaše Cold brew bylo prvotřídní, je zajistit, aby všechna zrna byla zcela ponořena do vody. K tomu si vezměte lžíci (dřevěnou, pokud používáte sklenici French Press), nebo když jsem použil plastové míchadlo AeroPress a jemně posypte kávovou sedlinu tak, aby byla zcela ponořena.Krok 4: Dlouhé čekáníUmístěte víko na svůj French Press, ale ještě ho nezakrývejte. Jakékoliv Cold brew si vyžaduje čas a díky této hrubosti mletí potřebuje váš Frenchpress za studena vařit při pokojové teplotě nejméně 12 hodin.Na rozdíl od jiných způsobů vaření horké kávy, které vyžadují teplo pro extrakci, proces vaření za studena nahrazuje teplo časem, aby se dosáhlo odpovídající extrakce vaší kávy. Čím déle je káva namáčená, tím více olejů a příchutí se uvolní z vašich zrn.Krok 5: Filtrujte , nalijte a užívejte 

Kolik kofeinu se nachází v kávě?

I přes mnoho různých nápojů většina z nás stále dává přednost kávě. Ale proč to tak moc milujeme? Nepochybně pro příjemnou vůni, jeho bohatou chuť kávy a samozřejmě pro vitalitu, kterou nám dává po celý den.Co je to s kávou, která nám dává takovou radost? To vše díky přírodnímu stimulačnímu kofeinu nebo, jak někteří říkají, guaninu, který se nachází v zrnech kávovníku. Chci hned říci, že tato látka nebude užitečná pro všechny. Dva šálky obsahují přibližně 155 mg kofeinu, ale víte kolik kofeinu v kávovém zrnu ?Kolik kofeinu je v zrnech Arabica a Robusta?Pokud jste od někoho slyšeli, že zrna Robusta mají více kofeinu než zrna Arabica, měli byste vědět, že je to pravda.Zrna Robusta obsahují asi 2,2 - 2,7% kofeinu a zrna Arabica - 1,2 - 1,5%.Díky vyššímu obsahu kofeinu je rostlina Robusta méně náchylná k škůdcům a chorobám. Ne všichni škůdci, jako je hořká chuť a nemoci, nemohou tolerovat své antimikrobiální vlastnosti.Rovněž dává horkou chuť již ve vařeném nápoji. Šálek vařeného Robusta obsahuje asi dvakrát tolik kofeinu než šálek Arabica.Kolik kofeinu je v syrových zrnech?Syrová káva v zrnech má jiný profil kofeinu než pražená zrna, protože proces pražení vytáhne část kofeinu. Čím déle se praží, tím více kofeinu se ztratí. Podívejme se na množství kofeinu v zrna, než ho pečeme.V mnoha evropských zemích jsou pro spotřebu kofeinu široce používány dva druhy fazolí: Arabica a Robusta. zrna Arabica jsou považovány za mnohem vyšší kvalitu a používají se častěji než zrna Robusta.Na úkor obsahu kofeinu.zrna Arabica obsahují přibližně 1,2% kofeinu, zatímco zrna Robusta v surové formě obsahují 2,2%.Kolik kofeinu je v praženém zrnu?Stejně jako syrové zrna obsahují zrna Arabica méně kofeinu než zrna Robusta. Totéž platí pro množství kofeinu v pražených bobech. Po pražení obsahují zrna Arabica asi polovinu kofeinu jako zrna Robusta. Množství kofeinu v jednom zrna Arabica je asi šest miligramů. zrna Robusta obsahují po pečení 10 miligramů kofeinu.Obsah kofeinu může také záviset na stupni pečení. Jak již bylo zmíněno dříve, čím více pražená zrna, tím méně kofeinu je uloženo. V jednom světle praženém zrna je o 15 až 20% více kofeinu než v tmavých pražených fazolí. Může to znít jako dost velké číslo, aby to změnilo, ale pro malé zrna to není tak moc. Rozdíl v hladinách kofeinu mezi pražením ve srovnání s celými šálky kávy je malý, ale stále zajímavý.Co je kofein?Kofein je přírodní stimulant, který se nejčastěji vyskytuje v čajích, kávách a kakaových rostlinách. Funguje tak, že stimuluje mozek a centrální nervový systém, pomáhá vám zůstat v pohotovosti a předcházet únavě.Historici sledují první uvařený čaj zpět do roku 2737 před Kristem. Káva byla údajně objevena o mnoho let později etiopským ovčákem, který si všiml další energie, kterou dal svým kozím.Koncem roku 1800 se na trhu objevily kofeinové nealkoholické nápoje a brzy následovaly energetické nápoje.V současné době 80% světové populace konzumuje kofeinové produkty každý den a toto číslo stoupá na 90% u dospělých v Severní Americe.SOUHRN: kofein je přírodní stimulant konzumovaný po celém světě. Většina lidí si to od kávy, čaje, nealkoholických nápojů, energetických nápojů nebo čokolády.Kolik kofeinu máte v šálku?Kolik kofeinu v šálku kávy od Cezve Turka?Litr takového nápoje připraveného klasicky obsahuje asi 380 - 650 mg osvěžující tekutiny. Ukázalo se, že přípustná dávka takové kávy není větší než 5 - 7 malých šálků.Kolik kofeinu je v kávovaru?Espresso je jednou z nejsilnějších odrůd tohoto nápoje a mnozí ho pijí ráno, aby se rozveselili. Má nejvyšší obsah kofeinu - celkem 1700 až 2250 mg na 1 litr. A pokud mluvíme o ristretu, pak má ještě více kofeinu. Takové nápoje by neměly konzumovat ve velmi velkém množství ti, kteří nejsou náchylní k hypertenzi a nemají jiné zdravotní problémy. Je lepší omezit se na 1 - 2 šálky denně, přičemž mezi používáním velkého množství espressa se významně přeruší zátěž těla.Espresso nápojeMnoho populárních kávových nápojů se vyrábí z espressa smíchaného s různými druhy a množstvím mléka. Patří sem latte, cappuccino, macchiato a americano. Protože mléko neobsahuje žádný další kofein, obsahují tyto nápoje stejné množství kofeinu jako espresso. Jedna (malá) obsahuje v průměru asi 63 mg kofeinu a dvojitá (velká) - asi 125 mg.Kolik kofeinu je v instantní kávě?Milovníci milovaných káv mají tendenci tvrdit, že lyofilizovaný prášek nemá nic společného se skutečnou kávou. Možná, pokud jde o chuť, se instantní produkt liší od originálu. Z hlediska obsahu kofeinu však toto tvrzení není úplně pravda. Pokud jste nevěděli, kolik kofeinu je v instantní kávě, pamatujte - 310 - 480 mg osvěžující látky na litr takového nápoje. Hodně však záleží na tom, kolik je váš hrnek a kolik lžiček si berete za porci.Kolik kofeinu obsahuje káva bez kofeinu?Nebuďte překvapeni - takový nápoj nemůže obsahovat osvěžující složku. Pokud si vyberete kávu bez kofeinu, pak obsahuje kofein v množství asi 2,5% obvyklé dávky - asi 12 - 13,4 mg na porci. Díky moderním technologiím je tento nápoj bezpečnější pro pacienty s hypertenzí, ale neztrácí chuť.Kolik kofeinu je v zelené kávě?Tento zdravý produkt je stále káva. V souladu s tím má také kofein v menším množství. Je třeba si uvědomit, že množství osvěžující látky v zrnech se během pražení zvyšuje. Z toho vyplývá, že množství kofeinu v zelené kávě závisí na stupni pražení. 

Druhy kávových zrn

Dnes, v obchodech a supermarketech v naší zemi, je počet odrůd kávy tak velký, že se můžete snadno ztratit v jejich hojnosti. Abyste se vyhnuli plýtvání času a peněz určováním nejvhodnější značky pro sebe, musíte znát vlastnosti různých odrůd a typů kávových zrn .ArabicaOficiálním názvem kultury je Arabian Coffee Tree (Coffea arabica). Arabica - nejdůležitější druh kávy na světě - má komplexní aroma. Kultura je velmi rozmarná. Optimální podmínky pro existenci Arabiky jsou horské tropy v nadmořské výšce 900 až 2100 m nad mořem. Fazole se daří ve vlhkosti a pravidelných silných deštích. Průměrná teplota v místě růstu je 15-24 ° C. Nejúrodnější podmínkou je úplná absence mrazu.Počet odrůd arabských arabských stromů, které se dnes používají v kávovém průmyslu, je 45–50. Období od okamžiku kvetení do doby zrání ovoce je 6-7 měsíců. Počet plodin za rok je 1-2. Hlavním kritériem pro počet plodin je střídání období sucha a dešťů. Plodiny jsou obvykle množeny pomocí životaschopných semen.RobustaOficiálním názvem této kultury je kávovníček Coffea Canephora. To bylo objeveno v Kongo povodí, Kongo, Afrika. Robusta - druhý nejoblíbenější druh kávy na světě - se vyznačuje vysokým obsahem kofeinu ve fazole. Robusta se používá v kávových směsích, aby dala sílu nápoje.Robusta je nenáročný a dobře snáší teplo a vlhkost. Optimální podmínky pro existenci kultury jsou nízko položené tropy v nadmořské výšce až 900 m. Fazole Robusta si také užívají vlhkost při pravidelných silných deštích. Průměrná teplota v místě růstu je 22-27 ° C. Rostoucími vlastnostmi půdy jsou vlhká půda a vysoká teplota.Robusta je necitlivý na choroby a škodlivý hmyz. Období od okamžiku kvetení do doby zrání ovoce je 5-6 týdnů. Počet plodin za rok je 12-15. Hlavním kritériem pro počet plodin je přísné dodržování techniky péče. Reprodukce je katalyzována řízky.LibericaLibanonská káva pochází ze západní Afriky. V současné době se tento druh pěstuje téměř ve všech zemích afrického kontinentu, stejně jako na Srí Lance, Indonésii, na Filipínách a dalších. Zemědělci sklízejí kávu Liberica z plodů kávovníků vysoké 6-10 metrů s velmi velkými listy. Délka kávového ovoce je 30-35 mm, šířka je 10-15 mm.Kvalita libérijského ovoce není nejvyšší, takže se tento druh kávy používá jen zřídka. Liberica se většinou používá k vytváření různých kávových směsí. Nikdo nikdy nekonzumoval kávu vyrobenou výhradně z libanonských bobů. To se zdá být nemožné.ExcelsinaTo je další druh kávy. Káva Excelsia - nebo High Coffee - je ještě méně známá než Liberica. Stromy tohoto druhu dosahují výšky 20 m. Tento druh kávy nemá žádnou ekonomickou hodnotu.

Jak dlouho vydrží kávová zrna čerstvá ?

Jak dlouho je káva dobrá k pití?Suché zboží (kávová zrna, kávová zrna) při správném skladování může trvat dlouho - týdny, měsíce, dokonce roky. Zachová si svěžest a příjemnou vůni? Bohužel ne.Pokud je káva skladována na suchém, chladném a tmavém místě, může být konzumována po dlouhou dobu. To však neznamená, že bude stále chutnat svěží. Postupem času ztratí aroma a mnoho chutných tónů v chuti. Čím je káva čerstvější, tím lepší bude chuť, protože s věkem se káva začne zhoršovat.Stejně jako u jiných potravinářských výrobků bude na obalu uvedeno datum (nebo dva) s uvedením, kdy by mělo být spotřebováno. Pokud není datum, přeskočil bych tuto značku.Pokud kávu skladujete správně, lze ji použít před datem exspirace, možná i poté, pokud rádi obětujete dokonalou chuť. Prověříme to později. Mějte na paměti, že u mléka je to jiné! Mléko se zhoršuje brzy po uplynutí doby použitelnosti, i když je správně skladováno.Další datum, které můžete vidět na obalu kávy, je datum pečení. Čím blíže k tomuto datu konzumujete kávu, tím lepší je chuť a bezpečnost.Jak ukládat mletou kávu? Po mletí se zvyšuje zranitelnost kávy. Pravidla pro skladování prášku se proto v některých ohledech liší.Utěsněné obaly, ze kterých je vzduch evakuován, umožňují dlouhodobě uchovávat prášek. Proto se prášek téměř vždy balí tímto způsobem. Doma je velmi obtížné replikovat, pokud nemáte doma vakuový balič.V každodenním životě je zakoupený mletý prášek často skladován ve stejných obalech, ve kterých je zakoupen. A to má své výhody:Toto balení poskytuje optimální ochranu proti vlhkosti a světlu.Eliminuje tvorbu kondenzace.Účinně chrání před pachy.Vzhledem k velmi vysoké hygroskopičnosti mleté ​​kávy se tento poslední bod jeví jako nesmírně důležitý. Prášek navlhčuje mnohem rychleji než fazole, takže ochrana proti vlhkosti je důležitým faktorem.Balíček nelze ponechat otevřený. Musí být kroucená nebo svázaná, aby se vzduch nedostal dovnitř. Mnoho výrobců jim dodává speciální zařízení pro pevné uzavření krku poté, co je obal bez tlaku.

Rozdíl mezi kávou a espressem

1. Doba vařeníPražení kávy obvykle trvá asi 13 minut, zatímco doba pražení espressa je asi 20 minut. Čas se samozřejmě může lišit v závislosti na typu zrna a modelu roadsteru.2. Vzhled zrnDíky dlouhodobému pražení mají kávová zrna tmavší barvu a lesklejší povrch než kávová zrna. Lesk je způsoben tím, že oleje obsažené v zelených zrn přicházejí na povrch během procesu pražení. Zrna mají díky krátkému pražení světlejší barvu a matný povrch.3. KyselinaEspresso boby mají slabší kyselost. Je to proto, že kyseliny obsažené v zrnech se během pražení rozkládají. Kyselina v těchto fazolí proto z důvodu delšího pražení často chybí. Mnoho lidí, jejichž žaludek je citlivější na kyselost, dává přednost espressu než tradiční kávě.4. TlakSamotné espresso bylo vynalezeno pro urychlení procesu výroby kávy v barech. K tomu se používá tlak.Voda prochází zeminou иуфты pod tlakem, nejméně 9 bar. Teplota vody je 190-196 ° F. Voda se obvykle používá k přípravě běžné kávy s vysokou teplotou 195 až 205 ° F a nápoj se připravuje bez vysokého tlaku. Je zajímavé, že tlak je důvodem, proč se papírové filtry nepoužívají při přípravě espressa. Papír prostě takový tlak nemůže vydržet.5. Rozdílná hrubost mletí a extrakceDalším důležitým rozdílem je mletí. U espressa by zrna měla být mnohem menší než u kávy. Je to proto, že je připraven mnohem rychleji - pouze 25–30 sekund. Proto je kontakt mleté ​​fazole s horkou vodou mnohem kratší.Průchod horké vody pod vysokým tlakem přes velmi jemně mleté ​​fazole poskytuje účinnější extrakci. Při přípravě espressa se z fazolí extrahuje přibližně 24% všech látek, zatímco při výrobě nápojů se extrahuje pouze 17%.6. Doba vařeníJemnost mletí espressa se nastaví tak, aby se s objemem 30 ml extrahoval za 25–30 sekund, po 1,5 až 2,5 sekundách před infuzí. Příprava kávy může trvat až 6 minut.

Výhody konzumace kávových zrn

1. Velký zdroj antioxidantůJedním z nejčastějších a nejsilnějších antioxidantů v kávě je kyselina chlorogenová, která může zlepšit naše zdraví. Pomocí kyseliny chlorogenové je možné snížit riziko vzniku diabetu 2. typu a bojovat se záněty.Někteří vědci naznačují, že tento antioxidant má vlastnosti, které mohou zabránit rakovině. Množství kyseliny chlorogenové se může lišit v závislosti na typu a způsobu pražení kávových zrn. Bohužel se díky pražení ztratí přibližně 50% až 95% kyseliny, i když plody kávy jsou stále považovány za možná jeden z nejlepších zdrojů k uspokojení hladu.2. Kofein se vstřebává rychlejiMnoho lidí ví, že kofein je přírodní stimulant, který najdeme v mnoha potravinách a nápojích, včetně všech našich oblíbených káv a čajů. V průměru jeden šálek kávy obsahuje 8-9 kávových zrn. Je logické předpokládat, že konzumací fazolí metabolizujeme kofein rychleji, než je konzumujeme v tekuté formě.Jedna studie ukázala, že pití dvou šálků kávy po 200 mg kofeinu, což je 17 kávových zrn, mělo stejný výsledek jako 30 minutový spánek při bdělosti a emocích. V jiné studii vědci zjistili, že přibližně 60-70 mg kofeinu, což odpovídá 1 šálku espressa nebo 5 kávových zrn, vedlo ke zlepšení pozornosti a nálady po celý den.Jak tedy kofein funguje?Kofein potlačuje adenosin, chemickou látku, která způsobuje ospalost a připravuje nás na spánek. Kofein může také zlepšit naši fyzickou výdrž a hubnutí v důsledku zvýšeného metabolismu.3. Vylepšení pamětiVraťme se trochu zpět ke studiu roku 2013 na Johns Hopkins University, kde studenti dostávali 200 mg kofeinu po každém studijním období. Ukázalo se, že kofein pomáhal studentům posilovat jejich vzpomínky až do 24 hodin po pití kávy.Je nepravděpodobné, že byste touto zprávou naštvali, 200 mg je denní dávka pro osobu středního věku.4. Snížení bolesti svalů po cvičeníDíky studii z roku 2017 vědci zjistili, že káva dokázala po cvičení snížit bolest svalů o více než 50%. Například, aleve složka redukuje stejnou bolest o 30% a aspirin pouze o 25%. Další studie byla provedena na dálkových cyklistech, která ukázala, že 400 mg kofeinu by stále mohlo být prospěšné pro bolesti svalů u lidí, kteří kávu nezneužívají. Tato dávka dvakrát překračuje denní normu.Proto, až příště půjdete do tělocvičny, nezapomeňte si přinést hrst kávových zrn s sebou!Je však třeba poznamenat, že studie z roku 2017 také vědcům umožnila zjistit, že lidé, kteří neustále pijí kávu, nemusí mít díky toleranci stejné výhody.5. Zvýšená výdrž během tréninkuPo tréninku se začnete cítit lépe, ale také získáte nejlepší trénink!Vědci dokázali zjistit, že u lidí, kteří po cvičení konzumovali kávová zrna a uhlohydráty, se svalový glykogen po úplném cvičení zvýšil asi o 66%, na rozdíl od lidí, kteří konzumovali pouze uhlohydráty.Protože glykogen je palivo používané pro sport, skupina lidí, kteří konzumovali uhlohydráty s kofeinem další den, byla schopna cvičit energičtěji a tvrději.Jedna další studie ukázala, že běžci o délce 9 mil, díky konzumaci kávových zrn před jejich tréninkem, zlepšili protizánětlivé reakce během a po joggingu.zrna jsou určitě relativně zdravé jako svačina! Ve srovnání s arašídy obsahují kávová zrna asi pětinu tuku, polovinu kalorií a čtyřikrát tolik vlákniny.6. VlákninaKávová zrna mají vysoký obsah vlákniny s porcí asi 30 zrn. Množství vlákniny může poskytnout asi 3 gramy nebo 10 procent vašeho denního příjmu. Například šálek pravidelné vařené kávy obsahuje 0 gramů vlákniny.7. Snížení dlouhodobého chronického zánětuVědci na Stanfordské univerzitě zjistili, že kofein blokuje specifický gen zodpovědný za chronický zánět, který ovlivňuje to, jak se cítíme den co den a byl spojen s úmrtností způsobenou všemi lidmi u lidí starších 85 let.8. Muži mají méně erektilní dysfunkciPodle Lékařského centra University of Texas může denní dávka 85 mg kofeinu - 43% průměrného denního příjmu dospělého - postačovat k boji s erektilní dysfunkcí.9. Kávová zrna mají méně kaloriíJedna unce vysoce koncentrovaných kávových zrn espressa poskytuje pouze tři kalorií. Můžete si vychutnat skvělé výhody kávy, aniž byste se museli starat o svůj jídelníček. (Někteří lidé dokonce začali používat přípravky pro péči o pleť na bázi kávy, aby vypadali svěží.)Ale přiznejme si to: nikdo neříká ne ovesům, kešu, mandlovému máslu, čokoládovým lupínkům, randům a skořici. Naše ingredience jsou také veganské a bezlepkové… mmm, plněné kávou.10. Zvyšuje individuální životKonzumace kofeinové kávy zvyšuje životnost člověka. Studie prokázaly, že pití kávy snižuje časnou úmrtnost u obou pohlaví.11. Reguluje krevní tlakKávová zrna zachycuje přebytečný tuk, který může zničit krevní cévy. Lidé trpící krevním tlakem by měli myslet na konzumaci kávových zrn. To je ideální způsob, jak se s těmito případy vypořádat. Častá konzumace doplňků z kávových zrn pomáhá udržovat krevní tlak.12. DetoxPřidání kávových zrn v naší stravě pomáhá čistit toxické látky, které ulpívají na sliznici střeva. Časté používání kávového extraktu pomáhá čistit tělo škodlivých látek.13. Jíst kávová zrna Potlačuje chuť k jídluPodle těch, kteří používají kávová zrna, několik dní po jídle zažili výrazný pokles chuti k jídlu. To je velmi dobré, zejména pro lidi, kteří mají potíže s ovládáním své váhy. To je skvělé zejména pro ty, kteří jedí více, než by měli. U kávových zrn se budete cítit plný i mezi jídly, což vám pomůže zbavit se hladu. To je nejdůležitější pro lidi se zájmem o hubnutí.14. Omezení případů rakoviny kůžeStudie ukázaly, že pravděpodobnost vzniku rakoviny kůže klesá asi o 20 procent, pokud osoba nepřijme více než čtyři šálky kávy denně. Typy kávových zrn jsou zde také použitelné, protože studie ukazují, že některé druhy kávy jsou neúčinné.15. Snižuje riziko srdečních chorobKáva v zrnech zlepšuje zdraví krevních cév a tepen. Zlepšuje průtok krve ve všech částech těla. Zlepšení průtoku krve má pozitivní vliv na fungování mozku, odstranění škodlivých látek a dobré vidění. Tělesné funkce se zlepšují, což vede k větší mentální schopnosti.16. Udržuje rovnováhu cukru v krviKávová zrna obsahuje životně důležité enzymy, které udržují rovnovážnou hladinu cukru v krvi. Enzym funguje tak, že katalyzuje procesy ve slinivce břišní, které produkují hormony inzulín a glukagon a regulují hladinu cukru v krvi. To pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi.

Odkud pocházejí kávová zrna

Je spolehlivě známo, že tradice konzumace kávy jako nápoje se objevila v jižní Etiopii a Jemenu, i když historici se dohadují o tom, kde se to stalo dříve.Pastýř Kaldi a jeho kozyPodle legendy si pastýř Kaldi z provincie Kaffa v jižní Etiopii (podle jedné verze slovo „káva“ pochází z názvu provincie) všiml, že po jídle bobule kávy se jeho kozy staly aktivními a odmítaly spát v noc.Ochutnal bobule a objevil jejich tonizující účinek. O jeho pozorováních se Caldi hlásil opatovi místního kláštera, ale opat odsoudil pastýře a hodil bobule do ohně. Místnost byla naplněna svůdnou vůní pražených kávových zrn a opat se rozhodl připravit si drink z bobulí.Po pití to cítil znatelný nárůst síly, který mu umožnil zůstat vzhůru během hodin večerní modlitby. Opat odhalil tento objev ostatním mnichům v klášteře a tyto znalosti dále přenášeli.Káva v arabském světěKáva se postupně stala známou na jihu Arabského poloostrova na území moderního Jemenu. Právě zde se káva poprvé pěstovala pro komerční účely. Díky úzkým obchodním vztahům mezi arabskými zeměmi byla káva známa již v 16. století v Persii, Egyptě, Sýrii a Turecku.Popularita kávy v arabském světě je pravděpodobně proto, že konzumace alkoholu je Koránem zakázána, a káva se stala jakousi náhradou za ni.Istanbulská kavárna, 19. stoletíV Turecku lidé pili kávu nejen doma, ale také v kavárnách, které se široce používaly v mnoha městech na Středním východě. Zde se místní obyvatelé nesetkali tolik, aby pili kávu, ale aby diskutovali o věcech, poslouchali hudbu a hráli šachy. Bylo běžné, že konverzace se stala vzrušující diskusí o politických tématech.Úřady z toho nebyly příliš nadšené. V kavárnách viděli hrozbu, zdroj vzpurných myšlenek. Takže pod záminkou skutečnosti, že káva je stejná omamná látka jako víno, a proto podléhá zákazu, orgány Mekky v roce 1511 uzavřely všechny kavárny ve městě, ale rozhodnutí bylo brzy zrušeno vyšší autoritou - Sultán z Káhiry.Kavárna v Osmanské říšiTato dualita o kávě se projevuje již několik desetiletí. Káva a kavárny nyní a poté spadly pod zákaz, dokud úřady nenajdou kompromisní možnost: povolit použití tohoto nápoje, ale zdanit jej.V některých městech na Středním východě byla káva po mnoho let stále zakázána a například v Osmanské říši bylo považováno za nutné, aby žena měla právo podat žádost o rozvod, pokud jí její manžel neposkytl dostatečný počet dodávka kávy.MonopolPro arabské země se káva postupně stala důležitou vývozní komoditou a udělali vše, co je v jejích silách, aby zabránily jiným zemím v jejím růstu. Před exportem fazolí byly vařeny ve vroucí vodě nebo částečně smaženy, aby nemohly později vyklíčit, a cizincům bylo přísně zakázáno navštívit kávové plantáže. Všechna tato opatření však byla marná.K prvnímu případu pašování kávy došlo v 17. století, kdy poutník Baba Budan dokázal propašovat několik kávových zrn z Mekky do své rodné Indie. Takže ve státě Mizoram v Indii se objevila první kávová plantáž. Do konce 17. století Holanďané přinesli kávu na malabarské pobřeží Indie a poté na ostrov Java (Indonésie). Odtud následně vlnil do dalších zemí jihovýchodní Asie.Káva proniká do EvropyHolandské kolonie se rychle staly hlavními dodavateli kávy do Evropy, kde káva zaznamenala rostoucí popularitu. Tento produkt kromě holandských kolonií pronikl do Evropy a přes Osmanskou říši.Ve Starém světě byl přístup ke kávě negativní. Odpůrci to nazývali „hořkým potomkem Satana“. V Benátkách dosáhly spory mezi příznivci a odpůrci kávy natolik intenzity, že bylo zapotřebí zásahu papeže Klementa VIII. Papežovi se však ten nápoj líbil natolik, že jim dal požehnání.První kavárny se objevily v Evropě v polovině 17. století a rychle se rozšířily do Anglie, Francie, Německa a Nizozemska. Brzy bylo v Londýně asi 300 kaváren. Stejně jako na Středním východě byly kavárny oblíbeným místem setkání, kde se sešli zástupci různých profesí, aby diskutovali o naléhavých záležitostech a problémech. Sjednotili se v zájmových skupinách, debatovali a uzavírali obchody.Diskuse o francouzsko-pruské válce v pařížské kavárněKavárny se staly tak důležitým místem pro výměnu informací a obchodní komunikaci, že některé z nich později vyrostly ve velké společnosti. Známý pojistný trh Lloyd's of London vznikl na základě kavárny Edwarda Lloyda na Tower Street a londýnská burza rostla z kavárny Jonathon's Coffee House.Káva v novém světěNizozemsko přineslo kávu do New Amsterdamu (nyní New York) v polovině 17. století. Káva začala získávat popularitu a kavárny se začaly objevovat v dalších velkých městech - například ve Philadelphii a Bostonu.Až do druhé poloviny 18. století však čaj zůstal oblíbeným nápojem Američanů. Zlom v šíření kultury spotřeby kávy byl v 1773 Boston Tea Party, kdy se kolonie vzbouřila proti dalšímu zvýšení daně za čaj anglickým králem Georgeem. Američané odmítli čaj ve prospěch kávy, která se stala národním nápojem Spojených států.Boston Tea PartyMimochodem, samotná vzpoura, která šla v historii jako bostonská čajová párty, byla plánována také povstalci v kavárně - v Green Dragon v Bostonu. Je také zajímavé, že některé kavárny v New Yorku a londýnské se staly kolébkou velkých korporací. Burza v New Yorku a Bank of New York tak pocházejí z běžných kaváren na ulici, které se dnes nazývají Wall Street.Karibik a Střední AmerikaGabrielle Clejo se stará o kávu na cestě na MartinikPříběh kávy vstupující do Karibiku je jedním z nejromantičtějších na dlouhé kávové cestě po celém světě. V roce 1714 předal starosta Amsterdamu kávu jako dárek francouzskému králi Ludvíkovi XV. Král nařídil zasadit strom ve své botanické zahradě v Paříži. V roce 1723 byl francouzský námořní důstojník Gabriel de Clieuud z Martiniku v Paříži a byl schopen získat kávovník z Královské botanické zahrady. Jeho cílem bylo zasadit strom na Martiniku. Položil jej pod skleněný kryt, aby jej ochránil před mořskou vodou a nepříznivým počasím, a narazil na silnici.Záznamy z deníku důstojníka podrobně uváděly, že kávovníček před dosažením ostrova překonal spoustu problémů. Loď byla ohrožena piráty, upadla do bouře a závistivý kolega de Clieuu se dokonce pokusil zaútočit na samotnou rostlinu a v důsledku útoku se jí podařilo strhnout větvičku ze stromu. Zdálo se však, že nic nemůže zabránit cestě kávy na Martinik. Předpokládá se, že z tohoto jediného stromu dnes pochází 18 milionů kávovníků, které na ostrově rostou. Odtud se káva rozšířila na Jamajku a poté se přestěhovala do Střední Ameriky.Jižní AmerikaHolanďané přinesli kávu do Jižní Ameriky. V roce 1718 se první plantáže objevily v Surinamu a poté v Guyaně.Historie zavádění kávy do Brazílie, která je dnes největším producentem kávy na světě, je také velmi zvědavá.Začátkem 18. století Holanďané dovezli kávu z Javy. Britové dováželi z Indie a Francouzi se chystali začít s kávou ze svých kolonií v Karibiku. Portugalsko si uvědomilo své nevyřízené a hledalo příležitosti k vstupu do hry. Koneckonců, obchod s kávou slíbil velké příjmy státní pokladně.Poručík plk. Francisco de Mello PaletBrazílie byla vybrána jako místo pro budoucí plantáže. Místopředseda portugalského krále v Brazílii Vasco Fernandez Caesar de Meneses poslal plukovníka Francisco de Mello Palet do sousední Guyany, kde Holanďané již pěstovali kávu, s cílem získat za každou cenu zrna nebo rostliny.Říká se, že poručík plukovník nejprve jednoduše požádal guvernéra Guyany, aby sdílel cenné přistání, ale rozhodně odmítl. Poté de Mello Palet využil své kouzlo, aby zapůsobil na guvernérovu manželku a hledal ji. De Mello Palet údajně rezignoval na neúspěch své mise a připravoval se na odchod. Na rozloučenou obdržel od guvernérky manželky velkou kytici, kde našel skrýš dost kávových zrn, aby mohl uvést v brazilském kávovém průmyslu s více miliardami dolarů.ZávěrZbytek je, jak se říká, historie.Do roku 1820 dosáhla světová produkce kávy 90 tisíc tun, přičemž Brazílie představovala 50% tohoto objemu. Široká distribuce kávy po celém světě, stejně jako demontáž monopolního systému, vedla ke zvýšené konkurenci na světovém trhu a nižším cenám. Tyto faktory zase vedly ke skutečnému rozmachu spotřeby kávy, dalšímu zvýšení produkce a rozvoji kanálů pro dodávání kávy spotřebitelům. Zkrátka káva se pro nás stala obvyklým a oblíbeným nápojem.

Věci, které nevíte o turecké kávě

Přestože je turecká káva známá a milovaná celým světem, je pro naši kulturu velmi důležitá a pro turecké obyvatele je nepostradatelná. Protože turečtí lidé spojují tureckou kávu s rozhovory s přáteli, jako ranní potěšení a přestávky během dne. Ačkoli výroba turecké kávy je nyní díky automatickým strojům docela snadná, chuť je opravdu jiná, pokud se vyrábí v měděných nádobách na uhlí. O turecké kávě se toho dá hodně co říct, ale abychom zkrátili dlouhý příběh, chceme mluvit o charakteristikách a neznámých skutečnostech turecké kávy, což z ní dělá velmi speciální kávu. Zde je to, co potřebujete vědět o turecké kávě, jedné z nejdůležitějších chutí naší kultury .Výzkumy o turecké kávě ukazují, že turecká káva se rozšířila z jižní Etiopie do celého světa díky své jedinečné vůni a chuti. Özdemir Pasha, který v roce 1517 působil v Jemenu jako guvernér, tuto kávu ochutnal a přinesl do Istanbulu. Tato zvláštní chuť, která je nyní k dispozici v každé restauraci, byla připravena vařením kávového ovoce, když bylo poprvé nalezeno. Kávová zrna byla později pražena a uzemněna. První kavárna se otevřela v Tahtakale a během krátké doby se rozšířila do celého Istanbulu.Poté bylo v Istanbulu otevřeno mnoho kaváren a káva byla identifikována s příjemnými okamžiky, jako je čtení knih, hraní šachů a konverzace.  Evropané byli zavedeni do kávy přes Turky.Evropané se drželi způsobu přípravy Turků a konzumovali kávu stejně jako Turci. Chuť kávy vychází ze skutečnosti, že kávová zrna jsou čerstvá a jemně mletá a pomalu se vaří v uhelném ohni. Turecká káva je také jedinou odrůdou kávy, která se podává s mletou hmotou na světě.Místo kávy v turecké kultuře je zcela jiné. Dokonce i slovo „snídaně“ znamená něco, co se snědlo před kávou.Turecká káva je taková věc, že ​​na pití je dokonce i zvláštní čas. Obvykle se pije ráno a mezi poledními jídly. Od této doby je odvozeno i slovo snídaně. Turecká káva je jediný typ kávy, který se používá k vidění budoucnosti.Věštění je tedy pro Turky tradicí. Tato tradice přitahovala pozornost celého světa po mnoho let a stále pokračuje. Existuje důvod, proč se káva podává s vodou. Podle pověry, pokud host vypije kávu nejprve, znamená to, že je plný, a pokud pije vodu, znamená to, že má hlad. Skutečným důvodem je však smýt chuť nedávno konzumovaného jídla, aby se plně ochutnala chuť kávy. Na rozdíl od všeobecného přesvědčení by se voda, která se podává s kávou, měla vypít nejdříve později. Protože existuje důvod pro servírování slané kávy ženicha ...Prvním rysem obřadu pro žádost o dívčí ruku v manželství je servírování slané turecké kávy ženicha. Ačkoli o tom existuje mnoho příběhů, ve skutečnosti by ženy v minulosti sloužily slané kávě pro muže, které se jim nelíbí, a naopak, káva se spoustou cukru těm, které mají rádi. Tak ženichový kandidát zjistí myšlenky dívky. :)Turecká káva je jedinou kávou připravenou bez vypouštění, protože půda klesá ke dnu šálku.A je to velmi zdravé, protože půda není spotřebována. Turecká káva vařená nejstarší metodou vaření na světě zůstává díky své pěně déle teplá. A protože se podává v malých šálcích s tenkými okraji, vychladnutí trvá dlouho. 

Pražení kávy

Pražení kávyPři samotném pražení se uplatňuje koloběh horkého vzduchu, kterému jsou stále promíchávaná zrna vystavena. Tím dochází ke stejnoměrnému opražení všech zrn. Velikost a tvar zrna jsou důležitými elementy, jež je nutno vzít v úvahu při pražení kávy. Velká zrna vyžadují větší opatrnost při pražení než malá zrna (peaberry). Jsou totiž jemnější a mohla by se snadno spálit. Přepražená káva má tmavší barvu, zatímco méně pražená je světlejší. O chuťových charakteristikách kávy dle stupně pražení viz tabulka níže. Zlomovou teplotou při pražení kávy je 188-288°C. Při této teplotě probíhá pyrolýza, což je chemický proces, při kterém dochází k degradaci tuků a uhlovodíků v kávovém zrnu a vytváří se delikátní oleje a uvolňují se plynné látky. Pražení trvá od pár minut až po 30 minut.Po vyjmutí z pražicí pece se kávová zrna rychle ochlazují, aby nedošlo k výraznější ztrátě eterických olejů. Jemné svěží aroma je u čerstvě pražené kávy překryto fenolovými látkami,které se tvoří při pražení a teprve po třech až pěti dnech se jemné kávové aroma vyrovnává. Důležitým faktorem ovlivňujícím pražení je přítomnost vody a rozpustných látek v kávovém zrnu. Délkou a intensitou pražení se obsah těchto látek zmenšuje a na konci pražení ztrácí káva cca 15-20% hmotnosti (propražek). Za to však nabývá na objemu až 40% (vznik plynných látek).ZrnoJakmile zrno absorbuje teplo, jeho barva se mění od žluté přes barvu skořice, hědou až tmavě hnědou. V průběhu pražení, se objevují oleje na povrchu zrna, způsobující jeho lesk. Pražení pokračuje do tmavších odstínů dokud nejsou zrna odstavena do působení tepla a prudce schlazena.Při světlém pražení, zrno ukáže více ze své originální chuti – chuti, které vznikly v zrnu díky půdě  a podnebním podmínkám v oblasti kde kávovník rostl. Kávová zrna ze známých regionů jako Jáva, Kenya, Hawaii, Jamaica Blue Mountain, jsou obyčejně praženy světle proto, aby se více projevily jejich chuťě, kvůli kterým jsou tak vysoce ceněny.  Při tmavém pražení, je originální chuť zrna nahrazena chutí vytvořenou samotným pražícím procesem. Při tmavém pražení "chuť pražení“  se stává dominantní, takže může být velmi těžké odhalit původ zrn ze kterých byla pražena.Poznámka k chuti: Popis chuti jednotlivých stupňů pražení je velmi subjektivní, je to zhruba stejné jako popsat chuť vína. V obou případech nic nedokáže nahradit vaši osobní chutě. Jednodušeto můžeme shrnout následovně, pokud vidíte olej na povrchu zrn tak jako na obrázku nahoře, budete více cítit chuť pražení než osobitou chuť zrna. BaleníProdloužení životnosti pražené kávy závisí na vytvoření optimálních podmínek pro zrna. První nejrozšířenější technikou bylo vakuování. Nicméně, protože káva produkuje CO2 po pražení, káva  určená pro vakuování je třeba nechat odplynovat po dobu několika dní, aby se mohla zabalit. Pro okamžité zabalení kávy, se používají plechovky či třívrstvé sáčky vybavené jednocestn ventilkem , umožňujícím odchodu plynů z balení ovšem zabraňujícím prostup vzduchu dovnitř.