Výsledky vyhledávání pro dotaz vody:

Výsledky vyhledávání v sekci: O kávě

Hario V60 - návod

 Příprava vody1. přiveďte vodu do bodu varu2. Přeložte filtr a vložte jej do V60. Položte V60 na svůj šálek.3. opláchněte horkou vodou, a zahřejte svůj hrnek. Přebytečnou vodu vylejte.Příprava kávy1. Navažte 21 gramů kávy a namelte ji tak, aby se její hrubost podobala soli (středně).2. Dejte kávu do V60 a opatrně zarovnejteZalití kávyPoužívejte kontinuální kruhové pohyby, od středu směrem k okraji kávy a pak opět dovnitř. Nenalévejte vodu na samotný filtr.Spusťte časovač.0-15s: nalijte 50 g vody rovnoměrně po celé kávě.15 – 30s: vyčkejte30 – 3m: zbylou vodu vylijte každých 10 – 15 sekund podle potřeby, dokud nedosáhnete celkové 360g vody. Pokud ještě nemáte svůj dripper, můžete jej pohodlně koupit zde: https://www.lazenskakava.cz/kategorie-produktu/alternativni-priprava/dripper/Podívej te se na další způsoby přípravy kávy: https://www.lazenskakava.cz/domaci-priprava-kavy-alternativni-metody/ Také by vás mohlo zajímat:Kde se pěstuje káva?   Zdroj: Creature Coffee. “Hario V60 Brew Guide.” Creature Coffee, creaturecoffee.co/pages/hario-v60-brew-guide.

Káva - základní informace

Objev kávyNení známo, kdy první člověk přišel na účinky kávy a uvařil z jejich bobulí první nápoj. Již ve velmi starých rukopisech (asi 900 let př.n.l.) zmiňovali se arabští lékaři  o kávě jako o léku.Je rovněž znám příběh etiopského pastevce koz jménem Kaldi (asi 300 let př.n.l.) Všiml si, že jeho kozy jsou velmi aktivní po požití jakýchsi červených bobulí. Vyzkoušel to taky a pocítil rovněž novou energii. Řekl to mnichům v blízkém klášteře, kteří začali bobule jíst, aby byli bdělí během večerních modliteb.  Mniši zjistili, že lze z těchto bobulí připravit chutný nápoj, který dodává energii, když se boule upraží a poté uvaří.Jak se káva šířila po světěPůvod kávovníku je v Etiopii, odtud se káva rozšířila na Blízký východ prostřednictvím islámských poutníků do Mekky a Mediny.  První kávové plantáže byly pěstovány v Jemenu. Později se objevily v Arábii a Egyptě, kde se pití kávy (neboli Kahweh) brzy stalo denním zvykem. V Evropě se káva stala známou až počátkem 16. století, ale rychle potom získala popularitu. Kavárny rostly jako houby po dešti zejména v Itálii, Velké Británii, Nizozemí, Francii a Německu.  Počátkem 18. století rozšířili Holanďané pěstování kávy do Indonésie, Francouzi na Martiniku a Španělé v oblasti Karibského moře, Střední Ameriky a Brazílie.Obsahuje káva přídatné látky, jako např. konzervační prostředky?Ne, káva je vždy 100% přírodní produkt a neobsahuje žádné přídatné látky. Káva je prostě semeno kávovníku, které je očištěné a upražené (popř. umleté).  Používáním různých kávových zrn, způsobem pražení a mícháním vytváříme různé druhy kávy. Rovněž káva bez kofeinu neobsahuje žádné přídatné látky. Je to také čistá káva zbavená kofeinu.  Káva zůstává čerstvá díky vakuovému balení nebo balení v ochranné atmosféře a proto nepotřebuje konzervační prostředky.A co kofein a káva?Kofein je přírodní složkou kávy. Jeho nejvýznamnějším účinkem je schopnost mírně stimulovat nervový systém. Výsledkem tohoto působení je pocit větší energie a snížení únavy. Může mít rovněž pozitivní vliv na soustředění a rychlost reakcí. Účinek kofeinu závisí na tělesné váze a individuálních biologických předpokladech. Některé další produkty, jako např. čaj, rovněž obsahují kofein. Je káva zdraví škodlivá?Neexistuje nezvratný důkaz, který by tvrdil, že umírněné pití kávy škodí zdraví. Naopak je zaregistrována řada terapeutických účinků kávy. Moderní vědě jsou známy účinky kofeinu jako je stimulace metabolismu a zvýšení schopnosti reagovat. Normální pití kávy nemá negativní zdravotní dopad na zdravého jedince, i když je známo, že ne každý snáší kofein stejně dobře. Někteří pijí kávu večer a bez problému usínají, jiní po večerní kávě mají těžkosti usnout. Což ovšem platí i o čaji, který rovněž obsahuje kofein. Jak je to s kaloriemi v kávě?Káva ani instantní prakticky žádné nemá. Samozřejmě přidáním mléka a cukru přidáme do kávy i kalorie. Jaké druhy káv existují?Existuje více jak 60 druhů káv. Pro výrobu kávy jsou nejdůležitější dva druhy - arabika a robusta. Arabika je aromatická káva s menším obsahem kofeinu, zatímco robusta má více kofeinu a má zemitější chuť. Druhy kávy se liší jako původem (horské, nížinaté), tak chutí a vůní zrn. V kolika zemích se pěstuje kávovník?Káva roste výlučně v tropických a subtropických oblastech. V současnosti se jedná o cca 70 zemí, které se nacházejí mezi 23 stupněm severní a 25 stupněm jižní šířky.V kolika zemích se pěstuje kávovník?Káva roste výlučně v tropických a subtropických oblastech. V současnosti se jedná o cca 70 zemí, které se nacházejí mezi 23 stupněm severní a 25 stupněm jižní šířky.Jaké jsou metody přípravy kávy? Je známo mnoho způsobů přípravy kávy. Ve světě nejznámější je filtrovaná káva.  Rostoucí popularitu získává metoda espreso. Dále jsou používány  speciální způsoby přípravy jako je turecké či řecká káva, cafetier, překapávaná káva, percolator, porcovaná káva, kávovary typu "Neopolitan flip" a Vacuum / Cona, moka konvice a extrahování studenou vodou. Pro optimální přípravu kávy v profesionálních stravovacích zařízeních Douwe Egberts Coffee Systems navrhlo kávové systémy jako je Cafitesse, Contenta (kávový extrakt) a Piazza d´Oro (espreso).Svět nápojů z kávyA proč si nedat Espresso Doppio, Lungo nebo Latteccino, když jste se vydali za zábavou či kulturou? Pro inspiraci se podívejte se na níže uvedený seznam typů nápojů z kávy, které se pijí ve světě. Recepty mají samozřejmě řadu variací.AmericanoJe to káva  espreso, která připomíná běžnou překapávanou kávu a  vzniká přidáním horké vody, která nápoj zředí, nicméně pořád mu ponechává chuť espressa.

Voda je základ

Co všechno je důležité, abyste si doma mohli pochutnat na dobré kávě? Kávovar? Záleží na způsobu přípravy kávy, může vám stačit třeba frenchpress. Káva? 100 lidí, 100 chutí, takže i tady je spousta možností. Ať už se ale rozhodnete pro jakoukoliv kávu a její přípravu, vždy k tomu budete potřebovat vodu. Dost vody. A tak není dobré ani doma výběr vody podceňovat. Jaké jsou možnosti? Kohoutková vodaCesta k ní je nejsnazší, teče nám doma rovnou ze zdi a je (většinou) zdravotně nezávadná. Ale tím výhody končí. Pochopitelně můžete mít štěstí a čerpat vodu ze studny, která má správné pH, tvrdost i podíl minerálů a vaše káva tak bude skvělá. Nicméně většinou to tak nebude… S takovou vodou pak může vaší kávě přes veškerou péči “něco” chybět. A navíc, kávovar z toho taky nebude mít moc velkou radost. Takže voda z kohoutku by měla být opravdu nouzové řešení. Balená vodaObchody jsou plné balených vod, použijeme tedy tu. Ale kterou? Rozdíly mezi balenými vodami jsou obrovské. Od obyčejné vody z kohoutku, kterou si z obchodu donesete pod názvem “stolní voda” za 3,- Kč až po minerály nabitou Magnesii. Jak asi tušíte, ani jeden extrém není dobře. U balené vody se zaměřte na podíl vápníku (Ca2+), je na lahvích napsaný. Čím méně, tím lépe. Např. Dobrá voda neperlivá obsahuje 5,3mg, zatímco Magnesia neperlivá 35mg vápníku. Filtrovaná vodaDomácí konvice pro filtrování vody je již poměrně běžná, svou Britu či její obdobu má doma čím dál víc lidí. Některé kávovary mají navíc filtraci vody přímo integrovanou do sebe. Filtrovaná voda má optimální vlastnosti pro přípravu kávy, hladina minerálů je nižší, zbavíte se chloru a vůbec, takto upravená voda chutná opravdu dobře. Použití je snadné, údržba také a cenově se to dá taky přežít, zvlášť pokud si spočítáte náklady na vodu pro jednu kávu. Reverzní osmózaZáležitost pro opravdové fajnšmekry. Kdo nevíte, o co jde, koukněte třeba na Wikipedii (Reverzní osmóza). Jde o dost drahý, ale opravdu účinný způsob úpravy vody. Osobně už mi to ale přijde (pro domácí použití) zbytečné ? Já sám doma kombinuji filtrovanou a kohoutkovou vodu (když dojde filtrovaná) a jsem naprosto spokojený. Nemusím tahat lahve s balenou vodou a na osmózu nejsem dost velký kutil. Jak to máte s vodou vy? 

Jak na Cold brew s Frenchpressem

Co potřebuješ 140 gramů kávy. středně nebo tmavě pražené1L French Press.Váha. Stačit bude každá běžná kuchyňská váha. Mlýnek Vařečka. Výsledek konce studené vaření Celková doba vaření: 12:00 hodin.Kolik kávy získáme: 8 šálků (1 l).Charakteristika chutě: Těžká a robustní. Více příchuti, menší kyselost . Krok 1: Vážení a mletí kávyVětšina receptů na studenou kávu používá poměr vody a kávy 7:1. Laicky řečeno, pro každý litr vody musíte přidat asi 140 gramů vody. Pro tento recept na používám 1 litr French Press (8 šálků), ale pokud používáte menší French Press, upravte podle toho své množství kávy a vody.Jakmile vážíte svou kávu, budete chtít nastavit svůj mlýnek na hrubost mletí, jak byste normálně používali pro pravidelné vaření frenchpressu.Krok 2: Přidejte vodu o pokojové teplotěPřidejte mletou kávu do FrenchPressu, jemně protřepejte, aby se srovnala mletá káva. Pomalu nalijte přes 1 litr filtrované vody (zhruba 4 šálky). Krok 3: ZamíchatTrik, jak zajistit, aby vaše Cold brew bylo prvotřídní, je zajistit, aby všechna zrna byla zcela ponořena do vody. K tomu si vezměte lžíci (dřevěnou, pokud používáte sklenici French Press), nebo když jsem použil plastové míchadlo AeroPress a jemně posypte kávovou sedlinu tak, aby byla zcela ponořena.Krok 4: Dlouhé čekáníUmístěte víko na svůj French Press, ale ještě ho nezakrývejte. Jakékoliv Cold brew si vyžaduje čas a díky této hrubosti mletí potřebuje váš Frenchpress za studena vařit při pokojové teplotě nejméně 12 hodin.Na rozdíl od jiných způsobů vaření horké kávy, které vyžadují teplo pro extrakci, proces vaření za studena nahrazuje teplo časem, aby se dosáhlo odpovídající extrakce vaší kávy. Čím déle je káva namáčená, tím více olejů a příchutí se uvolní z vašich zrn.Krok 5: Filtrujte , nalijte a užívejte 

Nejzajímavější fakta o kávě

1. Káva nás dělá emocionálně silnými.První fakta o kávě. Pití kávy nás dělá emocionálně silnými. Díky tomu se dokážeme vyrovnat s emočními poruchami a z nich se můžeme zotavit. Proto pro lidi, kteří mají emoční problémy, musíte pít pravidelně. To vám určitě pomůže vydržet emoční úzkost, kterou prožíváte.2. Podporuje nás také fyzicky.Nyní je vědecky dokázáno, že káva nás fyzicky podporuje. Když pijete denní dávku tohoto nápoje, získáte spoustu síly pro každodenní činnost. Proto, pokud usilujete o konkrétní postavu, doporučuji pít kávu častěji.3. Rozšiřuje naše mozky.Káva pomáhá aktivovat naše mozkové buňky. Výsledkem je, že rozšiřuje možnosti našich mozků. Možná jste si všimli, že kreativy pijí hodně kávy. Je to proto, že to zvyšuje jejich schopnost myšlení a zlepšuje jejich rozhodování.4. Můžeme si odpočinout u šálku teplé kávy.Teplým šálkem tohoto nápoje můžeme uklidnit nervy tím, že naše myšlení bude jasnější a ostražitější. Když zjistíme, že naše mysl často naplňuje mnoho věcí, káva nám může přinést mír. Tímto způsobem můžete učinit dokonalé rozhodnutí. Nasměruje náš mozek správným směrem, mezi oceán plný myšlenek.5. Dává nám pozor na události v našem okolí.Někdy, když jsou lidé rozptýleni mnoha myšlenkami, neuvědomujeme si, co se děje kolem nás. Káva nás mentálně uvědomuje a zaměřuje se na činnosti, které jsou po ruce.6. Šálek kávy zvlhčuje naše tělo.Dehydratace v našem těle je příčinou mnoha infekcí a škodlivých účinků na naše tělo. Ale pitím kávy také zvyšujeme množství spotřebované vody. Díky tomu naše tělo nikdy nebude mít dostatek vody, kterou potřebuje k přežití a fungování.7. Káva bez cukru neobsahuje žádné kalorie.V těchto dnech dominují zvěsti, že káva zvyšuje příjem kalorií. To však vůbec není pravda. Pokud nechcete kalorie, stačí snížit množství cukru v šálku kávy. Káva bez cukru nebo mléka neobsahuje kalorie.8. Pomáhá také ke zlepšení průtoku krve přes naše tělo.Když káva vstoupí do našich krvinek jako kapalina, poskytne tělu potřebné množství hydratace. Výsledkem je, že krevní tok v našich žilách zlepšuje a rychle dosahuje každého z našich orgánů.9. Káva je také účinným antioxidantem.Protože káva je účinným antioxidantem, omezuje růst škodlivých radikálů v našem těle. Z tohoto důvodu zabraňuje poškození určitých bakterií a škodlivých prvků.10. Můžeme také snížit riziko vzniku rakoviny u šesti šálků kávy denně.V kávě některé prvky omezují růst rakovinných buněk v našem těle. Proto je člověk, který to rád pije, méně náchylný k takovým smrtelným chorobám. Káva vás může zachránit před rakovinou jater, prostaty, krku a dalších.11. Pití kávy vám také udrží srdce v rovnováze.Káva zlepšuje průtok krve v našem těle. Tím se snižuje úsilí, které musí naše srdce vyvíjet, aby krev mohla protékat našimi těly. Naše srdce tak zůstává bez stresu a může efektivně fungovat.12. Je také prospěšný pro naše vnitřní orgány, jako jsou játra.Člověk, který pije alkohol, může nakonec trpět slabým játrem. S pár šálků kávy denně pomáhá zlepšit stav jater.13. Už žádné starosti s Parkinsonovou chorobou.Pití kávy pravidelně omezuje vývoj enzymů, které způsobují Parkinsonovu chorobu. Pokud tedy máte s touto nemocí rodinnou anamnézu, měli byste mít několik šálků tohoto nápoje denně. To může snížit vaše šance být obětí této choroby.14. Vyhněte se Alzheimerově chorobě.A totéž platí pro Alzheimerovu chorobu. Pití kávy bez kofeinu pomůže vašemu tělu bojovat s buňkami, které způsobují tuto nemoc. Proto můžeme chránit naše těla před škodlivými účinky této choroby.15. Pití kávy snižuje riziko neurodegenerativních poruch.Neurodegenerativní poruchy také způsobují mnoho škodlivých účinků na naše tělo a zdraví. Lidé, kteří jsou náchylní k takovým poruchám, by se tedy neměli stydět o pravidelném pití několika šálků kávy.16. Pomáhá také při léčbě deprese.Deprese je rychle se šířící duševní porucha mezi lidmi. Je však prokázáno, že lidé, kteří pravidelně pijí kávu, mohou zvládat depresi. Pokud jste nemocní myšlenkami, držte hrnek pevně a začněte pít kávu. Dalo by se rychle cítit více bdělý a schopen se vypořádat s negativitou.

Rozdíl mezi kávou a espressem

1. Doba vařeníPražení kávy obvykle trvá asi 13 minut, zatímco doba pražení espressa je asi 20 minut. Čas se samozřejmě může lišit v závislosti na typu zrna a modelu roadsteru.2. Vzhled zrnDíky dlouhodobému pražení mají kávová zrna tmavší barvu a lesklejší povrch než kávová zrna. Lesk je způsoben tím, že oleje obsažené v zelených zrn přicházejí na povrch během procesu pražení. Zrna mají díky krátkému pražení světlejší barvu a matný povrch.3. KyselinaEspresso boby mají slabší kyselost. Je to proto, že kyseliny obsažené v zrnech se během pražení rozkládají. Kyselina v těchto fazolí proto z důvodu delšího pražení často chybí. Mnoho lidí, jejichž žaludek je citlivější na kyselost, dává přednost espressu než tradiční kávě.4. TlakSamotné espresso bylo vynalezeno pro urychlení procesu výroby kávy v barech. K tomu se používá tlak.Voda prochází zeminou иуфты pod tlakem, nejméně 9 bar. Teplota vody je 190-196 ° F. Voda se obvykle používá k přípravě běžné kávy s vysokou teplotou 195 až 205 ° F a nápoj se připravuje bez vysokého tlaku. Je zajímavé, že tlak je důvodem, proč se papírové filtry nepoužívají při přípravě espressa. Papír prostě takový tlak nemůže vydržet.5. Rozdílná hrubost mletí a extrakceDalším důležitým rozdílem je mletí. U espressa by zrna měla být mnohem menší než u kávy. Je to proto, že je připraven mnohem rychleji - pouze 25–30 sekund. Proto je kontakt mleté ​​fazole s horkou vodou mnohem kratší.Průchod horké vody pod vysokým tlakem přes velmi jemně mleté ​​fazole poskytuje účinnější extrakci. Při přípravě espressa se z fazolí extrahuje přibližně 24% všech látek, zatímco při výrobě nápojů se extrahuje pouze 17%.6. Doba vařeníJemnost mletí espressa se nastaví tak, aby se s objemem 30 ml extrahoval za 25–30 sekund, po 1,5 až 2,5 sekundách před infuzí. Příprava kávy může trvat až 6 minut.

5 druhů kávy, které musíte vyzkoušet

CappuccinoTento nápoj je nejoblíbenějším typem kávy na světě, sestává ze tří vrstev. První z nich je výstřel espressa, následuje výstřel parního mléka a nakonec barista přidá vrstvu napěněného pěnového mléka. Tato konečná vrstva může být také pokryta čokoládovým práškem nebo hoblinami.Ledová kávaLedová káva je osvěžující nápoj, ale pouze pokud si můžete nechat kávu nebo pití studenou, aniž byste ji zředili ledem. Nalévání horké kávy přes svazek ledových kostek může mít za následek silně zalévaný nápoj a udržení kávy v lednici, dokud není zima, takže nechte nápoj, který chce, v oddělení vůní a chutí. Všichni to víme.Café LatteCafé Latte, docela populární volba pro pijáky kávy, se skládá z napařeného nebo vyhřívaného mléka a jediné dávky kávy. Je to obvykle docela pěnivé a občas narazíte na kavárny, které nerozumí rozdílu mezi kavárnou latte a plochou bílou.EspressoEspresso se vyrábí vytlačováním téměř vroucí vody pod tlakem prostřednictvím mletých kávových zrn a výsledkem je vařič, který je tlustší než káva, která se vytváří jinými metodami vaření. Espresso je také základnou pro různé nápoje. Naučte se, jak si vyrobit espresso, a už jste na půli cesty, jak si vytvořit svůj vlastní macchiato, cappuccino a café latte.MochaccinoMoka je jen latte s přidaným sirupem nebo čokoládovým práškem, občas se šlehačkou. Pokud jde o cokoli, jedná se o dobrou kávu na základní úrovni, která žije ve světech mezi kavárnou dospělých latte a dětskou horkou čokoládou.

Pražení kávy

Pražení kávyPři samotném pražení se uplatňuje koloběh horkého vzduchu, kterému jsou stále promíchávaná zrna vystavena. Tím dochází ke stejnoměrnému opražení všech zrn. Velikost a tvar zrna jsou důležitými elementy, jež je nutno vzít v úvahu při pražení kávy. Velká zrna vyžadují větší opatrnost při pražení než malá zrna (peaberry). Jsou totiž jemnější a mohla by se snadno spálit. Přepražená káva má tmavší barvu, zatímco méně pražená je světlejší. O chuťových charakteristikách kávy dle stupně pražení viz tabulka níže. Zlomovou teplotou při pražení kávy je 188-288°C. Při této teplotě probíhá pyrolýza, což je chemický proces, při kterém dochází k degradaci tuků a uhlovodíků v kávovém zrnu a vytváří se delikátní oleje a uvolňují se plynné látky. Pražení trvá od pár minut až po 30 minut.Po vyjmutí z pražicí pece se kávová zrna rychle ochlazují, aby nedošlo k výraznější ztrátě eterických olejů. Jemné svěží aroma je u čerstvě pražené kávy překryto fenolovými látkami,které se tvoří při pražení a teprve po třech až pěti dnech se jemné kávové aroma vyrovnává. Důležitým faktorem ovlivňujícím pražení je přítomnost vody a rozpustných látek v kávovém zrnu. Délkou a intensitou pražení se obsah těchto látek zmenšuje a na konci pražení ztrácí káva cca 15-20% hmotnosti (propražek). Za to však nabývá na objemu až 40% (vznik plynných látek).ZrnoJakmile zrno absorbuje teplo, jeho barva se mění od žluté přes barvu skořice, hědou až tmavě hnědou. V průběhu pražení, se objevují oleje na povrchu zrna, způsobující jeho lesk. Pražení pokračuje do tmavších odstínů dokud nejsou zrna odstavena do působení tepla a prudce schlazena.Při světlém pražení, zrno ukáže více ze své originální chuti – chuti, které vznikly v zrnu díky půdě  a podnebním podmínkám v oblasti kde kávovník rostl. Kávová zrna ze známých regionů jako Jáva, Kenya, Hawaii, Jamaica Blue Mountain, jsou obyčejně praženy světle proto, aby se více projevily jejich chuťě, kvůli kterým jsou tak vysoce ceněny.  Při tmavém pražení, je originální chuť zrna nahrazena chutí vytvořenou samotným pražícím procesem. Při tmavém pražení "chuť pražení“  se stává dominantní, takže může být velmi těžké odhalit původ zrn ze kterých byla pražena.Poznámka k chuti: Popis chuti jednotlivých stupňů pražení je velmi subjektivní, je to zhruba stejné jako popsat chuť vína. V obou případech nic nedokáže nahradit vaši osobní chutě. Jednodušeto můžeme shrnout následovně, pokud vidíte olej na povrchu zrn tak jako na obrázku nahoře, budete více cítit chuť pražení než osobitou chuť zrna. BaleníProdloužení životnosti pražené kávy závisí na vytvoření optimálních podmínek pro zrna. První nejrozšířenější technikou bylo vakuování. Nicméně, protože káva produkuje CO2 po pražení, káva  určená pro vakuování je třeba nechat odplynovat po dobu několika dní, aby se mohla zabalit. Pro okamžité zabalení kávy, se používají plechovky či třívrstvé sáčky vybavené jednocestn ventilkem , umožňujícím odchodu plynů z balení ovšem zabraňujícím prostup vzduchu dovnitř.