Výsledky vyhledávání pro dotaz vodu:

Výsledky vyhledávání v sekci: O kávě

Hario V60 - návod

 Příprava vody1. přiveďte vodu do bodu varu2. Přeložte filtr a vložte jej do V60. Položte V60 na svůj šálek.3. opláchněte horkou vodou, a zahřejte svůj hrnek. Přebytečnou vodu vylejte.Příprava kávy1. Navažte 21 gramů kávy a namelte ji tak, aby se její hrubost podobala soli (středně).2. Dejte kávu do V60 a opatrně zarovnejteZalití kávyPoužívejte kontinuální kruhové pohyby, od středu směrem k okraji kávy a pak opět dovnitř. Nenalévejte vodu na samotný filtr.Spusťte časovač.0-15s: nalijte 50 g vody rovnoměrně po celé kávě.15 – 30s: vyčkejte30 – 3m: zbylou vodu vylijte každých 10 – 15 sekund podle potřeby, dokud nedosáhnete celkové 360g vody. Pokud ještě nemáte svůj dripper, můžete jej pohodlně koupit zde: https://www.lazenskakava.cz/kategorie-produktu/alternativni-priprava/dripper/Podívej te se na další způsoby přípravy kávy: https://www.lazenskakava.cz/domaci-priprava-kavy-alternativni-metody/ Také by vás mohlo zajímat:Kde se pěstuje káva?   Zdroj: Creature Coffee. “Hario V60 Brew Guide.” Creature Coffee, creaturecoffee.co/pages/hario-v60-brew-guide.

Espresso a mléko

Káva a mléko je klasická kombinace . S vaším vlastním espresso vybavením nemusíte na šálek chodit do kavárny. Nejdřív si připravte espreso, pak si vezměte džbánek a mléko podle svého výběru.Napařování mlékaPřiveďte mléko do chladu. Nachystejte pouze tolik mléka, kolik potřebujete do konvice na mléko.Odstraňte z parní trysky přebytečnou voduHrot trysky ponořte do mléka a aktivujte plný tlak páryPomalu vytahujte hrot, dokud se  nepřiblíží k povrchu a mléko nezačne "srčet". Pokud je provzdušňovací hrot hlučný a produkuje velké bubliny, pravděpodobně pouští příliš mnoho vzduchu. Naopak mléko, které "srčí" vysokým tónem, nemá dostatek vzduchu.Po cca 5 sekundách provzdušnění, nebo jakmile je nadhazovač trochu teplý na dotyk, znovu jej napni. Nadhazovač naklopte tak, že pára vytváří vír, který distribuuje vzduch, který jste právě zavedli do celého mléka.Jakmile jsou stěny džbánku na dotek horké, vypněte páru a odložte své čerstvě vařené mléko.Parní trysku otřete vlhkým hadříkem a vyčistěte jej.Dále by vás mohlo zajímat:Příslušenství k pákovému kávovaruVyplatí se koupit domácí espresso stroj?Kde se pěstuje káva?Zdroj:“Espresso and Milk for Beginners.” Prima Coffee, prima-coffee.com/learn/article/espresso/espresso-and-milk-beginners/31703. 

Voda je základ

Co všechno je důležité, abyste si doma mohli pochutnat na dobré kávě? Kávovar? Záleží na způsobu přípravy kávy, může vám stačit třeba frenchpress. Káva? 100 lidí, 100 chutí, takže i tady je spousta možností. Ať už se ale rozhodnete pro jakoukoliv kávu a její přípravu, vždy k tomu budete potřebovat vodu. Dost vody. A tak není dobré ani doma výběr vody podceňovat. Jaké jsou možnosti? Kohoutková vodaCesta k ní je nejsnazší, teče nám doma rovnou ze zdi a je (většinou) zdravotně nezávadná. Ale tím výhody končí. Pochopitelně můžete mít štěstí a čerpat vodu ze studny, která má správné pH, tvrdost i podíl minerálů a vaše káva tak bude skvělá. Nicméně většinou to tak nebude… S takovou vodou pak může vaší kávě přes veškerou péči “něco” chybět. A navíc, kávovar z toho taky nebude mít moc velkou radost. Takže voda z kohoutku by měla být opravdu nouzové řešení. Balená vodaObchody jsou plné balených vod, použijeme tedy tu. Ale kterou? Rozdíly mezi balenými vodami jsou obrovské. Od obyčejné vody z kohoutku, kterou si z obchodu donesete pod názvem “stolní voda” za 3,- Kč až po minerály nabitou Magnesii. Jak asi tušíte, ani jeden extrém není dobře. U balené vody se zaměřte na podíl vápníku (Ca2+), je na lahvích napsaný. Čím méně, tím lépe. Např. Dobrá voda neperlivá obsahuje 5,3mg, zatímco Magnesia neperlivá 35mg vápníku. Filtrovaná vodaDomácí konvice pro filtrování vody je již poměrně běžná, svou Britu či její obdobu má doma čím dál víc lidí. Některé kávovary mají navíc filtraci vody přímo integrovanou do sebe. Filtrovaná voda má optimální vlastnosti pro přípravu kávy, hladina minerálů je nižší, zbavíte se chloru a vůbec, takto upravená voda chutná opravdu dobře. Použití je snadné, údržba také a cenově se to dá taky přežít, zvlášť pokud si spočítáte náklady na vodu pro jednu kávu. Reverzní osmózaZáležitost pro opravdové fajnšmekry. Kdo nevíte, o co jde, koukněte třeba na Wikipedii (Reverzní osmóza). Jde o dost drahý, ale opravdu účinný způsob úpravy vody. Osobně už mi to ale přijde (pro domácí použití) zbytečné ? Já sám doma kombinuji filtrovanou a kohoutkovou vodu (když dojde filtrovaná) a jsem naprosto spokojený. Nemusím tahat lahve s balenou vodou a na osmózu nejsem dost velký kutil. Jak to máte s vodou vy? 

Jak na Cold brew s Frenchpressem

Co potřebuješ 140 gramů kávy. středně nebo tmavě pražené1L French Press.Váha. Stačit bude každá běžná kuchyňská váha. Mlýnek Vařečka. Výsledek konce studené vaření Celková doba vaření: 12:00 hodin.Kolik kávy získáme: 8 šálků (1 l).Charakteristika chutě: Těžká a robustní. Více příchuti, menší kyselost . Krok 1: Vážení a mletí kávyVětšina receptů na studenou kávu používá poměr vody a kávy 7:1. Laicky řečeno, pro každý litr vody musíte přidat asi 140 gramů vody. Pro tento recept na používám 1 litr French Press (8 šálků), ale pokud používáte menší French Press, upravte podle toho své množství kávy a vody.Jakmile vážíte svou kávu, budete chtít nastavit svůj mlýnek na hrubost mletí, jak byste normálně používali pro pravidelné vaření frenchpressu.Krok 2: Přidejte vodu o pokojové teplotěPřidejte mletou kávu do FrenchPressu, jemně protřepejte, aby se srovnala mletá káva. Pomalu nalijte přes 1 litr filtrované vody (zhruba 4 šálky). Krok 3: ZamíchatTrik, jak zajistit, aby vaše Cold brew bylo prvotřídní, je zajistit, aby všechna zrna byla zcela ponořena do vody. K tomu si vezměte lžíci (dřevěnou, pokud používáte sklenici French Press), nebo když jsem použil plastové míchadlo AeroPress a jemně posypte kávovou sedlinu tak, aby byla zcela ponořena.Krok 4: Dlouhé čekáníUmístěte víko na svůj French Press, ale ještě ho nezakrývejte. Jakékoliv Cold brew si vyžaduje čas a díky této hrubosti mletí potřebuje váš Frenchpress za studena vařit při pokojové teplotě nejméně 12 hodin.Na rozdíl od jiných způsobů vaření horké kávy, které vyžadují teplo pro extrakci, proces vaření za studena nahrazuje teplo časem, aby se dosáhlo odpovídající extrakce vaší kávy. Čím déle je káva namáčená, tím více olejů a příchutí se uvolní z vašich zrn.Krok 5: Filtrujte , nalijte a užívejte 

Věci, které nevíte o turecké kávě

Přestože je turecká káva známá a milovaná celým světem, je pro naši kulturu velmi důležitá a pro turecké obyvatele je nepostradatelná. Protože turečtí lidé spojují tureckou kávu s rozhovory s přáteli, jako ranní potěšení a přestávky během dne. Ačkoli výroba turecké kávy je nyní díky automatickým strojům docela snadná, chuť je opravdu jiná, pokud se vyrábí v měděných nádobách na uhlí. O turecké kávě se toho dá hodně co říct, ale abychom zkrátili dlouhý příběh, chceme mluvit o charakteristikách a neznámých skutečnostech turecké kávy, což z ní dělá velmi speciální kávu. Zde je to, co potřebujete vědět o turecké kávě, jedné z nejdůležitějších chutí naší kultury .Výzkumy o turecké kávě ukazují, že turecká káva se rozšířila z jižní Etiopie do celého světa díky své jedinečné vůni a chuti. Özdemir Pasha, který v roce 1517 působil v Jemenu jako guvernér, tuto kávu ochutnal a přinesl do Istanbulu. Tato zvláštní chuť, která je nyní k dispozici v každé restauraci, byla připravena vařením kávového ovoce, když bylo poprvé nalezeno. Kávová zrna byla později pražena a uzemněna. První kavárna se otevřela v Tahtakale a během krátké doby se rozšířila do celého Istanbulu.Poté bylo v Istanbulu otevřeno mnoho kaváren a káva byla identifikována s příjemnými okamžiky, jako je čtení knih, hraní šachů a konverzace.  Evropané byli zavedeni do kávy přes Turky.Evropané se drželi způsobu přípravy Turků a konzumovali kávu stejně jako Turci. Chuť kávy vychází ze skutečnosti, že kávová zrna jsou čerstvá a jemně mletá a pomalu se vaří v uhelném ohni. Turecká káva je také jedinou odrůdou kávy, která se podává s mletou hmotou na světě.Místo kávy v turecké kultuře je zcela jiné. Dokonce i slovo „snídaně“ znamená něco, co se snědlo před kávou.Turecká káva je taková věc, že ​​na pití je dokonce i zvláštní čas. Obvykle se pije ráno a mezi poledními jídly. Od této doby je odvozeno i slovo snídaně. Turecká káva je jediný typ kávy, který se používá k vidění budoucnosti.Věštění je tedy pro Turky tradicí. Tato tradice přitahovala pozornost celého světa po mnoho let a stále pokračuje. Existuje důvod, proč se káva podává s vodou. Podle pověry, pokud host vypije kávu nejprve, znamená to, že je plný, a pokud pije vodu, znamená to, že má hlad. Skutečným důvodem je však smýt chuť nedávno konzumovaného jídla, aby se plně ochutnala chuť kávy. Na rozdíl od všeobecného přesvědčení by se voda, která se podává s kávou, měla vypít nejdříve později. Protože existuje důvod pro servírování slané kávy ženicha ...Prvním rysem obřadu pro žádost o dívčí ruku v manželství je servírování slané turecké kávy ženicha. Ačkoli o tom existuje mnoho příběhů, ve skutečnosti by ženy v minulosti sloužily slané kávě pro muže, které se jim nelíbí, a naopak, káva se spoustou cukru těm, které mají rádi. Tak ženichový kandidát zjistí myšlenky dívky. :)Turecká káva je jedinou kávou připravenou bez vypouštění, protože půda klesá ke dnu šálku.A je to velmi zdravé, protože půda není spotřebována. Turecká káva vařená nejstarší metodou vaření na světě zůstává díky své pěně déle teplá. A protože se podává v malých šálcích s tenkými okraji, vychladnutí trvá dlouho.