Výsledky vyhledávání pro dotaz vaření:

Výsledky vyhledávání v sekci: O kávě

8 Kroků jak připravit dokonalé espresso

Udělat dokonalé espresso je složité. Vyžaduje to alespoň kvalitní kávové zrno, dobrý recept pro přípravu, dobrý a čistý espresso stroj a mlýnek. Také potřebujete znát osvědčené postupy, jak skutečně udělat espreso. Zde jsou Tipy.1. VYČISTĚTE PORTAFILTRNež dáte kávu do portafiltru, ujistěte se, že je portafiltr čistý a uklizený. Vlhkost i zbytky mohou (a s největší pravděpodobností) vaši budoucí chuť kávy espressoovlivnit přeextrahovaná chuť = astringentní a hořká.2. SPRÁVNÁ DÁVKATohle by mělo být snadné. Při mletí stačí stisknout tlačítko s portafiltrem nebo rukou a stroj bude dávkovat předem nastavenou dávku. Pokud chcete být opravdu profesionální, zkontrolujte svou dávku na váze před distribucí a tampováním. Tímto způsobem si můžete být zcela jistí, že vaše extrakce bude správná, protože vaše dávka nebude příliš velká nebo malá.3. SPRÁVNĚ NASYPTE A UTLAČTE KÁVU DO PORTAFILTRUNejpravděpodobnější je to, že váš mlýnek nadávkuje kávu do portafiltru do tvaru pyramidy. To znamená, že máte nerovnoměrné rozložení namleté kávy, takže některé části portafiltru budou mít více kávy a některé části méně, pokud je před tampováním neurovnáte. Špatná distribuce kávy by mohla vést k špatné extrakci.Pro správnou distribuci kávy v portafiltru doporučujeme použít nástroje k tomu určené.4. TAMPERUJTE ROVNOMĚRNĚ A STEJNOMĚRNĚÚčelem tampingu je odstranit vzduchové kapsy v kávovém puku a udělat to tak, aby byl puk úplně vyrovnán. Tamp tak dlouhý a "tvrdý", že si myslíš, že puk je stlačený (jinými slovy, že už se to nezvedá). Dávejte pozor na to, aby PUK byl vodorovně vyrovnán, takže se vyhnete odlití a přeplnění, pod nebo nerovnoměrným extrakcí.5.    VLOŽTE PORTAFILTR A ZAČNĚTE KÁVU EXTRAHOVATVložte portafiltr do hlavice a ihned začněte s přípravou! Pokud se ihned nespustí vaření, teplo z hlavice může "spálit" povrch vaší kávy, což vede k trpkým chutím v šálku. 6. DÁVEJTE POZOR NA DOBU VAŘENÍNyní vaříte espresso. Používáte-li odměrný přístroj, mějte na zřeteli, že musíte hlídat čas vaření. V případě příliš krátké doby extrakce (neextrakce) nebo příliš dlouhé doby extrakce můžete připravit nové espreso a/nebo zkontrolovat velikost a dávkování mletí. Používáte-li ruční espresso stroj, uvědomte si, že vaše espresso je příliš rychlé, pouze dilatujete (což vám dělá mírnější) espresso a je možné také přeextrahování.7. POSLEDNÍ KROK A TO NEJDŮLEŽITEJŠÍ, SERVÍRUJTE S ÚSMĚVEM!   Také by vás mohlo zajímat:Alternativní metody přípravy kávyCo je prvni, druhá a třetí kávová vlna?Kde se pěstuje káva? Zdroje:“9 Steps How to Make Perfect Espresso.” Paulig - Barista Institute, www.baristainstitute.com/blog/jori-korhonen/september-2018/9-steps-how-make-perfect-espresso. 

Jak na Cold brew s Frenchpressem

Co potřebuješ 140 gramů kávy. středně nebo tmavě pražené1L French Press.Váha. Stačit bude každá běžná kuchyňská váha. Mlýnek Vařečka. Výsledek konce studené vaření Celková doba vaření: 12:00 hodin.Kolik kávy získáme: 8 šálků (1 l).Charakteristika chutě: Těžká a robustní. Více příchuti, menší kyselost . Krok 1: Vážení a mletí kávyVětšina receptů na studenou kávu používá poměr vody a kávy 7:1. Laicky řečeno, pro každý litr vody musíte přidat asi 140 gramů vody. Pro tento recept na používám 1 litr French Press (8 šálků), ale pokud používáte menší French Press, upravte podle toho své množství kávy a vody.Jakmile vážíte svou kávu, budete chtít nastavit svůj mlýnek na hrubost mletí, jak byste normálně používali pro pravidelné vaření frenchpressu.Krok 2: Přidejte vodu o pokojové teplotěPřidejte mletou kávu do FrenchPressu, jemně protřepejte, aby se srovnala mletá káva. Pomalu nalijte přes 1 litr filtrované vody (zhruba 4 šálky). Krok 3: ZamíchatTrik, jak zajistit, aby vaše Cold brew bylo prvotřídní, je zajistit, aby všechna zrna byla zcela ponořena do vody. K tomu si vezměte lžíci (dřevěnou, pokud používáte sklenici French Press), nebo když jsem použil plastové míchadlo AeroPress a jemně posypte kávovou sedlinu tak, aby byla zcela ponořena.Krok 4: Dlouhé čekáníUmístěte víko na svůj French Press, ale ještě ho nezakrývejte. Jakékoliv Cold brew si vyžaduje čas a díky této hrubosti mletí potřebuje váš Frenchpress za studena vařit při pokojové teplotě nejméně 12 hodin.Na rozdíl od jiných způsobů vaření horké kávy, které vyžadují teplo pro extrakci, proces vaření za studena nahrazuje teplo časem, aby se dosáhlo odpovídající extrakce vaší kávy. Čím déle je káva namáčená, tím více olejů a příchutí se uvolní z vašich zrn.Krok 5: Filtrujte , nalijte a užívejte 

Rozdíl mezi kávou a espressem

1. Doba vařeníPražení kávy obvykle trvá asi 13 minut, zatímco doba pražení espressa je asi 20 minut. Čas se samozřejmě může lišit v závislosti na typu zrna a modelu roadsteru.2. Vzhled zrnDíky dlouhodobému pražení mají kávová zrna tmavší barvu a lesklejší povrch než kávová zrna. Lesk je způsoben tím, že oleje obsažené v zelených zrn přicházejí na povrch během procesu pražení. Zrna mají díky krátkému pražení světlejší barvu a matný povrch.3. KyselinaEspresso boby mají slabší kyselost. Je to proto, že kyseliny obsažené v zrnech se během pražení rozkládají. Kyselina v těchto fazolí proto z důvodu delšího pražení často chybí. Mnoho lidí, jejichž žaludek je citlivější na kyselost, dává přednost espressu než tradiční kávě.4. TlakSamotné espresso bylo vynalezeno pro urychlení procesu výroby kávy v barech. K tomu se používá tlak.Voda prochází zeminou иуфты pod tlakem, nejméně 9 bar. Teplota vody je 190-196 ° F. Voda se obvykle používá k přípravě běžné kávy s vysokou teplotou 195 až 205 ° F a nápoj se připravuje bez vysokého tlaku. Je zajímavé, že tlak je důvodem, proč se papírové filtry nepoužívají při přípravě espressa. Papír prostě takový tlak nemůže vydržet.5. Rozdílná hrubost mletí a extrakceDalším důležitým rozdílem je mletí. U espressa by zrna měla být mnohem menší než u kávy. Je to proto, že je připraven mnohem rychleji - pouze 25–30 sekund. Proto je kontakt mleté ​​fazole s horkou vodou mnohem kratší.Průchod horké vody pod vysokým tlakem přes velmi jemně mleté ​​fazole poskytuje účinnější extrakci. Při přípravě espressa se z fazolí extrahuje přibližně 24% všech látek, zatímco při výrobě nápojů se extrahuje pouze 17%.6. Doba vařeníJemnost mletí espressa se nastaví tak, aby se s objemem 30 ml extrahoval za 25–30 sekund, po 1,5 až 2,5 sekundách před infuzí. Příprava kávy může trvat až 6 minut.

5 druhů kávy, které musíte vyzkoušet

CappuccinoTento nápoj je nejoblíbenějším typem kávy na světě, sestává ze tří vrstev. První z nich je výstřel espressa, následuje výstřel parního mléka a nakonec barista přidá vrstvu napěněného pěnového mléka. Tato konečná vrstva může být také pokryta čokoládovým práškem nebo hoblinami.Ledová kávaLedová káva je osvěžující nápoj, ale pouze pokud si můžete nechat kávu nebo pití studenou, aniž byste ji zředili ledem. Nalévání horké kávy přes svazek ledových kostek může mít za následek silně zalévaný nápoj a udržení kávy v lednici, dokud není zima, takže nechte nápoj, který chce, v oddělení vůní a chutí. Všichni to víme.Café LatteCafé Latte, docela populární volba pro pijáky kávy, se skládá z napařeného nebo vyhřívaného mléka a jediné dávky kávy. Je to obvykle docela pěnivé a občas narazíte na kavárny, které nerozumí rozdílu mezi kavárnou latte a plochou bílou.EspressoEspresso se vyrábí vytlačováním téměř vroucí vody pod tlakem prostřednictvím mletých kávových zrn a výsledkem je vařič, který je tlustší než káva, která se vytváří jinými metodami vaření. Espresso je také základnou pro různé nápoje. Naučte se, jak si vyrobit espresso, a už jste na půli cesty, jak si vytvořit svůj vlastní macchiato, cappuccino a café latte.MochaccinoMoka je jen latte s přidaným sirupem nebo čokoládovým práškem, občas se šlehačkou. Pokud jde o cokoli, jedná se o dobrou kávu na základní úrovni, která žije ve světech mezi kavárnou dospělých latte a dětskou horkou čokoládou.

Věci, které nevíte o turecké kávě

Přestože je turecká káva známá a milovaná celým světem, je pro naši kulturu velmi důležitá a pro turecké obyvatele je nepostradatelná. Protože turečtí lidé spojují tureckou kávu s rozhovory s přáteli, jako ranní potěšení a přestávky během dne. Ačkoli výroba turecké kávy je nyní díky automatickým strojům docela snadná, chuť je opravdu jiná, pokud se vyrábí v měděných nádobách na uhlí. O turecké kávě se toho dá hodně co říct, ale abychom zkrátili dlouhý příběh, chceme mluvit o charakteristikách a neznámých skutečnostech turecké kávy, což z ní dělá velmi speciální kávu. Zde je to, co potřebujete vědět o turecké kávě, jedné z nejdůležitějších chutí naší kultury .Výzkumy o turecké kávě ukazují, že turecká káva se rozšířila z jižní Etiopie do celého světa díky své jedinečné vůni a chuti. Özdemir Pasha, který v roce 1517 působil v Jemenu jako guvernér, tuto kávu ochutnal a přinesl do Istanbulu. Tato zvláštní chuť, která je nyní k dispozici v každé restauraci, byla připravena vařením kávového ovoce, když bylo poprvé nalezeno. Kávová zrna byla později pražena a uzemněna. První kavárna se otevřela v Tahtakale a během krátké doby se rozšířila do celého Istanbulu.Poté bylo v Istanbulu otevřeno mnoho kaváren a káva byla identifikována s příjemnými okamžiky, jako je čtení knih, hraní šachů a konverzace.  Evropané byli zavedeni do kávy přes Turky.Evropané se drželi způsobu přípravy Turků a konzumovali kávu stejně jako Turci. Chuť kávy vychází ze skutečnosti, že kávová zrna jsou čerstvá a jemně mletá a pomalu se vaří v uhelném ohni. Turecká káva je také jedinou odrůdou kávy, která se podává s mletou hmotou na světě.Místo kávy v turecké kultuře je zcela jiné. Dokonce i slovo „snídaně“ znamená něco, co se snědlo před kávou.Turecká káva je taková věc, že ​​na pití je dokonce i zvláštní čas. Obvykle se pije ráno a mezi poledními jídly. Od této doby je odvozeno i slovo snídaně. Turecká káva je jediný typ kávy, který se používá k vidění budoucnosti.Věštění je tedy pro Turky tradicí. Tato tradice přitahovala pozornost celého světa po mnoho let a stále pokračuje. Existuje důvod, proč se káva podává s vodou. Podle pověry, pokud host vypije kávu nejprve, znamená to, že je plný, a pokud pije vodu, znamená to, že má hlad. Skutečným důvodem je však smýt chuť nedávno konzumovaného jídla, aby se plně ochutnala chuť kávy. Na rozdíl od všeobecného přesvědčení by se voda, která se podává s kávou, měla vypít nejdříve později. Protože existuje důvod pro servírování slané kávy ženicha ...Prvním rysem obřadu pro žádost o dívčí ruku v manželství je servírování slané turecké kávy ženicha. Ačkoli o tom existuje mnoho příběhů, ve skutečnosti by ženy v minulosti sloužily slané kávě pro muže, které se jim nelíbí, a naopak, káva se spoustou cukru těm, které mají rádi. Tak ženichový kandidát zjistí myšlenky dívky. :)Turecká káva je jedinou kávou připravenou bez vypouštění, protože půda klesá ke dnu šálku.A je to velmi zdravé, protože půda není spotřebována. Turecká káva vařená nejstarší metodou vaření na světě zůstává díky své pěně déle teplá. A protože se podává v malých šálcích s tenkými okraji, vychladnutí trvá dlouho.