Výsledky vyhledávání pro dotaz udělat:

Výsledky vyhledávání v sekci: O kávě

8 Kroků jak připravit dokonalé espresso

Udělat dokonalé espresso je složité. Vyžaduje to alespoň kvalitní kávové zrno, dobrý recept pro přípravu, dobrý a čistý espresso stroj a mlýnek. Také potřebujete znát osvědčené postupy, jak skutečně udělat espreso. Zde jsou Tipy.1. VYČISTĚTE PORTAFILTRNež dáte kávu do portafiltru, ujistěte se, že je portafiltr čistý a uklizený. Vlhkost i zbytky mohou (a s největší pravděpodobností) vaši budoucí chuť kávy espressoovlivnit přeextrahovaná chuť = astringentní a hořká.2. SPRÁVNÁ DÁVKATohle by mělo být snadné. Při mletí stačí stisknout tlačítko s portafiltrem nebo rukou a stroj bude dávkovat předem nastavenou dávku. Pokud chcete být opravdu profesionální, zkontrolujte svou dávku na váze před distribucí a tampováním. Tímto způsobem si můžete být zcela jistí, že vaše extrakce bude správná, protože vaše dávka nebude příliš velká nebo malá.3. SPRÁVNĚ NASYPTE A UTLAČTE KÁVU DO PORTAFILTRUNejpravděpodobnější je to, že váš mlýnek nadávkuje kávu do portafiltru do tvaru pyramidy. To znamená, že máte nerovnoměrné rozložení namleté kávy, takže některé části portafiltru budou mít více kávy a některé části méně, pokud je před tampováním neurovnáte. Špatná distribuce kávy by mohla vést k špatné extrakci.Pro správnou distribuci kávy v portafiltru doporučujeme použít nástroje k tomu určené.4. TAMPERUJTE ROVNOMĚRNĚ A STEJNOMĚRNĚÚčelem tampingu je odstranit vzduchové kapsy v kávovém puku a udělat to tak, aby byl puk úplně vyrovnán. Tamp tak dlouhý a "tvrdý", že si myslíš, že puk je stlačený (jinými slovy, že už se to nezvedá). Dávejte pozor na to, aby PUK byl vodorovně vyrovnán, takže se vyhnete odlití a přeplnění, pod nebo nerovnoměrným extrakcí.5.    VLOŽTE PORTAFILTR A ZAČNĚTE KÁVU EXTRAHOVATVložte portafiltr do hlavice a ihned začněte s přípravou! Pokud se ihned nespustí vaření, teplo z hlavice může "spálit" povrch vaší kávy, což vede k trpkým chutím v šálku. 6. DÁVEJTE POZOR NA DOBU VAŘENÍNyní vaříte espresso. Používáte-li odměrný přístroj, mějte na zřeteli, že musíte hlídat čas vaření. V případě příliš krátké doby extrakce (neextrakce) nebo příliš dlouhé doby extrakce můžete připravit nové espreso a/nebo zkontrolovat velikost a dávkování mletí. Používáte-li ruční espresso stroj, uvědomte si, že vaše espresso je příliš rychlé, pouze dilatujete (což vám dělá mírnější) espresso a je možné také přeextrahování.7. POSLEDNÍ KROK A TO NEJDŮLEŽITEJŠÍ, SERVÍRUJTE S ÚSMĚVEM!   Také by vás mohlo zajímat:Alternativní metody přípravy kávyCo je prvni, druhá a třetí kávová vlna?Kde se pěstuje káva? Zdroje:“9 Steps How to Make Perfect Espresso.” Paulig - Barista Institute, www.baristainstitute.com/blog/jori-korhonen/september-2018/9-steps-how-make-perfect-espresso. 

Může nás káva spojit? My si to myslíme

Lidé seděli u šálku kávy a povídali si, dokonce i s cizími lidmi. Teď se to zdá téměř nemyslitelné. V dnešním bojovém prostředí máme sklon vyhýbat se náročným diskusím, jako by nás oslabovaly - i když opak je pravdou.Nemusí to tak být, navzdory tomu, co nás může přimět k vymýcení negativnosti ze sociálních médií a zpráv. Někdy je učení o druhých a zjištění toho, co máme společného, ​​tak jednoduché jako prodloužení pozvánky a káva je perfektním důvodem, proč to udělat. Káva vytvořila spojení pro generaceStovky let poskytovaly kavárny místo, kde se mohli setkávat Američané ze všech prostředí a oblastí života, aby diskutovali o nápadech a dozvěděli se jeden o druhém. Ve skutečnosti byste mohli tvrdit, že káva hrála při narození našeho národa ústřední roli. Mnoho klíčových osobností americké revoluce se setkalo a plánovalo hnutí za nezávislost v kavárnách. Jeden z významných kaváren v Bostonu, Zelený drak, dokonce obdržel čestnou přezdívku „sídlo revoluce“.Ačkoli mnoho různých potravin a nápojů může otevřít bránu ke konverzaci a spojení, žádná z nich není tak univerzální jako káva. Pro mnoho z nás je vůně kávy spojena s některými z našich nejranějších vzpomínek. Než jsme si mohli vybrat svůj vlastní nápoj, voněli jsme v domě naplněným teplým, toustovým pachem čerstvé kávy a věděli, že to signalizuje ruch činnosti, který začíná nový den. Možná proto také její vůni milují i ​​lidé, kteří nepijí kávu.Káva je velkou výmluvou pro to být společenskouBěhem posledních 20 let se káva ujala další role, protože se stala palivem našeho pracovního života. Zatímco káva a produktivita jdou skvěle spolu, toto úzké spojení znamená, že jsme obvykle chytili šálek během našeho dojíždění a spolkli ho, aniž bychom museli věnovat čas tomu, abychom si ho užili nebo se zamysleli. I když jsme obklopeni lidmi, většina sponzorů kaváren sdílí svůj stůl s notebookem místo s přítelem.Nedávná exploze „high-end“ kaváren nepomohla. Ve vaší typické butikové kavárně stojí fokus místo patronů přímo na žokeji espressa. Abyste si dali ruce na šálek kávy, musíte slyšet zdlouhavou řeč od Dirk baristy o jeho směsi dne a sledovat, jak si připravuje svůj nápoj tak rychle, jak vaše babička Gert vytváří její řemesla. V době, kdy si sednete u svého šálku, je polovina času, kterou jste vyřezali, aby s někým strávili, pryč.To je příliš špatné, protože káva si stále udržuje svou neuvěřitelnou sílu spojovat lidi. Zeptejte se sami sebe: Kdy jste naposledy pozval starého přítele nebo nového známého, aby se podělili o šálek kávy? Kdy jste naposledy nechali ležet na teplém hrnku, abyste si pochutnali na chuti, vůni a dobrém rozhovoru? Pro většinu z nás je odpověď „příliš dlouhá“Naštěstí je tento lék jednoduchý: oslovte někoho a pozvěte je, aby se podělili o kávu. Ještě lepší je rozšířit pozvání na někoho nového a jiného - možná dokonce na někoho, s kým se vždy nevidíte z očí do očí.Sociální média, zprávy a naše současná politická kultura často zdůrazňují věci, které nás dělí. Je snadné se podívat na někoho, kdo myslí jinak, nebo hlasuje opačným způsobem a vidět nemožnou propast mezi vámi dvěma. Ale káva má způsob, jak snížit hluk. Jediné, co musíte udělat, je vytvořit prostor a nechat kávu vařit.