Výsledky vyhledávání pro dotaz stroj:

Výsledky vyhledávání v sekci: O kávě

8 Kroků jak připravit dokonalé espresso

Udělat dokonalé espresso je složité. Vyžaduje to alespoň kvalitní kávové zrno, dobrý recept pro přípravu, dobrý a čistý espresso stroj a mlýnek. Také potřebujete znát osvědčené postupy, jak skutečně udělat espreso. Zde jsou Tipy.1. VYČISTĚTE PORTAFILTRNež dáte kávu do portafiltru, ujistěte se, že je portafiltr čistý a uklizený. Vlhkost i zbytky mohou (a s největší pravděpodobností) vaši budoucí chuť kávy espressoovlivnit přeextrahovaná chuť = astringentní a hořká.2. SPRÁVNÁ DÁVKATohle by mělo být snadné. Při mletí stačí stisknout tlačítko s portafiltrem nebo rukou a stroj bude dávkovat předem nastavenou dávku. Pokud chcete být opravdu profesionální, zkontrolujte svou dávku na váze před distribucí a tampováním. Tímto způsobem si můžete být zcela jistí, že vaše extrakce bude správná, protože vaše dávka nebude příliš velká nebo malá.3. SPRÁVNĚ NASYPTE A UTLAČTE KÁVU DO PORTAFILTRUNejpravděpodobnější je to, že váš mlýnek nadávkuje kávu do portafiltru do tvaru pyramidy. To znamená, že máte nerovnoměrné rozložení namleté kávy, takže některé části portafiltru budou mít více kávy a některé části méně, pokud je před tampováním neurovnáte. Špatná distribuce kávy by mohla vést k špatné extrakci.Pro správnou distribuci kávy v portafiltru doporučujeme použít nástroje k tomu určené.4. TAMPERUJTE ROVNOMĚRNĚ A STEJNOMĚRNĚÚčelem tampingu je odstranit vzduchové kapsy v kávovém puku a udělat to tak, aby byl puk úplně vyrovnán. Tamp tak dlouhý a "tvrdý", že si myslíš, že puk je stlačený (jinými slovy, že už se to nezvedá). Dávejte pozor na to, aby PUK byl vodorovně vyrovnán, takže se vyhnete odlití a přeplnění, pod nebo nerovnoměrným extrakcí.5.    VLOŽTE PORTAFILTR A ZAČNĚTE KÁVU EXTRAHOVATVložte portafiltr do hlavice a ihned začněte s přípravou! Pokud se ihned nespustí vaření, teplo z hlavice může "spálit" povrch vaší kávy, což vede k trpkým chutím v šálku. 6. DÁVEJTE POZOR NA DOBU VAŘENÍNyní vaříte espresso. Používáte-li odměrný přístroj, mějte na zřeteli, že musíte hlídat čas vaření. V případě příliš krátké doby extrakce (neextrakce) nebo příliš dlouhé doby extrakce můžete připravit nové espreso a/nebo zkontrolovat velikost a dávkování mletí. Používáte-li ruční espresso stroj, uvědomte si, že vaše espresso je příliš rychlé, pouze dilatujete (což vám dělá mírnější) espresso a je možné také přeextrahování.7. POSLEDNÍ KROK A TO NEJDŮLEŽITEJŠÍ, SERVÍRUJTE S ÚSMĚVEM!   Také by vás mohlo zajímat:Alternativní metody přípravy kávyCo je prvni, druhá a třetí kávová vlna?Kde se pěstuje káva? Zdroje:“9 Steps How to Make Perfect Espresso.” Paulig - Barista Institute, www.baristainstitute.com/blog/jori-korhonen/september-2018/9-steps-how-make-perfect-espresso. 

Espresso a mléko

Káva a mléko je klasická kombinace . S vaším vlastním espresso vybavením nemusíte na šálek chodit do kavárny. Nejdřív si připravte espreso, pak si vezměte džbánek a mléko podle svého výběru.Napařování mlékaPřiveďte mléko do chladu. Nachystejte pouze tolik mléka, kolik potřebujete do konvice na mléko.Odstraňte z parní trysky přebytečnou voduHrot trysky ponořte do mléka a aktivujte plný tlak páryPomalu vytahujte hrot, dokud se  nepřiblíží k povrchu a mléko nezačne "srčet". Pokud je provzdušňovací hrot hlučný a produkuje velké bubliny, pravděpodobně pouští příliš mnoho vzduchu. Naopak mléko, které "srčí" vysokým tónem, nemá dostatek vzduchu.Po cca 5 sekundách provzdušnění, nebo jakmile je nadhazovač trochu teplý na dotyk, znovu jej napni. Nadhazovač naklopte tak, že pára vytváří vír, který distribuuje vzduch, který jste právě zavedli do celého mléka.Jakmile jsou stěny džbánku na dotek horké, vypněte páru a odložte své čerstvě vařené mléko.Parní trysku otřete vlhkým hadříkem a vyčistěte jej.Dále by vás mohlo zajímat:Příslušenství k pákovému kávovaruVyplatí se koupit domácí espresso stroj?Kde se pěstuje káva?Zdroj:“Espresso and Milk for Beginners.” Prima Coffee, prima-coffee.com/learn/article/espresso/espresso-and-milk-beginners/31703.