Výsledky vyhledávání pro dotaz příprava:

Výsledky vyhledávání v sekci: O kávě

8 Kroků jak připravit dokonalé espresso

Udělat dokonalé espresso je složité. Vyžaduje to alespoň kvalitní kávové zrno, dobrý recept pro přípravu, dobrý a čistý espresso stroj a mlýnek. Také potřebujete znát osvědčené postupy, jak skutečně udělat espreso. Zde jsou Tipy.1. VYČISTĚTE PORTAFILTRNež dáte kávu do portafiltru, ujistěte se, že je portafiltr čistý a uklizený. Vlhkost i zbytky mohou (a s největší pravděpodobností) vaši budoucí chuť kávy espressoovlivnit přeextrahovaná chuť = astringentní a hořká.2. SPRÁVNÁ DÁVKATohle by mělo být snadné. Při mletí stačí stisknout tlačítko s portafiltrem nebo rukou a stroj bude dávkovat předem nastavenou dávku. Pokud chcete být opravdu profesionální, zkontrolujte svou dávku na váze před distribucí a tampováním. Tímto způsobem si můžete být zcela jistí, že vaše extrakce bude správná, protože vaše dávka nebude příliš velká nebo malá.3. SPRÁVNĚ NASYPTE A UTLAČTE KÁVU DO PORTAFILTRUNejpravděpodobnější je to, že váš mlýnek nadávkuje kávu do portafiltru do tvaru pyramidy. To znamená, že máte nerovnoměrné rozložení namleté kávy, takže některé části portafiltru budou mít více kávy a některé části méně, pokud je před tampováním neurovnáte. Špatná distribuce kávy by mohla vést k špatné extrakci.Pro správnou distribuci kávy v portafiltru doporučujeme použít nástroje k tomu určené.4. TAMPERUJTE ROVNOMĚRNĚ A STEJNOMĚRNĚÚčelem tampingu je odstranit vzduchové kapsy v kávovém puku a udělat to tak, aby byl puk úplně vyrovnán. Tamp tak dlouhý a "tvrdý", že si myslíš, že puk je stlačený (jinými slovy, že už se to nezvedá). Dávejte pozor na to, aby PUK byl vodorovně vyrovnán, takže se vyhnete odlití a přeplnění, pod nebo nerovnoměrným extrakcí.5.    VLOŽTE PORTAFILTR A ZAČNĚTE KÁVU EXTRAHOVATVložte portafiltr do hlavice a ihned začněte s přípravou! Pokud se ihned nespustí vaření, teplo z hlavice může "spálit" povrch vaší kávy, což vede k trpkým chutím v šálku. 6. DÁVEJTE POZOR NA DOBU VAŘENÍNyní vaříte espresso. Používáte-li odměrný přístroj, mějte na zřeteli, že musíte hlídat čas vaření. V případě příliš krátké doby extrakce (neextrakce) nebo příliš dlouhé doby extrakce můžete připravit nové espreso a/nebo zkontrolovat velikost a dávkování mletí. Používáte-li ruční espresso stroj, uvědomte si, že vaše espresso je příliš rychlé, pouze dilatujete (což vám dělá mírnější) espresso a je možné také přeextrahování.7. POSLEDNÍ KROK A TO NEJDŮLEŽITEJŠÍ, SERVÍRUJTE S ÚSMĚVEM!   Také by vás mohlo zajímat:Alternativní metody přípravy kávyCo je prvni, druhá a třetí kávová vlna?Kde se pěstuje káva? Zdroje:“9 Steps How to Make Perfect Espresso.” Paulig - Barista Institute, www.baristainstitute.com/blog/jori-korhonen/september-2018/9-steps-how-make-perfect-espresso. 

Hario V60 - návod

 Příprava vody1. přiveďte vodu do bodu varu2. Přeložte filtr a vložte jej do V60. Položte V60 na svůj šálek.3. opláchněte horkou vodou, a zahřejte svůj hrnek. Přebytečnou vodu vylejte.Příprava kávy1. Navažte 21 gramů kávy a namelte ji tak, aby se její hrubost podobala soli (středně).2. Dejte kávu do V60 a opatrně zarovnejteZalití kávyPoužívejte kontinuální kruhové pohyby, od středu směrem k okraji kávy a pak opět dovnitř. Nenalévejte vodu na samotný filtr.Spusťte časovač.0-15s: nalijte 50 g vody rovnoměrně po celé kávě.15 – 30s: vyčkejte30 – 3m: zbylou vodu vylijte každých 10 – 15 sekund podle potřeby, dokud nedosáhnete celkové 360g vody. Pokud ještě nemáte svůj dripper, můžete jej pohodlně koupit zde: https://www.lazenskakava.cz/kategorie-produktu/alternativni-priprava/dripper/Podívej te se na další způsoby přípravy kávy: https://www.lazenskakava.cz/domaci-priprava-kavy-alternativni-metody/ Také by vás mohlo zajímat:Kde se pěstuje káva?   Zdroj: Creature Coffee. “Hario V60 Brew Guide.” Creature Coffee, creaturecoffee.co/pages/hario-v60-brew-guide.

Espresso a mléko

Káva a mléko je klasická kombinace . S vaším vlastním espresso vybavením nemusíte na šálek chodit do kavárny. Nejdřív si připravte espreso, pak si vezměte džbánek a mléko podle svého výběru.Napařování mlékaPřiveďte mléko do chladu. Nachystejte pouze tolik mléka, kolik potřebujete do konvice na mléko.Odstraňte z parní trysky přebytečnou voduHrot trysky ponořte do mléka a aktivujte plný tlak páryPomalu vytahujte hrot, dokud se  nepřiblíží k povrchu a mléko nezačne "srčet". Pokud je provzdušňovací hrot hlučný a produkuje velké bubliny, pravděpodobně pouští příliš mnoho vzduchu. Naopak mléko, které "srčí" vysokým tónem, nemá dostatek vzduchu.Po cca 5 sekundách provzdušnění, nebo jakmile je nadhazovač trochu teplý na dotyk, znovu jej napni. Nadhazovač naklopte tak, že pára vytváří vír, který distribuuje vzduch, který jste právě zavedli do celého mléka.Jakmile jsou stěny džbánku na dotek horké, vypněte páru a odložte své čerstvě vařené mléko.Parní trysku otřete vlhkým hadříkem a vyčistěte jej.Dále by vás mohlo zajímat:Příslušenství k pákovému kávovaruVyplatí se koupit domácí espresso stroj?Kde se pěstuje káva?Zdroj:“Espresso and Milk for Beginners.” Prima Coffee, prima-coffee.com/learn/article/espresso/espresso-and-milk-beginners/31703. 

Jak poznat špatnou kavárnu?

Jak poznat špatnou kavárnu? Tuhle otázku v různých podobách dostávám často. Většinou tedy v obráceném znění, chcete po mě vědět, jak poznat dobrou kavárnu. A to je trochu problém, i přes všechny indicie že to bude dobré to může být velmi špatné. Na druhou stranu, existuje řada náznaků, že kavárna bude špatná a v takovém případě opravdu v podstatě vždy špatná je. Pojďme se na ně podívat.Čistota a vůněKdyž přicházíte do podniku, který neznáte, hned první dojem vám prozradí mnoho informací. Už jen elementární čistota místa je zásadní. Špinavá okna, všude bahno a prach? Běžte raději jinam. Nyní přichází na řadu čich. Jsme v kavárně, proto tu musí vonět káva. Nevoní? Zbystřete. Možná jí přehlušila skvělá vůně nějakého jídla, ale po pravdě, většinou ne.V neposlední řadě koukněte na kávovar. Špinavý kávovar (od kávy či mléka), v horším případě parní tryska upatlaná od mléka značí nepořádného baristu. A takový vám dobré kafe neudělá…NabídkaDalší věc, ke které upřete svou pozornost, je nabídka kávy. Espresso a cappuccino vám udělají všude, podle toho moc nepoznáte. Zaměřte se na méně obvyklé kávy. Vidíte v nabídce flat white nebo espresso macchiato? Pak v kavárně kávě alespoň trochu rozumí. Mají v nabídce turka? Utíkejte ????Kromě kávových nápojů se zaměřte i na značku kávy, se kterou v kavárně pracují. Nemusíte se vyznat ve všech kávových brandech, použijte jednoduché pravidlo – pokud není značka kávy nikde vidět nebo pokud jde o masovky typu Lavazza, Illy nebo Segafredo, nechoďte tam…PřípravaKdyž už se chystá káva pro vás, asi je pozdě odejít, ale třeba stojíte ve frontě a máte šanci pozorovat baristu v akci. I v této fázi existuje totiž pár věcí, které by vás měly odradit. Pojďme postupně:Kávu by měl barista umlít těsně před přípravou nápojePáku musí po vyklepnutí staré kávy vyčistit od zbytkůŠálek by měl být při přípravě espressa naplněný cca z poloviny, pokud je plný po okraj, utíkejte pryčMléčný kávový nápoj (cappuccino, latté macchiatto, flat white) nesmí být servírován vařicí, vždy musí být možné se ihned napít. Pokud ne, je mléko přepálené a ztratilo své chuťové vlastnosti.Snad vám výše uvedené tipy pomohou vyhnout se špatným kávovým zážitkům.

Voda je základ

Co všechno je důležité, abyste si doma mohli pochutnat na dobré kávě? Kávovar? Záleží na způsobu přípravy kávy, může vám stačit třeba frenchpress. Káva? 100 lidí, 100 chutí, takže i tady je spousta možností. Ať už se ale rozhodnete pro jakoukoliv kávu a její přípravu, vždy k tomu budete potřebovat vodu. Dost vody. A tak není dobré ani doma výběr vody podceňovat. Jaké jsou možnosti? Kohoutková vodaCesta k ní je nejsnazší, teče nám doma rovnou ze zdi a je (většinou) zdravotně nezávadná. Ale tím výhody končí. Pochopitelně můžete mít štěstí a čerpat vodu ze studny, která má správné pH, tvrdost i podíl minerálů a vaše káva tak bude skvělá. Nicméně většinou to tak nebude… S takovou vodou pak může vaší kávě přes veškerou péči “něco” chybět. A navíc, kávovar z toho taky nebude mít moc velkou radost. Takže voda z kohoutku by měla být opravdu nouzové řešení. Balená vodaObchody jsou plné balených vod, použijeme tedy tu. Ale kterou? Rozdíly mezi balenými vodami jsou obrovské. Od obyčejné vody z kohoutku, kterou si z obchodu donesete pod názvem “stolní voda” za 3,- Kč až po minerály nabitou Magnesii. Jak asi tušíte, ani jeden extrém není dobře. U balené vody se zaměřte na podíl vápníku (Ca2+), je na lahvích napsaný. Čím méně, tím lépe. Např. Dobrá voda neperlivá obsahuje 5,3mg, zatímco Magnesia neperlivá 35mg vápníku. Filtrovaná vodaDomácí konvice pro filtrování vody je již poměrně běžná, svou Britu či její obdobu má doma čím dál víc lidí. Některé kávovary mají navíc filtraci vody přímo integrovanou do sebe. Filtrovaná voda má optimální vlastnosti pro přípravu kávy, hladina minerálů je nižší, zbavíte se chloru a vůbec, takto upravená voda chutná opravdu dobře. Použití je snadné, údržba také a cenově se to dá taky přežít, zvlášť pokud si spočítáte náklady na vodu pro jednu kávu. Reverzní osmózaZáležitost pro opravdové fajnšmekry. Kdo nevíte, o co jde, koukněte třeba na Wikipedii (Reverzní osmóza). Jde o dost drahý, ale opravdu účinný způsob úpravy vody. Osobně už mi to ale přijde (pro domácí použití) zbytečné ? Já sám doma kombinuji filtrovanou a kohoutkovou vodu (když dojde filtrovaná) a jsem naprosto spokojený. Nemusím tahat lahve s balenou vodou a na osmózu nejsem dost velký kutil. Jak to máte s vodou vy? 

Jak na Cold brew s Frenchpressem

Co potřebuješ 140 gramů kávy. středně nebo tmavě pražené1L French Press.Váha. Stačit bude každá běžná kuchyňská váha. Mlýnek Vařečka. Výsledek konce studené vaření Celková doba vaření: 12:00 hodin.Kolik kávy získáme: 8 šálků (1 l).Charakteristika chutě: Těžká a robustní. Více příchuti, menší kyselost . Krok 1: Vážení a mletí kávyVětšina receptů na studenou kávu používá poměr vody a kávy 7:1. Laicky řečeno, pro každý litr vody musíte přidat asi 140 gramů vody. Pro tento recept na používám 1 litr French Press (8 šálků), ale pokud používáte menší French Press, upravte podle toho své množství kávy a vody.Jakmile vážíte svou kávu, budete chtít nastavit svůj mlýnek na hrubost mletí, jak byste normálně používali pro pravidelné vaření frenchpressu.Krok 2: Přidejte vodu o pokojové teplotěPřidejte mletou kávu do FrenchPressu, jemně protřepejte, aby se srovnala mletá káva. Pomalu nalijte přes 1 litr filtrované vody (zhruba 4 šálky). Krok 3: ZamíchatTrik, jak zajistit, aby vaše Cold brew bylo prvotřídní, je zajistit, aby všechna zrna byla zcela ponořena do vody. K tomu si vezměte lžíci (dřevěnou, pokud používáte sklenici French Press), nebo když jsem použil plastové míchadlo AeroPress a jemně posypte kávovou sedlinu tak, aby byla zcela ponořena.Krok 4: Dlouhé čekáníUmístěte víko na svůj French Press, ale ještě ho nezakrývejte. Jakékoliv Cold brew si vyžaduje čas a díky této hrubosti mletí potřebuje váš Frenchpress za studena vařit při pokojové teplotě nejméně 12 hodin.Na rozdíl od jiných způsobů vaření horké kávy, které vyžadují teplo pro extrakci, proces vaření za studena nahrazuje teplo časem, aby se dosáhlo odpovídající extrakce vaší kávy. Čím déle je káva namáčená, tím více olejů a příchutí se uvolní z vašich zrn.Krok 5: Filtrujte , nalijte a užívejte 

Rozdíl mezi kávou a espressem

1. Doba vařeníPražení kávy obvykle trvá asi 13 minut, zatímco doba pražení espressa je asi 20 minut. Čas se samozřejmě může lišit v závislosti na typu zrna a modelu roadsteru.2. Vzhled zrnDíky dlouhodobému pražení mají kávová zrna tmavší barvu a lesklejší povrch než kávová zrna. Lesk je způsoben tím, že oleje obsažené v zelených zrn přicházejí na povrch během procesu pražení. Zrna mají díky krátkému pražení světlejší barvu a matný povrch.3. KyselinaEspresso boby mají slabší kyselost. Je to proto, že kyseliny obsažené v zrnech se během pražení rozkládají. Kyselina v těchto fazolí proto z důvodu delšího pražení často chybí. Mnoho lidí, jejichž žaludek je citlivější na kyselost, dává přednost espressu než tradiční kávě.4. TlakSamotné espresso bylo vynalezeno pro urychlení procesu výroby kávy v barech. K tomu se používá tlak.Voda prochází zeminou иуфты pod tlakem, nejméně 9 bar. Teplota vody je 190-196 ° F. Voda se obvykle používá k přípravě běžné kávy s vysokou teplotou 195 až 205 ° F a nápoj se připravuje bez vysokého tlaku. Je zajímavé, že tlak je důvodem, proč se papírové filtry nepoužívají při přípravě espressa. Papír prostě takový tlak nemůže vydržet.5. Rozdílná hrubost mletí a extrakceDalším důležitým rozdílem je mletí. U espressa by zrna měla být mnohem menší než u kávy. Je to proto, že je připraven mnohem rychleji - pouze 25–30 sekund. Proto je kontakt mleté ​​fazole s horkou vodou mnohem kratší.Průchod horké vody pod vysokým tlakem přes velmi jemně mleté ​​fazole poskytuje účinnější extrakci. Při přípravě espressa se z fazolí extrahuje přibližně 24% všech látek, zatímco při výrobě nápojů se extrahuje pouze 17%.6. Doba vařeníJemnost mletí espressa se nastaví tak, aby se s objemem 30 ml extrahoval za 25–30 sekund, po 1,5 až 2,5 sekundách před infuzí. Příprava kávy může trvat až 6 minut.

Věci, které nevíte o turecké kávě

Přestože je turecká káva známá a milovaná celým světem, je pro naši kulturu velmi důležitá a pro turecké obyvatele je nepostradatelná. Protože turečtí lidé spojují tureckou kávu s rozhovory s přáteli, jako ranní potěšení a přestávky během dne. Ačkoli výroba turecké kávy je nyní díky automatickým strojům docela snadná, chuť je opravdu jiná, pokud se vyrábí v měděných nádobách na uhlí. O turecké kávě se toho dá hodně co říct, ale abychom zkrátili dlouhý příběh, chceme mluvit o charakteristikách a neznámých skutečnostech turecké kávy, což z ní dělá velmi speciální kávu. Zde je to, co potřebujete vědět o turecké kávě, jedné z nejdůležitějších chutí naší kultury .Výzkumy o turecké kávě ukazují, že turecká káva se rozšířila z jižní Etiopie do celého světa díky své jedinečné vůni a chuti. Özdemir Pasha, který v roce 1517 působil v Jemenu jako guvernér, tuto kávu ochutnal a přinesl do Istanbulu. Tato zvláštní chuť, která je nyní k dispozici v každé restauraci, byla připravena vařením kávového ovoce, když bylo poprvé nalezeno. Kávová zrna byla později pražena a uzemněna. První kavárna se otevřela v Tahtakale a během krátké doby se rozšířila do celého Istanbulu.Poté bylo v Istanbulu otevřeno mnoho kaváren a káva byla identifikována s příjemnými okamžiky, jako je čtení knih, hraní šachů a konverzace.  Evropané byli zavedeni do kávy přes Turky.Evropané se drželi způsobu přípravy Turků a konzumovali kávu stejně jako Turci. Chuť kávy vychází ze skutečnosti, že kávová zrna jsou čerstvá a jemně mletá a pomalu se vaří v uhelném ohni. Turecká káva je také jedinou odrůdou kávy, která se podává s mletou hmotou na světě.Místo kávy v turecké kultuře je zcela jiné. Dokonce i slovo „snídaně“ znamená něco, co se snědlo před kávou.Turecká káva je taková věc, že ​​na pití je dokonce i zvláštní čas. Obvykle se pije ráno a mezi poledními jídly. Od této doby je odvozeno i slovo snídaně. Turecká káva je jediný typ kávy, který se používá k vidění budoucnosti.Věštění je tedy pro Turky tradicí. Tato tradice přitahovala pozornost celého světa po mnoho let a stále pokračuje. Existuje důvod, proč se káva podává s vodou. Podle pověry, pokud host vypije kávu nejprve, znamená to, že je plný, a pokud pije vodu, znamená to, že má hlad. Skutečným důvodem je však smýt chuť nedávno konzumovaného jídla, aby se plně ochutnala chuť kávy. Na rozdíl od všeobecného přesvědčení by se voda, která se podává s kávou, měla vypít nejdříve později. Protože existuje důvod pro servírování slané kávy ženicha ...Prvním rysem obřadu pro žádost o dívčí ruku v manželství je servírování slané turecké kávy ženicha. Ačkoli o tom existuje mnoho příběhů, ve skutečnosti by ženy v minulosti sloužily slané kávě pro muže, které se jim nelíbí, a naopak, káva se spoustou cukru těm, které mají rádi. Tak ženichový kandidát zjistí myšlenky dívky. :)Turecká káva je jedinou kávou připravenou bez vypouštění, protože půda klesá ke dnu šálku.A je to velmi zdravé, protože půda není spotřebována. Turecká káva vařená nejstarší metodou vaření na světě zůstává díky své pěně déle teplá. A protože se podává v malých šálcích s tenkými okraji, vychladnutí trvá dlouho.