Výsledky vyhledávání pro dotaz o kávě:

Výsledky vyhledávání v sekci: O kávě

8 Kroků jak připravit dokonalé espresso

Udělat dokonalé espresso je složité. Vyžaduje to alespoň kvalitní kávové zrno, dobrý recept pro přípravu, dobrý a čistý espresso stroj a mlýnek. Také potřebujete znát osvědčené postupy, jak skutečně udělat espreso. Zde jsou Tipy.1. VYČISTĚTE PORTAFILTRNež dáte kávu do portafiltru, ujistěte se, že je portafiltr čistý a uklizený. Vlhkost i zbytky mohou (a s největší pravděpodobností) vaši budoucí chuť kávy espressoovlivnit přeextrahovaná chuť = astringentní a hořká.2. SPRÁVNÁ DÁVKATohle by mělo být snadné. Při mletí stačí stisknout tlačítko s portafiltrem nebo rukou a stroj bude dávkovat předem nastavenou dávku. Pokud chcete být opravdu profesionální, zkontrolujte svou dávku na váze před distribucí a tampováním. Tímto způsobem si můžete být zcela jistí, že vaše extrakce bude správná, protože vaše dávka nebude příliš velká nebo malá.3. SPRÁVNĚ NASYPTE A UTLAČTE KÁVU DO PORTAFILTRUNejpravděpodobnější je to, že váš mlýnek nadávkuje kávu do portafiltru do tvaru pyramidy. To znamená, že máte nerovnoměrné rozložení namleté kávy, takže některé části portafiltru budou mít více kávy a některé části méně, pokud je před tampováním neurovnáte. Špatná distribuce kávy by mohla vést k špatné extrakci.Pro správnou distribuci kávy v portafiltru doporučujeme použít nástroje k tomu určené.4. TAMPERUJTE ROVNOMĚRNĚ A STEJNOMĚRNĚÚčelem tampingu je odstranit vzduchové kapsy v kávovém puku a udělat to tak, aby byl puk úplně vyrovnán. Tamp tak dlouhý a "tvrdý", že si myslíš, že puk je stlačený (jinými slovy, že už se to nezvedá). Dávejte pozor na to, aby PUK byl vodorovně vyrovnán, takže se vyhnete odlití a přeplnění, pod nebo nerovnoměrným extrakcí.5.    VLOŽTE PORTAFILTR A ZAČNĚTE KÁVU EXTRAHOVATVložte portafiltr do hlavice a ihned začněte s přípravou! Pokud se ihned nespustí vaření, teplo z hlavice může "spálit" povrch vaší kávy, což vede k trpkým chutím v šálku. 6. DÁVEJTE POZOR NA DOBU VAŘENÍNyní vaříte espresso. Používáte-li odměrný přístroj, mějte na zřeteli, že musíte hlídat čas vaření. V případě příliš krátké doby extrakce (neextrakce) nebo příliš dlouhé doby extrakce můžete připravit nové espreso a/nebo zkontrolovat velikost a dávkování mletí. Používáte-li ruční espresso stroj, uvědomte si, že vaše espresso je příliš rychlé, pouze dilatujete (což vám dělá mírnější) espresso a je možné také přeextrahování.7. POSLEDNÍ KROK A TO NEJDŮLEŽITEJŠÍ, SERVÍRUJTE S ÚSMĚVEM!   Také by vás mohlo zajímat:Alternativní metody přípravy kávyCo je prvni, druhá a třetí kávová vlna?Kde se pěstuje káva? Zdroje:“9 Steps How to Make Perfect Espresso.” Paulig - Barista Institute, www.baristainstitute.com/blog/jori-korhonen/september-2018/9-steps-how-make-perfect-espresso. 

Hario V60 - návod

 Příprava vody1. přiveďte vodu do bodu varu2. Přeložte filtr a vložte jej do V60. Položte V60 na svůj šálek.3. opláchněte horkou vodou, a zahřejte svůj hrnek. Přebytečnou vodu vylejte.Příprava kávy1. Navažte 21 gramů kávy a namelte ji tak, aby se její hrubost podobala soli (středně).2. Dejte kávu do V60 a opatrně zarovnejteZalití kávyPoužívejte kontinuální kruhové pohyby, od středu směrem k okraji kávy a pak opět dovnitř. Nenalévejte vodu na samotný filtr.Spusťte časovač.0-15s: nalijte 50 g vody rovnoměrně po celé kávě.15 – 30s: vyčkejte30 – 3m: zbylou vodu vylijte každých 10 – 15 sekund podle potřeby, dokud nedosáhnete celkové 360g vody. Pokud ještě nemáte svůj dripper, můžete jej pohodlně koupit zde: https://www.lazenskakava.cz/kategorie-produktu/alternativni-priprava/dripper/Podívej te se na další způsoby přípravy kávy: https://www.lazenskakava.cz/domaci-priprava-kavy-alternativni-metody/ Také by vás mohlo zajímat:Kde se pěstuje káva?   Zdroj: Creature Coffee. “Hario V60 Brew Guide.” Creature Coffee, creaturecoffee.co/pages/hario-v60-brew-guide.

Káva - základní informace

Objev kávyNení známo, kdy první člověk přišel na účinky kávy a uvařil z jejich bobulí první nápoj. Již ve velmi starých rukopisech (asi 900 let př.n.l.) zmiňovali se arabští lékaři  o kávě jako o léku.Je rovněž znám příběh etiopského pastevce koz jménem Kaldi (asi 300 let př.n.l.) Všiml si, že jeho kozy jsou velmi aktivní po požití jakýchsi červených bobulí. Vyzkoušel to taky a pocítil rovněž novou energii. Řekl to mnichům v blízkém klášteře, kteří začali bobule jíst, aby byli bdělí během večerních modliteb.  Mniši zjistili, že lze z těchto bobulí připravit chutný nápoj, který dodává energii, když se boule upraží a poté uvaří.Jak se káva šířila po světěPůvod kávovníku je v Etiopii, odtud se káva rozšířila na Blízký východ prostřednictvím islámských poutníků do Mekky a Mediny.  První kávové plantáže byly pěstovány v Jemenu. Později se objevily v Arábii a Egyptě, kde se pití kávy (neboli Kahweh) brzy stalo denním zvykem. V Evropě se káva stala známou až počátkem 16. století, ale rychle potom získala popularitu. Kavárny rostly jako houby po dešti zejména v Itálii, Velké Británii, Nizozemí, Francii a Německu.  Počátkem 18. století rozšířili Holanďané pěstování kávy do Indonésie, Francouzi na Martiniku a Španělé v oblasti Karibského moře, Střední Ameriky a Brazílie.Obsahuje káva přídatné látky, jako např. konzervační prostředky?Ne, káva je vždy 100% přírodní produkt a neobsahuje žádné přídatné látky. Káva je prostě semeno kávovníku, které je očištěné a upražené (popř. umleté).  Používáním různých kávových zrn, způsobem pražení a mícháním vytváříme různé druhy kávy. Rovněž káva bez kofeinu neobsahuje žádné přídatné látky. Je to také čistá káva zbavená kofeinu.  Káva zůstává čerstvá díky vakuovému balení nebo balení v ochranné atmosféře a proto nepotřebuje konzervační prostředky.A co kofein a káva?Kofein je přírodní složkou kávy. Jeho nejvýznamnějším účinkem je schopnost mírně stimulovat nervový systém. Výsledkem tohoto působení je pocit větší energie a snížení únavy. Může mít rovněž pozitivní vliv na soustředění a rychlost reakcí. Účinek kofeinu závisí na tělesné váze a individuálních biologických předpokladech. Některé další produkty, jako např. čaj, rovněž obsahují kofein. Je káva zdraví škodlivá?Neexistuje nezvratný důkaz, který by tvrdil, že umírněné pití kávy škodí zdraví. Naopak je zaregistrována řada terapeutických účinků kávy. Moderní vědě jsou známy účinky kofeinu jako je stimulace metabolismu a zvýšení schopnosti reagovat. Normální pití kávy nemá negativní zdravotní dopad na zdravého jedince, i když je známo, že ne každý snáší kofein stejně dobře. Někteří pijí kávu večer a bez problému usínají, jiní po večerní kávě mají těžkosti usnout. Což ovšem platí i o čaji, který rovněž obsahuje kofein. Jak je to s kaloriemi v kávě?Káva ani instantní prakticky žádné nemá. Samozřejmě přidáním mléka a cukru přidáme do kávy i kalorie. Jaké druhy káv existují?Existuje více jak 60 druhů káv. Pro výrobu kávy jsou nejdůležitější dva druhy - arabika a robusta. Arabika je aromatická káva s menším obsahem kofeinu, zatímco robusta má více kofeinu a má zemitější chuť. Druhy kávy se liší jako původem (horské, nížinaté), tak chutí a vůní zrn. V kolika zemích se pěstuje kávovník?Káva roste výlučně v tropických a subtropických oblastech. V současnosti se jedná o cca 70 zemí, které se nacházejí mezi 23 stupněm severní a 25 stupněm jižní šířky.V kolika zemích se pěstuje kávovník?Káva roste výlučně v tropických a subtropických oblastech. V současnosti se jedná o cca 70 zemí, které se nacházejí mezi 23 stupněm severní a 25 stupněm jižní šířky.Jaké jsou metody přípravy kávy? Je známo mnoho způsobů přípravy kávy. Ve světě nejznámější je filtrovaná káva.  Rostoucí popularitu získává metoda espreso. Dále jsou používány  speciální způsoby přípravy jako je turecké či řecká káva, cafetier, překapávaná káva, percolator, porcovaná káva, kávovary typu "Neopolitan flip" a Vacuum / Cona, moka konvice a extrahování studenou vodou. Pro optimální přípravu kávy v profesionálních stravovacích zařízeních Douwe Egberts Coffee Systems navrhlo kávové systémy jako je Cafitesse, Contenta (kávový extrakt) a Piazza d´Oro (espreso).Svět nápojů z kávyA proč si nedat Espresso Doppio, Lungo nebo Latteccino, když jste se vydali za zábavou či kulturou? Pro inspiraci se podívejte se na níže uvedený seznam typů nápojů z kávy, které se pijí ve světě. Recepty mají samozřejmě řadu variací.AmericanoJe to káva  espreso, která připomíná běžnou překapávanou kávu a  vzniká přidáním horké vody, která nápoj zředí, nicméně pořád mu ponechává chuť espressa.

Jak poznat špatnou kavárnu?

Jak poznat špatnou kavárnu? Tuhle otázku v různých podobách dostávám často. Většinou tedy v obráceném znění, chcete po mě vědět, jak poznat dobrou kavárnu. A to je trochu problém, i přes všechny indicie že to bude dobré to může být velmi špatné. Na druhou stranu, existuje řada náznaků, že kavárna bude špatná a v takovém případě opravdu v podstatě vždy špatná je. Pojďme se na ně podívat.Čistota a vůněKdyž přicházíte do podniku, který neznáte, hned první dojem vám prozradí mnoho informací. Už jen elementární čistota místa je zásadní. Špinavá okna, všude bahno a prach? Běžte raději jinam. Nyní přichází na řadu čich. Jsme v kavárně, proto tu musí vonět káva. Nevoní? Zbystřete. Možná jí přehlušila skvělá vůně nějakého jídla, ale po pravdě, většinou ne.V neposlední řadě koukněte na kávovar. Špinavý kávovar (od kávy či mléka), v horším případě parní tryska upatlaná od mléka značí nepořádného baristu. A takový vám dobré kafe neudělá…NabídkaDalší věc, ke které upřete svou pozornost, je nabídka kávy. Espresso a cappuccino vám udělají všude, podle toho moc nepoznáte. Zaměřte se na méně obvyklé kávy. Vidíte v nabídce flat white nebo espresso macchiato? Pak v kavárně kávě alespoň trochu rozumí. Mají v nabídce turka? Utíkejte ????Kromě kávových nápojů se zaměřte i na značku kávy, se kterou v kavárně pracují. Nemusíte se vyznat ve všech kávových brandech, použijte jednoduché pravidlo – pokud není značka kávy nikde vidět nebo pokud jde o masovky typu Lavazza, Illy nebo Segafredo, nechoďte tam…PřípravaKdyž už se chystá káva pro vás, asi je pozdě odejít, ale třeba stojíte ve frontě a máte šanci pozorovat baristu v akci. I v této fázi existuje totiž pár věcí, které by vás měly odradit. Pojďme postupně:Kávu by měl barista umlít těsně před přípravou nápojePáku musí po vyklepnutí staré kávy vyčistit od zbytkůŠálek by měl být při přípravě espressa naplněný cca z poloviny, pokud je plný po okraj, utíkejte pryčMléčný kávový nápoj (cappuccino, latté macchiatto, flat white) nesmí být servírován vařicí, vždy musí být možné se ihned napít. Pokud ne, je mléko přepálené a ztratilo své chuťové vlastnosti.Snad vám výše uvedené tipy pomohou vyhnout se špatným kávovým zážitkům.

Voda je základ

Co všechno je důležité, abyste si doma mohli pochutnat na dobré kávě? Kávovar? Záleží na způsobu přípravy kávy, může vám stačit třeba frenchpress. Káva? 100 lidí, 100 chutí, takže i tady je spousta možností. Ať už se ale rozhodnete pro jakoukoliv kávu a její přípravu, vždy k tomu budete potřebovat vodu. Dost vody. A tak není dobré ani doma výběr vody podceňovat. Jaké jsou možnosti? Kohoutková vodaCesta k ní je nejsnazší, teče nám doma rovnou ze zdi a je (většinou) zdravotně nezávadná. Ale tím výhody končí. Pochopitelně můžete mít štěstí a čerpat vodu ze studny, která má správné pH, tvrdost i podíl minerálů a vaše káva tak bude skvělá. Nicméně většinou to tak nebude… S takovou vodou pak může vaší kávě přes veškerou péči “něco” chybět. A navíc, kávovar z toho taky nebude mít moc velkou radost. Takže voda z kohoutku by měla být opravdu nouzové řešení. Balená vodaObchody jsou plné balených vod, použijeme tedy tu. Ale kterou? Rozdíly mezi balenými vodami jsou obrovské. Od obyčejné vody z kohoutku, kterou si z obchodu donesete pod názvem “stolní voda” za 3,- Kč až po minerály nabitou Magnesii. Jak asi tušíte, ani jeden extrém není dobře. U balené vody se zaměřte na podíl vápníku (Ca2+), je na lahvích napsaný. Čím méně, tím lépe. Např. Dobrá voda neperlivá obsahuje 5,3mg, zatímco Magnesia neperlivá 35mg vápníku. Filtrovaná vodaDomácí konvice pro filtrování vody je již poměrně běžná, svou Britu či její obdobu má doma čím dál víc lidí. Některé kávovary mají navíc filtraci vody přímo integrovanou do sebe. Filtrovaná voda má optimální vlastnosti pro přípravu kávy, hladina minerálů je nižší, zbavíte se chloru a vůbec, takto upravená voda chutná opravdu dobře. Použití je snadné, údržba také a cenově se to dá taky přežít, zvlášť pokud si spočítáte náklady na vodu pro jednu kávu. Reverzní osmózaZáležitost pro opravdové fajnšmekry. Kdo nevíte, o co jde, koukněte třeba na Wikipedii (Reverzní osmóza). Jde o dost drahý, ale opravdu účinný způsob úpravy vody. Osobně už mi to ale přijde (pro domácí použití) zbytečné ? Já sám doma kombinuji filtrovanou a kohoutkovou vodu (když dojde filtrovaná) a jsem naprosto spokojený. Nemusím tahat lahve s balenou vodou a na osmózu nejsem dost velký kutil. Jak to máte s vodou vy? 

Kolik kofeinu se nachází v kávě?

I přes mnoho různých nápojů většina z nás stále dává přednost kávě. Ale proč to tak moc milujeme? Nepochybně pro příjemnou vůni, jeho bohatou chuť kávy a samozřejmě pro vitalitu, kterou nám dává po celý den.Co je to s kávou, která nám dává takovou radost? To vše díky přírodnímu stimulačnímu kofeinu nebo, jak někteří říkají, guaninu, který se nachází v zrnech kávovníku. Chci hned říci, že tato látka nebude užitečná pro všechny. Dva šálky obsahují přibližně 155 mg kofeinu, ale víte kolik kofeinu v kávovém zrnu ?Kolik kofeinu je v zrnech Arabica a Robusta?Pokud jste od někoho slyšeli, že zrna Robusta mají více kofeinu než zrna Arabica, měli byste vědět, že je to pravda.Zrna Robusta obsahují asi 2,2 - 2,7% kofeinu a zrna Arabica - 1,2 - 1,5%.Díky vyššímu obsahu kofeinu je rostlina Robusta méně náchylná k škůdcům a chorobám. Ne všichni škůdci, jako je hořká chuť a nemoci, nemohou tolerovat své antimikrobiální vlastnosti.Rovněž dává horkou chuť již ve vařeném nápoji. Šálek vařeného Robusta obsahuje asi dvakrát tolik kofeinu než šálek Arabica.Kolik kofeinu je v syrových zrnech?Syrová káva v zrnech má jiný profil kofeinu než pražená zrna, protože proces pražení vytáhne část kofeinu. Čím déle se praží, tím více kofeinu se ztratí. Podívejme se na množství kofeinu v zrna, než ho pečeme.V mnoha evropských zemích jsou pro spotřebu kofeinu široce používány dva druhy fazolí: Arabica a Robusta. zrna Arabica jsou považovány za mnohem vyšší kvalitu a používají se častěji než zrna Robusta.Na úkor obsahu kofeinu.zrna Arabica obsahují přibližně 1,2% kofeinu, zatímco zrna Robusta v surové formě obsahují 2,2%.Kolik kofeinu je v praženém zrnu?Stejně jako syrové zrna obsahují zrna Arabica méně kofeinu než zrna Robusta. Totéž platí pro množství kofeinu v pražených bobech. Po pražení obsahují zrna Arabica asi polovinu kofeinu jako zrna Robusta. Množství kofeinu v jednom zrna Arabica je asi šest miligramů. zrna Robusta obsahují po pečení 10 miligramů kofeinu.Obsah kofeinu může také záviset na stupni pečení. Jak již bylo zmíněno dříve, čím více pražená zrna, tím méně kofeinu je uloženo. V jednom světle praženém zrna je o 15 až 20% více kofeinu než v tmavých pražených fazolí. Může to znít jako dost velké číslo, aby to změnilo, ale pro malé zrna to není tak moc. Rozdíl v hladinách kofeinu mezi pražením ve srovnání s celými šálky kávy je malý, ale stále zajímavý.Co je kofein?Kofein je přírodní stimulant, který se nejčastěji vyskytuje v čajích, kávách a kakaových rostlinách. Funguje tak, že stimuluje mozek a centrální nervový systém, pomáhá vám zůstat v pohotovosti a předcházet únavě.Historici sledují první uvařený čaj zpět do roku 2737 před Kristem. Káva byla údajně objevena o mnoho let později etiopským ovčákem, který si všiml další energie, kterou dal svým kozím.Koncem roku 1800 se na trhu objevily kofeinové nealkoholické nápoje a brzy následovaly energetické nápoje.V současné době 80% světové populace konzumuje kofeinové produkty každý den a toto číslo stoupá na 90% u dospělých v Severní Americe.SOUHRN: kofein je přírodní stimulant konzumovaný po celém světě. Většina lidí si to od kávy, čaje, nealkoholických nápojů, energetických nápojů nebo čokolády.Kolik kofeinu máte v šálku?Kolik kofeinu v šálku kávy od Cezve Turka?Litr takového nápoje připraveného klasicky obsahuje asi 380 - 650 mg osvěžující tekutiny. Ukázalo se, že přípustná dávka takové kávy není větší než 5 - 7 malých šálků.Kolik kofeinu je v kávovaru?Espresso je jednou z nejsilnějších odrůd tohoto nápoje a mnozí ho pijí ráno, aby se rozveselili. Má nejvyšší obsah kofeinu - celkem 1700 až 2250 mg na 1 litr. A pokud mluvíme o ristretu, pak má ještě více kofeinu. Takové nápoje by neměly konzumovat ve velmi velkém množství ti, kteří nejsou náchylní k hypertenzi a nemají jiné zdravotní problémy. Je lepší omezit se na 1 - 2 šálky denně, přičemž mezi používáním velkého množství espressa se významně přeruší zátěž těla.Espresso nápojeMnoho populárních kávových nápojů se vyrábí z espressa smíchaného s různými druhy a množstvím mléka. Patří sem latte, cappuccino, macchiato a americano. Protože mléko neobsahuje žádný další kofein, obsahují tyto nápoje stejné množství kofeinu jako espresso. Jedna (malá) obsahuje v průměru asi 63 mg kofeinu a dvojitá (velká) - asi 125 mg.Kolik kofeinu je v instantní kávě?Milovníci milovaných káv mají tendenci tvrdit, že lyofilizovaný prášek nemá nic společného se skutečnou kávou. Možná, pokud jde o chuť, se instantní produkt liší od originálu. Z hlediska obsahu kofeinu však toto tvrzení není úplně pravda. Pokud jste nevěděli, kolik kofeinu je v instantní kávě, pamatujte - 310 - 480 mg osvěžující látky na litr takového nápoje. Hodně však záleží na tom, kolik je váš hrnek a kolik lžiček si berete za porci.Kolik kofeinu obsahuje káva bez kofeinu?Nebuďte překvapeni - takový nápoj nemůže obsahovat osvěžující složku. Pokud si vyberete kávu bez kofeinu, pak obsahuje kofein v množství asi 2,5% obvyklé dávky - asi 12 - 13,4 mg na porci. Díky moderním technologiím je tento nápoj bezpečnější pro pacienty s hypertenzí, ale neztrácí chuť.Kolik kofeinu je v zelené kávě?Tento zdravý produkt je stále káva. V souladu s tím má také kofein v menším množství. Je třeba si uvědomit, že množství osvěžující látky v zrnech se během pražení zvyšuje. Z toho vyplývá, že množství kofeinu v zelené kávě závisí na stupni pražení. 

Nejzajímavější fakta o kávě

1. Káva nás dělá emocionálně silnými.První fakta o kávě. Pití kávy nás dělá emocionálně silnými. Díky tomu se dokážeme vyrovnat s emočními poruchami a z nich se můžeme zotavit. Proto pro lidi, kteří mají emoční problémy, musíte pít pravidelně. To vám určitě pomůže vydržet emoční úzkost, kterou prožíváte.2. Podporuje nás také fyzicky.Nyní je vědecky dokázáno, že káva nás fyzicky podporuje. Když pijete denní dávku tohoto nápoje, získáte spoustu síly pro každodenní činnost. Proto, pokud usilujete o konkrétní postavu, doporučuji pít kávu častěji.3. Rozšiřuje naše mozky.Káva pomáhá aktivovat naše mozkové buňky. Výsledkem je, že rozšiřuje možnosti našich mozků. Možná jste si všimli, že kreativy pijí hodně kávy. Je to proto, že to zvyšuje jejich schopnost myšlení a zlepšuje jejich rozhodování.4. Můžeme si odpočinout u šálku teplé kávy.Teplým šálkem tohoto nápoje můžeme uklidnit nervy tím, že naše myšlení bude jasnější a ostražitější. Když zjistíme, že naše mysl často naplňuje mnoho věcí, káva nám může přinést mír. Tímto způsobem můžete učinit dokonalé rozhodnutí. Nasměruje náš mozek správným směrem, mezi oceán plný myšlenek.5. Dává nám pozor na události v našem okolí.Někdy, když jsou lidé rozptýleni mnoha myšlenkami, neuvědomujeme si, co se děje kolem nás. Káva nás mentálně uvědomuje a zaměřuje se na činnosti, které jsou po ruce.6. Šálek kávy zvlhčuje naše tělo.Dehydratace v našem těle je příčinou mnoha infekcí a škodlivých účinků na naše tělo. Ale pitím kávy také zvyšujeme množství spotřebované vody. Díky tomu naše tělo nikdy nebude mít dostatek vody, kterou potřebuje k přežití a fungování.7. Káva bez cukru neobsahuje žádné kalorie.V těchto dnech dominují zvěsti, že káva zvyšuje příjem kalorií. To však vůbec není pravda. Pokud nechcete kalorie, stačí snížit množství cukru v šálku kávy. Káva bez cukru nebo mléka neobsahuje kalorie.8. Pomáhá také ke zlepšení průtoku krve přes naše tělo.Když káva vstoupí do našich krvinek jako kapalina, poskytne tělu potřebné množství hydratace. Výsledkem je, že krevní tok v našich žilách zlepšuje a rychle dosahuje každého z našich orgánů.9. Káva je také účinným antioxidantem.Protože káva je účinným antioxidantem, omezuje růst škodlivých radikálů v našem těle. Z tohoto důvodu zabraňuje poškození určitých bakterií a škodlivých prvků.10. Můžeme také snížit riziko vzniku rakoviny u šesti šálků kávy denně.V kávě některé prvky omezují růst rakovinných buněk v našem těle. Proto je člověk, který to rád pije, méně náchylný k takovým smrtelným chorobám. Káva vás může zachránit před rakovinou jater, prostaty, krku a dalších.11. Pití kávy vám také udrží srdce v rovnováze.Káva zlepšuje průtok krve v našem těle. Tím se snižuje úsilí, které musí naše srdce vyvíjet, aby krev mohla protékat našimi těly. Naše srdce tak zůstává bez stresu a může efektivně fungovat.12. Je také prospěšný pro naše vnitřní orgány, jako jsou játra.Člověk, který pije alkohol, může nakonec trpět slabým játrem. S pár šálků kávy denně pomáhá zlepšit stav jater.13. Už žádné starosti s Parkinsonovou chorobou.Pití kávy pravidelně omezuje vývoj enzymů, které způsobují Parkinsonovu chorobu. Pokud tedy máte s touto nemocí rodinnou anamnézu, měli byste mít několik šálků tohoto nápoje denně. To může snížit vaše šance být obětí této choroby.14. Vyhněte se Alzheimerově chorobě.A totéž platí pro Alzheimerovu chorobu. Pití kávy bez kofeinu pomůže vašemu tělu bojovat s buňkami, které způsobují tuto nemoc. Proto můžeme chránit naše těla před škodlivými účinky této choroby.15. Pití kávy snižuje riziko neurodegenerativních poruch.Neurodegenerativní poruchy také způsobují mnoho škodlivých účinků na naše tělo a zdraví. Lidé, kteří jsou náchylní k takovým poruchám, by se tedy neměli stydět o pravidelném pití několika šálků kávy.16. Pomáhá také při léčbě deprese.Deprese je rychle se šířící duševní porucha mezi lidmi. Je však prokázáno, že lidé, kteří pravidelně pijí kávu, mohou zvládat depresi. Pokud jste nemocní myšlenkami, držte hrnek pevně a začněte pít kávu. Dalo by se rychle cítit více bdělý a schopen se vypořádat s negativitou.

Rozdíl mezi kávou a espressem

1. Doba vařeníPražení kávy obvykle trvá asi 13 minut, zatímco doba pražení espressa je asi 20 minut. Čas se samozřejmě může lišit v závislosti na typu zrna a modelu roadsteru.2. Vzhled zrnDíky dlouhodobému pražení mají kávová zrna tmavší barvu a lesklejší povrch než kávová zrna. Lesk je způsoben tím, že oleje obsažené v zelených zrn přicházejí na povrch během procesu pražení. Zrna mají díky krátkému pražení světlejší barvu a matný povrch.3. KyselinaEspresso boby mají slabší kyselost. Je to proto, že kyseliny obsažené v zrnech se během pražení rozkládají. Kyselina v těchto fazolí proto z důvodu delšího pražení často chybí. Mnoho lidí, jejichž žaludek je citlivější na kyselost, dává přednost espressu než tradiční kávě.4. TlakSamotné espresso bylo vynalezeno pro urychlení procesu výroby kávy v barech. K tomu se používá tlak.Voda prochází zeminou иуфты pod tlakem, nejméně 9 bar. Teplota vody je 190-196 ° F. Voda se obvykle používá k přípravě běžné kávy s vysokou teplotou 195 až 205 ° F a nápoj se připravuje bez vysokého tlaku. Je zajímavé, že tlak je důvodem, proč se papírové filtry nepoužívají při přípravě espressa. Papír prostě takový tlak nemůže vydržet.5. Rozdílná hrubost mletí a extrakceDalším důležitým rozdílem je mletí. U espressa by zrna měla být mnohem menší než u kávy. Je to proto, že je připraven mnohem rychleji - pouze 25–30 sekund. Proto je kontakt mleté ​​fazole s horkou vodou mnohem kratší.Průchod horké vody pod vysokým tlakem přes velmi jemně mleté ​​fazole poskytuje účinnější extrakci. Při přípravě espressa se z fazolí extrahuje přibližně 24% všech látek, zatímco při výrobě nápojů se extrahuje pouze 17%.6. Doba vařeníJemnost mletí espressa se nastaví tak, aby se s objemem 30 ml extrahoval za 25–30 sekund, po 1,5 až 2,5 sekundách před infuzí. Příprava kávy může trvat až 6 minut.

Výhody konzumace kávových zrn

1. Velký zdroj antioxidantůJedním z nejčastějších a nejsilnějších antioxidantů v kávě je kyselina chlorogenová, která může zlepšit naše zdraví. Pomocí kyseliny chlorogenové je možné snížit riziko vzniku diabetu 2. typu a bojovat se záněty.Někteří vědci naznačují, že tento antioxidant má vlastnosti, které mohou zabránit rakovině. Množství kyseliny chlorogenové se může lišit v závislosti na typu a způsobu pražení kávových zrn. Bohužel se díky pražení ztratí přibližně 50% až 95% kyseliny, i když plody kávy jsou stále považovány za možná jeden z nejlepších zdrojů k uspokojení hladu.2. Kofein se vstřebává rychlejiMnoho lidí ví, že kofein je přírodní stimulant, který najdeme v mnoha potravinách a nápojích, včetně všech našich oblíbených káv a čajů. V průměru jeden šálek kávy obsahuje 8-9 kávových zrn. Je logické předpokládat, že konzumací fazolí metabolizujeme kofein rychleji, než je konzumujeme v tekuté formě.Jedna studie ukázala, že pití dvou šálků kávy po 200 mg kofeinu, což je 17 kávových zrn, mělo stejný výsledek jako 30 minutový spánek při bdělosti a emocích. V jiné studii vědci zjistili, že přibližně 60-70 mg kofeinu, což odpovídá 1 šálku espressa nebo 5 kávových zrn, vedlo ke zlepšení pozornosti a nálady po celý den.Jak tedy kofein funguje?Kofein potlačuje adenosin, chemickou látku, která způsobuje ospalost a připravuje nás na spánek. Kofein může také zlepšit naši fyzickou výdrž a hubnutí v důsledku zvýšeného metabolismu.3. Vylepšení pamětiVraťme se trochu zpět ke studiu roku 2013 na Johns Hopkins University, kde studenti dostávali 200 mg kofeinu po každém studijním období. Ukázalo se, že kofein pomáhal studentům posilovat jejich vzpomínky až do 24 hodin po pití kávy.Je nepravděpodobné, že byste touto zprávou naštvali, 200 mg je denní dávka pro osobu středního věku.4. Snížení bolesti svalů po cvičeníDíky studii z roku 2017 vědci zjistili, že káva dokázala po cvičení snížit bolest svalů o více než 50%. Například, aleve složka redukuje stejnou bolest o 30% a aspirin pouze o 25%. Další studie byla provedena na dálkových cyklistech, která ukázala, že 400 mg kofeinu by stále mohlo být prospěšné pro bolesti svalů u lidí, kteří kávu nezneužívají. Tato dávka dvakrát překračuje denní normu.Proto, až příště půjdete do tělocvičny, nezapomeňte si přinést hrst kávových zrn s sebou!Je však třeba poznamenat, že studie z roku 2017 také vědcům umožnila zjistit, že lidé, kteří neustále pijí kávu, nemusí mít díky toleranci stejné výhody.5. Zvýšená výdrž během tréninkuPo tréninku se začnete cítit lépe, ale také získáte nejlepší trénink!Vědci dokázali zjistit, že u lidí, kteří po cvičení konzumovali kávová zrna a uhlohydráty, se svalový glykogen po úplném cvičení zvýšil asi o 66%, na rozdíl od lidí, kteří konzumovali pouze uhlohydráty.Protože glykogen je palivo používané pro sport, skupina lidí, kteří konzumovali uhlohydráty s kofeinem další den, byla schopna cvičit energičtěji a tvrději.Jedna další studie ukázala, že běžci o délce 9 mil, díky konzumaci kávových zrn před jejich tréninkem, zlepšili protizánětlivé reakce během a po joggingu.zrna jsou určitě relativně zdravé jako svačina! Ve srovnání s arašídy obsahují kávová zrna asi pětinu tuku, polovinu kalorií a čtyřikrát tolik vlákniny.6. VlákninaKávová zrna mají vysoký obsah vlákniny s porcí asi 30 zrn. Množství vlákniny může poskytnout asi 3 gramy nebo 10 procent vašeho denního příjmu. Například šálek pravidelné vařené kávy obsahuje 0 gramů vlákniny.7. Snížení dlouhodobého chronického zánětuVědci na Stanfordské univerzitě zjistili, že kofein blokuje specifický gen zodpovědný za chronický zánět, který ovlivňuje to, jak se cítíme den co den a byl spojen s úmrtností způsobenou všemi lidmi u lidí starších 85 let.8. Muži mají méně erektilní dysfunkciPodle Lékařského centra University of Texas může denní dávka 85 mg kofeinu - 43% průměrného denního příjmu dospělého - postačovat k boji s erektilní dysfunkcí.9. Kávová zrna mají méně kaloriíJedna unce vysoce koncentrovaných kávových zrn espressa poskytuje pouze tři kalorií. Můžete si vychutnat skvělé výhody kávy, aniž byste se museli starat o svůj jídelníček. (Někteří lidé dokonce začali používat přípravky pro péči o pleť na bázi kávy, aby vypadali svěží.)Ale přiznejme si to: nikdo neříká ne ovesům, kešu, mandlovému máslu, čokoládovým lupínkům, randům a skořici. Naše ingredience jsou také veganské a bezlepkové… mmm, plněné kávou.10. Zvyšuje individuální životKonzumace kofeinové kávy zvyšuje životnost člověka. Studie prokázaly, že pití kávy snižuje časnou úmrtnost u obou pohlaví.11. Reguluje krevní tlakKávová zrna zachycuje přebytečný tuk, který může zničit krevní cévy. Lidé trpící krevním tlakem by měli myslet na konzumaci kávových zrn. To je ideální způsob, jak se s těmito případy vypořádat. Častá konzumace doplňků z kávových zrn pomáhá udržovat krevní tlak.12. DetoxPřidání kávových zrn v naší stravě pomáhá čistit toxické látky, které ulpívají na sliznici střeva. Časté používání kávového extraktu pomáhá čistit tělo škodlivých látek.13. Jíst kávová zrna Potlačuje chuť k jídluPodle těch, kteří používají kávová zrna, několik dní po jídle zažili výrazný pokles chuti k jídlu. To je velmi dobré, zejména pro lidi, kteří mají potíže s ovládáním své váhy. To je skvělé zejména pro ty, kteří jedí více, než by měli. U kávových zrn se budete cítit plný i mezi jídly, což vám pomůže zbavit se hladu. To je nejdůležitější pro lidi se zájmem o hubnutí.14. Omezení případů rakoviny kůžeStudie ukázaly, že pravděpodobnost vzniku rakoviny kůže klesá asi o 20 procent, pokud osoba nepřijme více než čtyři šálky kávy denně. Typy kávových zrn jsou zde také použitelné, protože studie ukazují, že některé druhy kávy jsou neúčinné.15. Snižuje riziko srdečních chorobKáva v zrnech zlepšuje zdraví krevních cév a tepen. Zlepšuje průtok krve ve všech částech těla. Zlepšení průtoku krve má pozitivní vliv na fungování mozku, odstranění škodlivých látek a dobré vidění. Tělesné funkce se zlepšují, což vede k větší mentální schopnosti.16. Udržuje rovnováhu cukru v krviKávová zrna obsahuje životně důležité enzymy, které udržují rovnovážnou hladinu cukru v krvi. Enzym funguje tak, že katalyzuje procesy ve slinivce břišní, které produkují hormony inzulín a glukagon a regulují hladinu cukru v krvi. To pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi.

Odkud pocházejí kávová zrna

Je spolehlivě známo, že tradice konzumace kávy jako nápoje se objevila v jižní Etiopii a Jemenu, i když historici se dohadují o tom, kde se to stalo dříve.Pastýř Kaldi a jeho kozyPodle legendy si pastýř Kaldi z provincie Kaffa v jižní Etiopii (podle jedné verze slovo „káva“ pochází z názvu provincie) všiml, že po jídle bobule kávy se jeho kozy staly aktivními a odmítaly spát v noc.Ochutnal bobule a objevil jejich tonizující účinek. O jeho pozorováních se Caldi hlásil opatovi místního kláštera, ale opat odsoudil pastýře a hodil bobule do ohně. Místnost byla naplněna svůdnou vůní pražených kávových zrn a opat se rozhodl připravit si drink z bobulí.Po pití to cítil znatelný nárůst síly, který mu umožnil zůstat vzhůru během hodin večerní modlitby. Opat odhalil tento objev ostatním mnichům v klášteře a tyto znalosti dále přenášeli.Káva v arabském světěKáva se postupně stala známou na jihu Arabského poloostrova na území moderního Jemenu. Právě zde se káva poprvé pěstovala pro komerční účely. Díky úzkým obchodním vztahům mezi arabskými zeměmi byla káva známa již v 16. století v Persii, Egyptě, Sýrii a Turecku.Popularita kávy v arabském světě je pravděpodobně proto, že konzumace alkoholu je Koránem zakázána, a káva se stala jakousi náhradou za ni.Istanbulská kavárna, 19. stoletíV Turecku lidé pili kávu nejen doma, ale také v kavárnách, které se široce používaly v mnoha městech na Středním východě. Zde se místní obyvatelé nesetkali tolik, aby pili kávu, ale aby diskutovali o věcech, poslouchali hudbu a hráli šachy. Bylo běžné, že konverzace se stala vzrušující diskusí o politických tématech.Úřady z toho nebyly příliš nadšené. V kavárnách viděli hrozbu, zdroj vzpurných myšlenek. Takže pod záminkou skutečnosti, že káva je stejná omamná látka jako víno, a proto podléhá zákazu, orgány Mekky v roce 1511 uzavřely všechny kavárny ve městě, ale rozhodnutí bylo brzy zrušeno vyšší autoritou - Sultán z Káhiry.Kavárna v Osmanské říšiTato dualita o kávě se projevuje již několik desetiletí. Káva a kavárny nyní a poté spadly pod zákaz, dokud úřady nenajdou kompromisní možnost: povolit použití tohoto nápoje, ale zdanit jej.V některých městech na Středním východě byla káva po mnoho let stále zakázána a například v Osmanské říši bylo považováno za nutné, aby žena měla právo podat žádost o rozvod, pokud jí její manžel neposkytl dostatečný počet dodávka kávy.MonopolPro arabské země se káva postupně stala důležitou vývozní komoditou a udělali vše, co je v jejích silách, aby zabránily jiným zemím v jejím růstu. Před exportem fazolí byly vařeny ve vroucí vodě nebo částečně smaženy, aby nemohly později vyklíčit, a cizincům bylo přísně zakázáno navštívit kávové plantáže. Všechna tato opatření však byla marná.K prvnímu případu pašování kávy došlo v 17. století, kdy poutník Baba Budan dokázal propašovat několik kávových zrn z Mekky do své rodné Indie. Takže ve státě Mizoram v Indii se objevila první kávová plantáž. Do konce 17. století Holanďané přinesli kávu na malabarské pobřeží Indie a poté na ostrov Java (Indonésie). Odtud následně vlnil do dalších zemí jihovýchodní Asie.Káva proniká do EvropyHolandské kolonie se rychle staly hlavními dodavateli kávy do Evropy, kde káva zaznamenala rostoucí popularitu. Tento produkt kromě holandských kolonií pronikl do Evropy a přes Osmanskou říši.Ve Starém světě byl přístup ke kávě negativní. Odpůrci to nazývali „hořkým potomkem Satana“. V Benátkách dosáhly spory mezi příznivci a odpůrci kávy natolik intenzity, že bylo zapotřebí zásahu papeže Klementa VIII. Papežovi se však ten nápoj líbil natolik, že jim dal požehnání.První kavárny se objevily v Evropě v polovině 17. století a rychle se rozšířily do Anglie, Francie, Německa a Nizozemska. Brzy bylo v Londýně asi 300 kaváren. Stejně jako na Středním východě byly kavárny oblíbeným místem setkání, kde se sešli zástupci různých profesí, aby diskutovali o naléhavých záležitostech a problémech. Sjednotili se v zájmových skupinách, debatovali a uzavírali obchody.Diskuse o francouzsko-pruské válce v pařížské kavárněKavárny se staly tak důležitým místem pro výměnu informací a obchodní komunikaci, že některé z nich později vyrostly ve velké společnosti. Známý pojistný trh Lloyd's of London vznikl na základě kavárny Edwarda Lloyda na Tower Street a londýnská burza rostla z kavárny Jonathon's Coffee House.Káva v novém světěNizozemsko přineslo kávu do New Amsterdamu (nyní New York) v polovině 17. století. Káva začala získávat popularitu a kavárny se začaly objevovat v dalších velkých městech - například ve Philadelphii a Bostonu.Až do druhé poloviny 18. století však čaj zůstal oblíbeným nápojem Američanů. Zlom v šíření kultury spotřeby kávy byl v 1773 Boston Tea Party, kdy se kolonie vzbouřila proti dalšímu zvýšení daně za čaj anglickým králem Georgeem. Američané odmítli čaj ve prospěch kávy, která se stala národním nápojem Spojených států.Boston Tea PartyMimochodem, samotná vzpoura, která šla v historii jako bostonská čajová párty, byla plánována také povstalci v kavárně - v Green Dragon v Bostonu. Je také zajímavé, že některé kavárny v New Yorku a londýnské se staly kolébkou velkých korporací. Burza v New Yorku a Bank of New York tak pocházejí z běžných kaváren na ulici, které se dnes nazývají Wall Street.Karibik a Střední AmerikaGabrielle Clejo se stará o kávu na cestě na MartinikPříběh kávy vstupující do Karibiku je jedním z nejromantičtějších na dlouhé kávové cestě po celém světě. V roce 1714 předal starosta Amsterdamu kávu jako dárek francouzskému králi Ludvíkovi XV. Král nařídil zasadit strom ve své botanické zahradě v Paříži. V roce 1723 byl francouzský námořní důstojník Gabriel de Clieuud z Martiniku v Paříži a byl schopen získat kávovník z Královské botanické zahrady. Jeho cílem bylo zasadit strom na Martiniku. Položil jej pod skleněný kryt, aby jej ochránil před mořskou vodou a nepříznivým počasím, a narazil na silnici.Záznamy z deníku důstojníka podrobně uváděly, že kávovníček před dosažením ostrova překonal spoustu problémů. Loď byla ohrožena piráty, upadla do bouře a závistivý kolega de Clieuu se dokonce pokusil zaútočit na samotnou rostlinu a v důsledku útoku se jí podařilo strhnout větvičku ze stromu. Zdálo se však, že nic nemůže zabránit cestě kávy na Martinik. Předpokládá se, že z tohoto jediného stromu dnes pochází 18 milionů kávovníků, které na ostrově rostou. Odtud se káva rozšířila na Jamajku a poté se přestěhovala do Střední Ameriky.Jižní AmerikaHolanďané přinesli kávu do Jižní Ameriky. V roce 1718 se první plantáže objevily v Surinamu a poté v Guyaně.Historie zavádění kávy do Brazílie, která je dnes největším producentem kávy na světě, je také velmi zvědavá.Začátkem 18. století Holanďané dovezli kávu z Javy. Britové dováželi z Indie a Francouzi se chystali začít s kávou ze svých kolonií v Karibiku. Portugalsko si uvědomilo své nevyřízené a hledalo příležitosti k vstupu do hry. Koneckonců, obchod s kávou slíbil velké příjmy státní pokladně.Poručík plk. Francisco de Mello PaletBrazílie byla vybrána jako místo pro budoucí plantáže. Místopředseda portugalského krále v Brazílii Vasco Fernandez Caesar de Meneses poslal plukovníka Francisco de Mello Palet do sousední Guyany, kde Holanďané již pěstovali kávu, s cílem získat za každou cenu zrna nebo rostliny.Říká se, že poručík plukovník nejprve jednoduše požádal guvernéra Guyany, aby sdílel cenné přistání, ale rozhodně odmítl. Poté de Mello Palet využil své kouzlo, aby zapůsobil na guvernérovu manželku a hledal ji. De Mello Palet údajně rezignoval na neúspěch své mise a připravoval se na odchod. Na rozloučenou obdržel od guvernérky manželky velkou kytici, kde našel skrýš dost kávových zrn, aby mohl uvést v brazilském kávovém průmyslu s více miliardami dolarů.ZávěrZbytek je, jak se říká, historie.Do roku 1820 dosáhla světová produkce kávy 90 tisíc tun, přičemž Brazílie představovala 50% tohoto objemu. Široká distribuce kávy po celém světě, stejně jako demontáž monopolního systému, vedla ke zvýšené konkurenci na světovém trhu a nižším cenám. Tyto faktory zase vedly ke skutečnému rozmachu spotřeby kávy, dalšímu zvýšení produkce a rozvoji kanálů pro dodávání kávy spotřebitelům. Zkrátka káva se pro nás stala obvyklým a oblíbeným nápojem.

Věci, které nevíte o turecké kávě

Přestože je turecká káva známá a milovaná celým světem, je pro naši kulturu velmi důležitá a pro turecké obyvatele je nepostradatelná. Protože turečtí lidé spojují tureckou kávu s rozhovory s přáteli, jako ranní potěšení a přestávky během dne. Ačkoli výroba turecké kávy je nyní díky automatickým strojům docela snadná, chuť je opravdu jiná, pokud se vyrábí v měděných nádobách na uhlí. O turecké kávě se toho dá hodně co říct, ale abychom zkrátili dlouhý příběh, chceme mluvit o charakteristikách a neznámých skutečnostech turecké kávy, což z ní dělá velmi speciální kávu. Zde je to, co potřebujete vědět o turecké kávě, jedné z nejdůležitějších chutí naší kultury .Výzkumy o turecké kávě ukazují, že turecká káva se rozšířila z jižní Etiopie do celého světa díky své jedinečné vůni a chuti. Özdemir Pasha, který v roce 1517 působil v Jemenu jako guvernér, tuto kávu ochutnal a přinesl do Istanbulu. Tato zvláštní chuť, která je nyní k dispozici v každé restauraci, byla připravena vařením kávového ovoce, když bylo poprvé nalezeno. Kávová zrna byla později pražena a uzemněna. První kavárna se otevřela v Tahtakale a během krátké doby se rozšířila do celého Istanbulu.Poté bylo v Istanbulu otevřeno mnoho kaváren a káva byla identifikována s příjemnými okamžiky, jako je čtení knih, hraní šachů a konverzace.  Evropané byli zavedeni do kávy přes Turky.Evropané se drželi způsobu přípravy Turků a konzumovali kávu stejně jako Turci. Chuť kávy vychází ze skutečnosti, že kávová zrna jsou čerstvá a jemně mletá a pomalu se vaří v uhelném ohni. Turecká káva je také jedinou odrůdou kávy, která se podává s mletou hmotou na světě.Místo kávy v turecké kultuře je zcela jiné. Dokonce i slovo „snídaně“ znamená něco, co se snědlo před kávou.Turecká káva je taková věc, že ​​na pití je dokonce i zvláštní čas. Obvykle se pije ráno a mezi poledními jídly. Od této doby je odvozeno i slovo snídaně. Turecká káva je jediný typ kávy, který se používá k vidění budoucnosti.Věštění je tedy pro Turky tradicí. Tato tradice přitahovala pozornost celého světa po mnoho let a stále pokračuje. Existuje důvod, proč se káva podává s vodou. Podle pověry, pokud host vypije kávu nejprve, znamená to, že je plný, a pokud pije vodu, znamená to, že má hlad. Skutečným důvodem je však smýt chuť nedávno konzumovaného jídla, aby se plně ochutnala chuť kávy. Na rozdíl od všeobecného přesvědčení by se voda, která se podává s kávou, měla vypít nejdříve později. Protože existuje důvod pro servírování slané kávy ženicha ...Prvním rysem obřadu pro žádost o dívčí ruku v manželství je servírování slané turecké kávy ženicha. Ačkoli o tom existuje mnoho příběhů, ve skutečnosti by ženy v minulosti sloužily slané kávě pro muže, které se jim nelíbí, a naopak, káva se spoustou cukru těm, které mají rádi. Tak ženichový kandidát zjistí myšlenky dívky. :)Turecká káva je jedinou kávou připravenou bez vypouštění, protože půda klesá ke dnu šálku.A je to velmi zdravé, protože půda není spotřebována. Turecká káva vařená nejstarší metodou vaření na světě zůstává díky své pěně déle teplá. A protože se podává v malých šálcích s tenkými okraji, vychladnutí trvá dlouho. 

Může nás káva spojit? My si to myslíme

Lidé seděli u šálku kávy a povídali si, dokonce i s cizími lidmi. Teď se to zdá téměř nemyslitelné. V dnešním bojovém prostředí máme sklon vyhýbat se náročným diskusím, jako by nás oslabovaly - i když opak je pravdou.Nemusí to tak být, navzdory tomu, co nás může přimět k vymýcení negativnosti ze sociálních médií a zpráv. Někdy je učení o druhých a zjištění toho, co máme společného, ​​tak jednoduché jako prodloužení pozvánky a káva je perfektním důvodem, proč to udělat. Káva vytvořila spojení pro generaceStovky let poskytovaly kavárny místo, kde se mohli setkávat Američané ze všech prostředí a oblastí života, aby diskutovali o nápadech a dozvěděli se jeden o druhém. Ve skutečnosti byste mohli tvrdit, že káva hrála při narození našeho národa ústřední roli. Mnoho klíčových osobností americké revoluce se setkalo a plánovalo hnutí za nezávislost v kavárnách. Jeden z významných kaváren v Bostonu, Zelený drak, dokonce obdržel čestnou přezdívku „sídlo revoluce“.Ačkoli mnoho různých potravin a nápojů může otevřít bránu ke konverzaci a spojení, žádná z nich není tak univerzální jako káva. Pro mnoho z nás je vůně kávy spojena s některými z našich nejranějších vzpomínek. Než jsme si mohli vybrat svůj vlastní nápoj, voněli jsme v domě naplněným teplým, toustovým pachem čerstvé kávy a věděli, že to signalizuje ruch činnosti, který začíná nový den. Možná proto také její vůni milují i ​​lidé, kteří nepijí kávu.Káva je velkou výmluvou pro to být společenskouBěhem posledních 20 let se káva ujala další role, protože se stala palivem našeho pracovního života. Zatímco káva a produktivita jdou skvěle spolu, toto úzké spojení znamená, že jsme obvykle chytili šálek během našeho dojíždění a spolkli ho, aniž bychom museli věnovat čas tomu, abychom si ho užili nebo se zamysleli. I když jsme obklopeni lidmi, většina sponzorů kaváren sdílí svůj stůl s notebookem místo s přítelem.Nedávná exploze „high-end“ kaváren nepomohla. Ve vaší typické butikové kavárně stojí fokus místo patronů přímo na žokeji espressa. Abyste si dali ruce na šálek kávy, musíte slyšet zdlouhavou řeč od Dirk baristy o jeho směsi dne a sledovat, jak si připravuje svůj nápoj tak rychle, jak vaše babička Gert vytváří její řemesla. V době, kdy si sednete u svého šálku, je polovina času, kterou jste vyřezali, aby s někým strávili, pryč.To je příliš špatné, protože káva si stále udržuje svou neuvěřitelnou sílu spojovat lidi. Zeptejte se sami sebe: Kdy jste naposledy pozval starého přítele nebo nového známého, aby se podělili o šálek kávy? Kdy jste naposledy nechali ležet na teplém hrnku, abyste si pochutnali na chuti, vůni a dobrém rozhovoru? Pro většinu z nás je odpověď „příliš dlouhá“Naštěstí je tento lék jednoduchý: oslovte někoho a pozvěte je, aby se podělili o kávu. Ještě lepší je rozšířit pozvání na někoho nového a jiného - možná dokonce na někoho, s kým se vždy nevidíte z očí do očí.Sociální média, zprávy a naše současná politická kultura často zdůrazňují věci, které nás dělí. Je snadné se podívat na někoho, kdo myslí jinak, nebo hlasuje opačným způsobem a vidět nemožnou propast mezi vámi dvěma. Ale káva má způsob, jak snížit hluk. Jediné, co musíte udělat, je vytvořit prostor a nechat kávu vařit.