Výsledky vyhledávání pro dotaz mléko:

Výsledky vyhledávání v sekci: O kávě

Espresso a mléko

Káva a mléko je klasická kombinace . S vaším vlastním espresso vybavením nemusíte na šálek chodit do kavárny. Nejdřív si připravte espreso, pak si vezměte džbánek a mléko podle svého výběru.Napařování mlékaPřiveďte mléko do chladu. Nachystejte pouze tolik mléka, kolik potřebujete do konvice na mléko.Odstraňte z parní trysky přebytečnou voduHrot trysky ponořte do mléka a aktivujte plný tlak páryPomalu vytahujte hrot, dokud se  nepřiblíží k povrchu a mléko nezačne "srčet". Pokud je provzdušňovací hrot hlučný a produkuje velké bubliny, pravděpodobně pouští příliš mnoho vzduchu. Naopak mléko, které "srčí" vysokým tónem, nemá dostatek vzduchu.Po cca 5 sekundách provzdušnění, nebo jakmile je nadhazovač trochu teplý na dotyk, znovu jej napni. Nadhazovač naklopte tak, že pára vytváří vír, který distribuuje vzduch, který jste právě zavedli do celého mléka.Jakmile jsou stěny džbánku na dotek horké, vypněte páru a odložte své čerstvě vařené mléko.Parní trysku otřete vlhkým hadříkem a vyčistěte jej.Dále by vás mohlo zajímat:Příslušenství k pákovému kávovaruVyplatí se koupit domácí espresso stroj?Kde se pěstuje káva?Zdroj:“Espresso and Milk for Beginners.” Prima Coffee, prima-coffee.com/learn/article/espresso/espresso-and-milk-beginners/31703. 

Jak poznat špatnou kavárnu?

Jak poznat špatnou kavárnu? Tuhle otázku v různých podobách dostávám často. Většinou tedy v obráceném znění, chcete po mě vědět, jak poznat dobrou kavárnu. A to je trochu problém, i přes všechny indicie že to bude dobré to může být velmi špatné. Na druhou stranu, existuje řada náznaků, že kavárna bude špatná a v takovém případě opravdu v podstatě vždy špatná je. Pojďme se na ně podívat.Čistota a vůněKdyž přicházíte do podniku, který neznáte, hned první dojem vám prozradí mnoho informací. Už jen elementární čistota místa je zásadní. Špinavá okna, všude bahno a prach? Běžte raději jinam. Nyní přichází na řadu čich. Jsme v kavárně, proto tu musí vonět káva. Nevoní? Zbystřete. Možná jí přehlušila skvělá vůně nějakého jídla, ale po pravdě, většinou ne.V neposlední řadě koukněte na kávovar. Špinavý kávovar (od kávy či mléka), v horším případě parní tryska upatlaná od mléka značí nepořádného baristu. A takový vám dobré kafe neudělá…NabídkaDalší věc, ke které upřete svou pozornost, je nabídka kávy. Espresso a cappuccino vám udělají všude, podle toho moc nepoznáte. Zaměřte se na méně obvyklé kávy. Vidíte v nabídce flat white nebo espresso macchiato? Pak v kavárně kávě alespoň trochu rozumí. Mají v nabídce turka? Utíkejte ????Kromě kávových nápojů se zaměřte i na značku kávy, se kterou v kavárně pracují. Nemusíte se vyznat ve všech kávových brandech, použijte jednoduché pravidlo – pokud není značka kávy nikde vidět nebo pokud jde o masovky typu Lavazza, Illy nebo Segafredo, nechoďte tam…PřípravaKdyž už se chystá káva pro vás, asi je pozdě odejít, ale třeba stojíte ve frontě a máte šanci pozorovat baristu v akci. I v této fázi existuje totiž pár věcí, které by vás měly odradit. Pojďme postupně:Kávu by měl barista umlít těsně před přípravou nápojePáku musí po vyklepnutí staré kávy vyčistit od zbytkůŠálek by měl být při přípravě espressa naplněný cca z poloviny, pokud je plný po okraj, utíkejte pryčMléčný kávový nápoj (cappuccino, latté macchiatto, flat white) nesmí být servírován vařicí, vždy musí být možné se ihned napít. Pokud ne, je mléko přepálené a ztratilo své chuťové vlastnosti.Snad vám výše uvedené tipy pomohou vyhnout se špatným kávovým zážitkům.

Kolik kofeinu se nachází v kávě?

I přes mnoho různých nápojů většina z nás stále dává přednost kávě. Ale proč to tak moc milujeme? Nepochybně pro příjemnou vůni, jeho bohatou chuť kávy a samozřejmě pro vitalitu, kterou nám dává po celý den.Co je to s kávou, která nám dává takovou radost? To vše díky přírodnímu stimulačnímu kofeinu nebo, jak někteří říkají, guaninu, který se nachází v zrnech kávovníku. Chci hned říci, že tato látka nebude užitečná pro všechny. Dva šálky obsahují přibližně 155 mg kofeinu, ale víte kolik kofeinu v kávovém zrnu ?Kolik kofeinu je v zrnech Arabica a Robusta?Pokud jste od někoho slyšeli, že zrna Robusta mají více kofeinu než zrna Arabica, měli byste vědět, že je to pravda.Zrna Robusta obsahují asi 2,2 - 2,7% kofeinu a zrna Arabica - 1,2 - 1,5%.Díky vyššímu obsahu kofeinu je rostlina Robusta méně náchylná k škůdcům a chorobám. Ne všichni škůdci, jako je hořká chuť a nemoci, nemohou tolerovat své antimikrobiální vlastnosti.Rovněž dává horkou chuť již ve vařeném nápoji. Šálek vařeného Robusta obsahuje asi dvakrát tolik kofeinu než šálek Arabica.Kolik kofeinu je v syrových zrnech?Syrová káva v zrnech má jiný profil kofeinu než pražená zrna, protože proces pražení vytáhne část kofeinu. Čím déle se praží, tím více kofeinu se ztratí. Podívejme se na množství kofeinu v zrna, než ho pečeme.V mnoha evropských zemích jsou pro spotřebu kofeinu široce používány dva druhy fazolí: Arabica a Robusta. zrna Arabica jsou považovány za mnohem vyšší kvalitu a používají se častěji než zrna Robusta.Na úkor obsahu kofeinu.zrna Arabica obsahují přibližně 1,2% kofeinu, zatímco zrna Robusta v surové formě obsahují 2,2%.Kolik kofeinu je v praženém zrnu?Stejně jako syrové zrna obsahují zrna Arabica méně kofeinu než zrna Robusta. Totéž platí pro množství kofeinu v pražených bobech. Po pražení obsahují zrna Arabica asi polovinu kofeinu jako zrna Robusta. Množství kofeinu v jednom zrna Arabica je asi šest miligramů. zrna Robusta obsahují po pečení 10 miligramů kofeinu.Obsah kofeinu může také záviset na stupni pečení. Jak již bylo zmíněno dříve, čím více pražená zrna, tím méně kofeinu je uloženo. V jednom světle praženém zrna je o 15 až 20% více kofeinu než v tmavých pražených fazolí. Může to znít jako dost velké číslo, aby to změnilo, ale pro malé zrna to není tak moc. Rozdíl v hladinách kofeinu mezi pražením ve srovnání s celými šálky kávy je malý, ale stále zajímavý.Co je kofein?Kofein je přírodní stimulant, který se nejčastěji vyskytuje v čajích, kávách a kakaových rostlinách. Funguje tak, že stimuluje mozek a centrální nervový systém, pomáhá vám zůstat v pohotovosti a předcházet únavě.Historici sledují první uvařený čaj zpět do roku 2737 před Kristem. Káva byla údajně objevena o mnoho let později etiopským ovčákem, který si všiml další energie, kterou dal svým kozím.Koncem roku 1800 se na trhu objevily kofeinové nealkoholické nápoje a brzy následovaly energetické nápoje.V současné době 80% světové populace konzumuje kofeinové produkty každý den a toto číslo stoupá na 90% u dospělých v Severní Americe.SOUHRN: kofein je přírodní stimulant konzumovaný po celém světě. Většina lidí si to od kávy, čaje, nealkoholických nápojů, energetických nápojů nebo čokolády.Kolik kofeinu máte v šálku?Kolik kofeinu v šálku kávy od Cezve Turka?Litr takového nápoje připraveného klasicky obsahuje asi 380 - 650 mg osvěžující tekutiny. Ukázalo se, že přípustná dávka takové kávy není větší než 5 - 7 malých šálků.Kolik kofeinu je v kávovaru?Espresso je jednou z nejsilnějších odrůd tohoto nápoje a mnozí ho pijí ráno, aby se rozveselili. Má nejvyšší obsah kofeinu - celkem 1700 až 2250 mg na 1 litr. A pokud mluvíme o ristretu, pak má ještě více kofeinu. Takové nápoje by neměly konzumovat ve velmi velkém množství ti, kteří nejsou náchylní k hypertenzi a nemají jiné zdravotní problémy. Je lepší omezit se na 1 - 2 šálky denně, přičemž mezi používáním velkého množství espressa se významně přeruší zátěž těla.Espresso nápojeMnoho populárních kávových nápojů se vyrábí z espressa smíchaného s různými druhy a množstvím mléka. Patří sem latte, cappuccino, macchiato a americano. Protože mléko neobsahuje žádný další kofein, obsahují tyto nápoje stejné množství kofeinu jako espresso. Jedna (malá) obsahuje v průměru asi 63 mg kofeinu a dvojitá (velká) - asi 125 mg.Kolik kofeinu je v instantní kávě?Milovníci milovaných káv mají tendenci tvrdit, že lyofilizovaný prášek nemá nic společného se skutečnou kávou. Možná, pokud jde o chuť, se instantní produkt liší od originálu. Z hlediska obsahu kofeinu však toto tvrzení není úplně pravda. Pokud jste nevěděli, kolik kofeinu je v instantní kávě, pamatujte - 310 - 480 mg osvěžující látky na litr takového nápoje. Hodně však záleží na tom, kolik je váš hrnek a kolik lžiček si berete za porci.Kolik kofeinu obsahuje káva bez kofeinu?Nebuďte překvapeni - takový nápoj nemůže obsahovat osvěžující složku. Pokud si vyberete kávu bez kofeinu, pak obsahuje kofein v množství asi 2,5% obvyklé dávky - asi 12 - 13,4 mg na porci. Díky moderním technologiím je tento nápoj bezpečnější pro pacienty s hypertenzí, ale neztrácí chuť.Kolik kofeinu je v zelené kávě?Tento zdravý produkt je stále káva. V souladu s tím má také kofein v menším množství. Je třeba si uvědomit, že množství osvěžující látky v zrnech se během pražení zvyšuje. Z toho vyplývá, že množství kofeinu v zelené kávě závisí na stupni pražení. 

Jak dlouho vydrží kávová zrna čerstvá ?

Jak dlouho je káva dobrá k pití?Suché zboží (kávová zrna, kávová zrna) při správném skladování může trvat dlouho - týdny, měsíce, dokonce roky. Zachová si svěžest a příjemnou vůni? Bohužel ne.Pokud je káva skladována na suchém, chladném a tmavém místě, může být konzumována po dlouhou dobu. To však neznamená, že bude stále chutnat svěží. Postupem času ztratí aroma a mnoho chutných tónů v chuti. Čím je káva čerstvější, tím lepší bude chuť, protože s věkem se káva začne zhoršovat.Stejně jako u jiných potravinářských výrobků bude na obalu uvedeno datum (nebo dva) s uvedením, kdy by mělo být spotřebováno. Pokud není datum, přeskočil bych tuto značku.Pokud kávu skladujete správně, lze ji použít před datem exspirace, možná i poté, pokud rádi obětujete dokonalou chuť. Prověříme to později. Mějte na paměti, že u mléka je to jiné! Mléko se zhoršuje brzy po uplynutí doby použitelnosti, i když je správně skladováno.Další datum, které můžete vidět na obalu kávy, je datum pečení. Čím blíže k tomuto datu konzumujete kávu, tím lepší je chuť a bezpečnost.Jak ukládat mletou kávu? Po mletí se zvyšuje zranitelnost kávy. Pravidla pro skladování prášku se proto v některých ohledech liší.Utěsněné obaly, ze kterých je vzduch evakuován, umožňují dlouhodobě uchovávat prášek. Proto se prášek téměř vždy balí tímto způsobem. Doma je velmi obtížné replikovat, pokud nemáte doma vakuový balič.V každodenním životě je zakoupený mletý prášek často skladován ve stejných obalech, ve kterých je zakoupen. A to má své výhody:Toto balení poskytuje optimální ochranu proti vlhkosti a světlu.Eliminuje tvorbu kondenzace.Účinně chrání před pachy.Vzhledem k velmi vysoké hygroskopičnosti mleté ​​kávy se tento poslední bod jeví jako nesmírně důležitý. Prášek navlhčuje mnohem rychleji než fazole, takže ochrana proti vlhkosti je důležitým faktorem.Balíček nelze ponechat otevřený. Musí být kroucená nebo svázaná, aby se vzduch nedostal dovnitř. Mnoho výrobců jim dodává speciální zařízení pro pevné uzavření krku poté, co je obal bez tlaku.