Výsledky vyhledávání pro dotaz mléka:

Výsledky vyhledávání v sekci: O kávě

Espresso a mléko

Káva a mléko je klasická kombinace . S vaším vlastním espresso vybavením nemusíte na šálek chodit do kavárny. Nejdřív si připravte espreso, pak si vezměte džbánek a mléko podle svého výběru.Napařování mlékaPřiveďte mléko do chladu. Nachystejte pouze tolik mléka, kolik potřebujete do konvice na mléko.Odstraňte z parní trysky přebytečnou voduHrot trysky ponořte do mléka a aktivujte plný tlak páryPomalu vytahujte hrot, dokud se  nepřiblíží k povrchu a mléko nezačne "srčet". Pokud je provzdušňovací hrot hlučný a produkuje velké bubliny, pravděpodobně pouští příliš mnoho vzduchu. Naopak mléko, které "srčí" vysokým tónem, nemá dostatek vzduchu.Po cca 5 sekundách provzdušnění, nebo jakmile je nadhazovač trochu teplý na dotyk, znovu jej napni. Nadhazovač naklopte tak, že pára vytváří vír, který distribuuje vzduch, který jste právě zavedli do celého mléka.Jakmile jsou stěny džbánku na dotek horké, vypněte páru a odložte své čerstvě vařené mléko.Parní trysku otřete vlhkým hadříkem a vyčistěte jej.Dále by vás mohlo zajímat:Příslušenství k pákovému kávovaruVyplatí se koupit domácí espresso stroj?Kde se pěstuje káva?Zdroj:“Espresso and Milk for Beginners.” Prima Coffee, prima-coffee.com/learn/article/espresso/espresso-and-milk-beginners/31703. 

Káva - základní informace

Objev kávyNení známo, kdy první člověk přišel na účinky kávy a uvařil z jejich bobulí první nápoj. Již ve velmi starých rukopisech (asi 900 let př.n.l.) zmiňovali se arabští lékaři  o kávě jako o léku.Je rovněž znám příběh etiopského pastevce koz jménem Kaldi (asi 300 let př.n.l.) Všiml si, že jeho kozy jsou velmi aktivní po požití jakýchsi červených bobulí. Vyzkoušel to taky a pocítil rovněž novou energii. Řekl to mnichům v blízkém klášteře, kteří začali bobule jíst, aby byli bdělí během večerních modliteb.  Mniši zjistili, že lze z těchto bobulí připravit chutný nápoj, který dodává energii, když se boule upraží a poté uvaří.Jak se káva šířila po světěPůvod kávovníku je v Etiopii, odtud se káva rozšířila na Blízký východ prostřednictvím islámských poutníků do Mekky a Mediny.  První kávové plantáže byly pěstovány v Jemenu. Později se objevily v Arábii a Egyptě, kde se pití kávy (neboli Kahweh) brzy stalo denním zvykem. V Evropě se káva stala známou až počátkem 16. století, ale rychle potom získala popularitu. Kavárny rostly jako houby po dešti zejména v Itálii, Velké Británii, Nizozemí, Francii a Německu.  Počátkem 18. století rozšířili Holanďané pěstování kávy do Indonésie, Francouzi na Martiniku a Španělé v oblasti Karibského moře, Střední Ameriky a Brazílie.Obsahuje káva přídatné látky, jako např. konzervační prostředky?Ne, káva je vždy 100% přírodní produkt a neobsahuje žádné přídatné látky. Káva je prostě semeno kávovníku, které je očištěné a upražené (popř. umleté).  Používáním různých kávových zrn, způsobem pražení a mícháním vytváříme různé druhy kávy. Rovněž káva bez kofeinu neobsahuje žádné přídatné látky. Je to také čistá káva zbavená kofeinu.  Káva zůstává čerstvá díky vakuovému balení nebo balení v ochranné atmosféře a proto nepotřebuje konzervační prostředky.A co kofein a káva?Kofein je přírodní složkou kávy. Jeho nejvýznamnějším účinkem je schopnost mírně stimulovat nervový systém. Výsledkem tohoto působení je pocit větší energie a snížení únavy. Může mít rovněž pozitivní vliv na soustředění a rychlost reakcí. Účinek kofeinu závisí na tělesné váze a individuálních biologických předpokladech. Některé další produkty, jako např. čaj, rovněž obsahují kofein. Je káva zdraví škodlivá?Neexistuje nezvratný důkaz, který by tvrdil, že umírněné pití kávy škodí zdraví. Naopak je zaregistrována řada terapeutických účinků kávy. Moderní vědě jsou známy účinky kofeinu jako je stimulace metabolismu a zvýšení schopnosti reagovat. Normální pití kávy nemá negativní zdravotní dopad na zdravého jedince, i když je známo, že ne každý snáší kofein stejně dobře. Někteří pijí kávu večer a bez problému usínají, jiní po večerní kávě mají těžkosti usnout. Což ovšem platí i o čaji, který rovněž obsahuje kofein. Jak je to s kaloriemi v kávě?Káva ani instantní prakticky žádné nemá. Samozřejmě přidáním mléka a cukru přidáme do kávy i kalorie. Jaké druhy káv existují?Existuje více jak 60 druhů káv. Pro výrobu kávy jsou nejdůležitější dva druhy - arabika a robusta. Arabika je aromatická káva s menším obsahem kofeinu, zatímco robusta má více kofeinu a má zemitější chuť. Druhy kávy se liší jako původem (horské, nížinaté), tak chutí a vůní zrn. V kolika zemích se pěstuje kávovník?Káva roste výlučně v tropických a subtropických oblastech. V současnosti se jedná o cca 70 zemí, které se nacházejí mezi 23 stupněm severní a 25 stupněm jižní šířky.V kolika zemích se pěstuje kávovník?Káva roste výlučně v tropických a subtropických oblastech. V současnosti se jedná o cca 70 zemí, které se nacházejí mezi 23 stupněm severní a 25 stupněm jižní šířky.Jaké jsou metody přípravy kávy? Je známo mnoho způsobů přípravy kávy. Ve světě nejznámější je filtrovaná káva.  Rostoucí popularitu získává metoda espreso. Dále jsou používány  speciální způsoby přípravy jako je turecké či řecká káva, cafetier, překapávaná káva, percolator, porcovaná káva, kávovary typu "Neopolitan flip" a Vacuum / Cona, moka konvice a extrahování studenou vodou. Pro optimální přípravu kávy v profesionálních stravovacích zařízeních Douwe Egberts Coffee Systems navrhlo kávové systémy jako je Cafitesse, Contenta (kávový extrakt) a Piazza d´Oro (espreso).Svět nápojů z kávyA proč si nedat Espresso Doppio, Lungo nebo Latteccino, když jste se vydali za zábavou či kulturou? Pro inspiraci se podívejte se na níže uvedený seznam typů nápojů z kávy, které se pijí ve světě. Recepty mají samozřejmě řadu variací.AmericanoJe to káva  espreso, která připomíná běžnou překapávanou kávu a  vzniká přidáním horké vody, která nápoj zředí, nicméně pořád mu ponechává chuť espressa.

Jak poznat špatnou kavárnu?

Jak poznat špatnou kavárnu? Tuhle otázku v různých podobách dostávám často. Většinou tedy v obráceném znění, chcete po mě vědět, jak poznat dobrou kavárnu. A to je trochu problém, i přes všechny indicie že to bude dobré to může být velmi špatné. Na druhou stranu, existuje řada náznaků, že kavárna bude špatná a v takovém případě opravdu v podstatě vždy špatná je. Pojďme se na ně podívat.Čistota a vůněKdyž přicházíte do podniku, který neznáte, hned první dojem vám prozradí mnoho informací. Už jen elementární čistota místa je zásadní. Špinavá okna, všude bahno a prach? Běžte raději jinam. Nyní přichází na řadu čich. Jsme v kavárně, proto tu musí vonět káva. Nevoní? Zbystřete. Možná jí přehlušila skvělá vůně nějakého jídla, ale po pravdě, většinou ne.V neposlední řadě koukněte na kávovar. Špinavý kávovar (od kávy či mléka), v horším případě parní tryska upatlaná od mléka značí nepořádného baristu. A takový vám dobré kafe neudělá…NabídkaDalší věc, ke které upřete svou pozornost, je nabídka kávy. Espresso a cappuccino vám udělají všude, podle toho moc nepoznáte. Zaměřte se na méně obvyklé kávy. Vidíte v nabídce flat white nebo espresso macchiato? Pak v kavárně kávě alespoň trochu rozumí. Mají v nabídce turka? Utíkejte ????Kromě kávových nápojů se zaměřte i na značku kávy, se kterou v kavárně pracují. Nemusíte se vyznat ve všech kávových brandech, použijte jednoduché pravidlo – pokud není značka kávy nikde vidět nebo pokud jde o masovky typu Lavazza, Illy nebo Segafredo, nechoďte tam…PřípravaKdyž už se chystá káva pro vás, asi je pozdě odejít, ale třeba stojíte ve frontě a máte šanci pozorovat baristu v akci. I v této fázi existuje totiž pár věcí, které by vás měly odradit. Pojďme postupně:Kávu by měl barista umlít těsně před přípravou nápojePáku musí po vyklepnutí staré kávy vyčistit od zbytkůŠálek by měl být při přípravě espressa naplněný cca z poloviny, pokud je plný po okraj, utíkejte pryčMléčný kávový nápoj (cappuccino, latté macchiatto, flat white) nesmí být servírován vařicí, vždy musí být možné se ihned napít. Pokud ne, je mléko přepálené a ztratilo své chuťové vlastnosti.Snad vám výše uvedené tipy pomohou vyhnout se špatným kávovým zážitkům.

Kolik kofeinu se nachází v kávě?

I přes mnoho různých nápojů většina z nás stále dává přednost kávě. Ale proč to tak moc milujeme? Nepochybně pro příjemnou vůni, jeho bohatou chuť kávy a samozřejmě pro vitalitu, kterou nám dává po celý den.Co je to s kávou, která nám dává takovou radost? To vše díky přírodnímu stimulačnímu kofeinu nebo, jak někteří říkají, guaninu, který se nachází v zrnech kávovníku. Chci hned říci, že tato látka nebude užitečná pro všechny. Dva šálky obsahují přibližně 155 mg kofeinu, ale víte kolik kofeinu v kávovém zrnu ?Kolik kofeinu je v zrnech Arabica a Robusta?Pokud jste od někoho slyšeli, že zrna Robusta mají více kofeinu než zrna Arabica, měli byste vědět, že je to pravda.Zrna Robusta obsahují asi 2,2 - 2,7% kofeinu a zrna Arabica - 1,2 - 1,5%.Díky vyššímu obsahu kofeinu je rostlina Robusta méně náchylná k škůdcům a chorobám. Ne všichni škůdci, jako je hořká chuť a nemoci, nemohou tolerovat své antimikrobiální vlastnosti.Rovněž dává horkou chuť již ve vařeném nápoji. Šálek vařeného Robusta obsahuje asi dvakrát tolik kofeinu než šálek Arabica.Kolik kofeinu je v syrových zrnech?Syrová káva v zrnech má jiný profil kofeinu než pražená zrna, protože proces pražení vytáhne část kofeinu. Čím déle se praží, tím více kofeinu se ztratí. Podívejme se na množství kofeinu v zrna, než ho pečeme.V mnoha evropských zemích jsou pro spotřebu kofeinu široce používány dva druhy fazolí: Arabica a Robusta. zrna Arabica jsou považovány za mnohem vyšší kvalitu a používají se častěji než zrna Robusta.Na úkor obsahu kofeinu.zrna Arabica obsahují přibližně 1,2% kofeinu, zatímco zrna Robusta v surové formě obsahují 2,2%.Kolik kofeinu je v praženém zrnu?Stejně jako syrové zrna obsahují zrna Arabica méně kofeinu než zrna Robusta. Totéž platí pro množství kofeinu v pražených bobech. Po pražení obsahují zrna Arabica asi polovinu kofeinu jako zrna Robusta. Množství kofeinu v jednom zrna Arabica je asi šest miligramů. zrna Robusta obsahují po pečení 10 miligramů kofeinu.Obsah kofeinu může také záviset na stupni pečení. Jak již bylo zmíněno dříve, čím více pražená zrna, tím méně kofeinu je uloženo. V jednom světle praženém zrna je o 15 až 20% více kofeinu než v tmavých pražených fazolí. Může to znít jako dost velké číslo, aby to změnilo, ale pro malé zrna to není tak moc. Rozdíl v hladinách kofeinu mezi pražením ve srovnání s celými šálky kávy je malý, ale stále zajímavý.Co je kofein?Kofein je přírodní stimulant, který se nejčastěji vyskytuje v čajích, kávách a kakaových rostlinách. Funguje tak, že stimuluje mozek a centrální nervový systém, pomáhá vám zůstat v pohotovosti a předcházet únavě.Historici sledují první uvařený čaj zpět do roku 2737 před Kristem. Káva byla údajně objevena o mnoho let později etiopským ovčákem, který si všiml další energie, kterou dal svým kozím.Koncem roku 1800 se na trhu objevily kofeinové nealkoholické nápoje a brzy následovaly energetické nápoje.V současné době 80% světové populace konzumuje kofeinové produkty každý den a toto číslo stoupá na 90% u dospělých v Severní Americe.SOUHRN: kofein je přírodní stimulant konzumovaný po celém světě. Většina lidí si to od kávy, čaje, nealkoholických nápojů, energetických nápojů nebo čokolády.Kolik kofeinu máte v šálku?Kolik kofeinu v šálku kávy od Cezve Turka?Litr takového nápoje připraveného klasicky obsahuje asi 380 - 650 mg osvěžující tekutiny. Ukázalo se, že přípustná dávka takové kávy není větší než 5 - 7 malých šálků.Kolik kofeinu je v kávovaru?Espresso je jednou z nejsilnějších odrůd tohoto nápoje a mnozí ho pijí ráno, aby se rozveselili. Má nejvyšší obsah kofeinu - celkem 1700 až 2250 mg na 1 litr. A pokud mluvíme o ristretu, pak má ještě více kofeinu. Takové nápoje by neměly konzumovat ve velmi velkém množství ti, kteří nejsou náchylní k hypertenzi a nemají jiné zdravotní problémy. Je lepší omezit se na 1 - 2 šálky denně, přičemž mezi používáním velkého množství espressa se významně přeruší zátěž těla.Espresso nápojeMnoho populárních kávových nápojů se vyrábí z espressa smíchaného s různými druhy a množstvím mléka. Patří sem latte, cappuccino, macchiato a americano. Protože mléko neobsahuje žádný další kofein, obsahují tyto nápoje stejné množství kofeinu jako espresso. Jedna (malá) obsahuje v průměru asi 63 mg kofeinu a dvojitá (velká) - asi 125 mg.Kolik kofeinu je v instantní kávě?Milovníci milovaných káv mají tendenci tvrdit, že lyofilizovaný prášek nemá nic společného se skutečnou kávou. Možná, pokud jde o chuť, se instantní produkt liší od originálu. Z hlediska obsahu kofeinu však toto tvrzení není úplně pravda. Pokud jste nevěděli, kolik kofeinu je v instantní kávě, pamatujte - 310 - 480 mg osvěžující látky na litr takového nápoje. Hodně však záleží na tom, kolik je váš hrnek a kolik lžiček si berete za porci.Kolik kofeinu obsahuje káva bez kofeinu?Nebuďte překvapeni - takový nápoj nemůže obsahovat osvěžující složku. Pokud si vyberete kávu bez kofeinu, pak obsahuje kofein v množství asi 2,5% obvyklé dávky - asi 12 - 13,4 mg na porci. Díky moderním technologiím je tento nápoj bezpečnější pro pacienty s hypertenzí, ale neztrácí chuť.Kolik kofeinu je v zelené kávě?Tento zdravý produkt je stále káva. V souladu s tím má také kofein v menším množství. Je třeba si uvědomit, že množství osvěžující látky v zrnech se během pražení zvyšuje. Z toho vyplývá, že množství kofeinu v zelené kávě závisí na stupni pražení. 

Nejzajímavější fakta o kávě

1. Káva nás dělá emocionálně silnými.První fakta o kávě. Pití kávy nás dělá emocionálně silnými. Díky tomu se dokážeme vyrovnat s emočními poruchami a z nich se můžeme zotavit. Proto pro lidi, kteří mají emoční problémy, musíte pít pravidelně. To vám určitě pomůže vydržet emoční úzkost, kterou prožíváte.2. Podporuje nás také fyzicky.Nyní je vědecky dokázáno, že káva nás fyzicky podporuje. Když pijete denní dávku tohoto nápoje, získáte spoustu síly pro každodenní činnost. Proto, pokud usilujete o konkrétní postavu, doporučuji pít kávu častěji.3. Rozšiřuje naše mozky.Káva pomáhá aktivovat naše mozkové buňky. Výsledkem je, že rozšiřuje možnosti našich mozků. Možná jste si všimli, že kreativy pijí hodně kávy. Je to proto, že to zvyšuje jejich schopnost myšlení a zlepšuje jejich rozhodování.4. Můžeme si odpočinout u šálku teplé kávy.Teplým šálkem tohoto nápoje můžeme uklidnit nervy tím, že naše myšlení bude jasnější a ostražitější. Když zjistíme, že naše mysl často naplňuje mnoho věcí, káva nám může přinést mír. Tímto způsobem můžete učinit dokonalé rozhodnutí. Nasměruje náš mozek správným směrem, mezi oceán plný myšlenek.5. Dává nám pozor na události v našem okolí.Někdy, když jsou lidé rozptýleni mnoha myšlenkami, neuvědomujeme si, co se děje kolem nás. Káva nás mentálně uvědomuje a zaměřuje se na činnosti, které jsou po ruce.6. Šálek kávy zvlhčuje naše tělo.Dehydratace v našem těle je příčinou mnoha infekcí a škodlivých účinků na naše tělo. Ale pitím kávy také zvyšujeme množství spotřebované vody. Díky tomu naše tělo nikdy nebude mít dostatek vody, kterou potřebuje k přežití a fungování.7. Káva bez cukru neobsahuje žádné kalorie.V těchto dnech dominují zvěsti, že káva zvyšuje příjem kalorií. To však vůbec není pravda. Pokud nechcete kalorie, stačí snížit množství cukru v šálku kávy. Káva bez cukru nebo mléka neobsahuje kalorie.8. Pomáhá také ke zlepšení průtoku krve přes naše tělo.Když káva vstoupí do našich krvinek jako kapalina, poskytne tělu potřebné množství hydratace. Výsledkem je, že krevní tok v našich žilách zlepšuje a rychle dosahuje každého z našich orgánů.9. Káva je také účinným antioxidantem.Protože káva je účinným antioxidantem, omezuje růst škodlivých radikálů v našem těle. Z tohoto důvodu zabraňuje poškození určitých bakterií a škodlivých prvků.10. Můžeme také snížit riziko vzniku rakoviny u šesti šálků kávy denně.V kávě některé prvky omezují růst rakovinných buněk v našem těle. Proto je člověk, který to rád pije, méně náchylný k takovým smrtelným chorobám. Káva vás může zachránit před rakovinou jater, prostaty, krku a dalších.11. Pití kávy vám také udrží srdce v rovnováze.Káva zlepšuje průtok krve v našem těle. Tím se snižuje úsilí, které musí naše srdce vyvíjet, aby krev mohla protékat našimi těly. Naše srdce tak zůstává bez stresu a může efektivně fungovat.12. Je také prospěšný pro naše vnitřní orgány, jako jsou játra.Člověk, který pije alkohol, může nakonec trpět slabým játrem. S pár šálků kávy denně pomáhá zlepšit stav jater.13. Už žádné starosti s Parkinsonovou chorobou.Pití kávy pravidelně omezuje vývoj enzymů, které způsobují Parkinsonovu chorobu. Pokud tedy máte s touto nemocí rodinnou anamnézu, měli byste mít několik šálků tohoto nápoje denně. To může snížit vaše šance být obětí této choroby.14. Vyhněte se Alzheimerově chorobě.A totéž platí pro Alzheimerovu chorobu. Pití kávy bez kofeinu pomůže vašemu tělu bojovat s buňkami, které způsobují tuto nemoc. Proto můžeme chránit naše těla před škodlivými účinky této choroby.15. Pití kávy snižuje riziko neurodegenerativních poruch.Neurodegenerativní poruchy také způsobují mnoho škodlivých účinků na naše tělo a zdraví. Lidé, kteří jsou náchylní k takovým poruchám, by se tedy neměli stydět o pravidelném pití několika šálků kávy.16. Pomáhá také při léčbě deprese.Deprese je rychle se šířící duševní porucha mezi lidmi. Je však prokázáno, že lidé, kteří pravidelně pijí kávu, mohou zvládat depresi. Pokud jste nemocní myšlenkami, držte hrnek pevně a začněte pít kávu. Dalo by se rychle cítit více bdělý a schopen se vypořádat s negativitou.

Jak dlouho vydrží kávová zrna čerstvá ?

Jak dlouho je káva dobrá k pití?Suché zboží (kávová zrna, kávová zrna) při správném skladování může trvat dlouho - týdny, měsíce, dokonce roky. Zachová si svěžest a příjemnou vůni? Bohužel ne.Pokud je káva skladována na suchém, chladném a tmavém místě, může být konzumována po dlouhou dobu. To však neznamená, že bude stále chutnat svěží. Postupem času ztratí aroma a mnoho chutných tónů v chuti. Čím je káva čerstvější, tím lepší bude chuť, protože s věkem se káva začne zhoršovat.Stejně jako u jiných potravinářských výrobků bude na obalu uvedeno datum (nebo dva) s uvedením, kdy by mělo být spotřebováno. Pokud není datum, přeskočil bych tuto značku.Pokud kávu skladujete správně, lze ji použít před datem exspirace, možná i poté, pokud rádi obětujete dokonalou chuť. Prověříme to později. Mějte na paměti, že u mléka je to jiné! Mléko se zhoršuje brzy po uplynutí doby použitelnosti, i když je správně skladováno.Další datum, které můžete vidět na obalu kávy, je datum pečení. Čím blíže k tomuto datu konzumujete kávu, tím lepší je chuť a bezpečnost.Jak ukládat mletou kávu? Po mletí se zvyšuje zranitelnost kávy. Pravidla pro skladování prášku se proto v některých ohledech liší.Utěsněné obaly, ze kterých je vzduch evakuován, umožňují dlouhodobě uchovávat prášek. Proto se prášek téměř vždy balí tímto způsobem. Doma je velmi obtížné replikovat, pokud nemáte doma vakuový balič.V každodenním životě je zakoupený mletý prášek často skladován ve stejných obalech, ve kterých je zakoupen. A to má své výhody:Toto balení poskytuje optimální ochranu proti vlhkosti a světlu.Eliminuje tvorbu kondenzace.Účinně chrání před pachy.Vzhledem k velmi vysoké hygroskopičnosti mleté ​​kávy se tento poslední bod jeví jako nesmírně důležitý. Prášek navlhčuje mnohem rychleji než fazole, takže ochrana proti vlhkosti je důležitým faktorem.Balíček nelze ponechat otevřený. Musí být kroucená nebo svázaná, aby se vzduch nedostal dovnitř. Mnoho výrobců jim dodává speciální zařízení pro pevné uzavření krku poté, co je obal bez tlaku.

5 druhů kávy, které musíte vyzkoušet

CappuccinoTento nápoj je nejoblíbenějším typem kávy na světě, sestává ze tří vrstev. První z nich je výstřel espressa, následuje výstřel parního mléka a nakonec barista přidá vrstvu napěněného pěnového mléka. Tato konečná vrstva může být také pokryta čokoládovým práškem nebo hoblinami.Ledová kávaLedová káva je osvěžující nápoj, ale pouze pokud si můžete nechat kávu nebo pití studenou, aniž byste ji zředili ledem. Nalévání horké kávy přes svazek ledových kostek může mít za následek silně zalévaný nápoj a udržení kávy v lednici, dokud není zima, takže nechte nápoj, který chce, v oddělení vůní a chutí. Všichni to víme.Café LatteCafé Latte, docela populární volba pro pijáky kávy, se skládá z napařeného nebo vyhřívaného mléka a jediné dávky kávy. Je to obvykle docela pěnivé a občas narazíte na kavárny, které nerozumí rozdílu mezi kavárnou latte a plochou bílou.EspressoEspresso se vyrábí vytlačováním téměř vroucí vody pod tlakem prostřednictvím mletých kávových zrn a výsledkem je vařič, který je tlustší než káva, která se vytváří jinými metodami vaření. Espresso je také základnou pro různé nápoje. Naučte se, jak si vyrobit espresso, a už jste na půli cesty, jak si vytvořit svůj vlastní macchiato, cappuccino a café latte.MochaccinoMoka je jen latte s přidaným sirupem nebo čokoládovým práškem, občas se šlehačkou. Pokud jde o cokoli, jedná se o dobrou kávu na základní úrovni, která žije ve světech mezi kavárnou dospělých latte a dětskou horkou čokoládou.

Káva s mlékem a zdraví

Káva s mlékem a zdraví – Jak moc ohrožuje káva s mlékem vaše zdraví? Káva s mlékem a zdraví – Ráno vstanete a dáte si kávu s mlékem, dopoledne si k práci dáte další a po obědě znovu. Třetí káva za dopoledne a to ještě nevíte, že k vám odpoledne přijde kamarádka, se kterou si dáte jak jinak než kávu s mlékem. Je ona káva s mlékem opravdu tak nepostradatelným nápojem nebo se dá něčím nahradit? Proč by se nahrazovalo, říkáte si možná! No možná kvůli jejím škodlivým účinkům na naše zdraví.  Podle čeho se tedy řídit?A teď babo raď! Ke které teorii se přiklonit? Zkuste malý test. Pokud máte pocit, že se opravdu necítíte příliš dobře a kávu s mlékem pijete hodně, zkuste ji na chvíli ze svých denních rituálů vysadit. Vždyť s kamarády můžete stejně dobře posedět u sklenky vína, popřípadě u šálku čaje. Bez mléka samozřejmě. Zkuste vydržet kávu s mlékem nepít 2-3 týdny, ale jinak dělejte vše jako jindy. Když se vám po této době bude zdát, že je vám lépe, káva s mlékem vám opravdu škodila. A tudíž si za ni budete muset najít náhradu. Když neucítíte žádnou změnu, kávu si klidně dávejte dál. Ale doporučujeme vybírat opravdu jen tu kvalitní a omezit dávkování. Když se zařeknete, že si kávu více jak 2x za den nedáte, bude vám šálek této chutné tekutiny mnohem vzácnější.Káva s mlékem, jak moc ohrožuje vaše zdraví? Jsou dvě teorie, první z nich tvrdí, že je káva s mlékem pro zdraví škodlivá, druhá se přiklání k opačné verzi, pro kterou z nich se rozhodnete vy?