Výsledky vyhledávání pro dotaz kvalita kávytextkáva:

Výsledky vyhledávání v sekci: O kávě

Voda je základ

Co všechno je důležité, abyste si doma mohli pochutnat na dobré kávě? Kávovar? Záleží na způsobu přípravy kávy, může vám stačit třeba frenchpress. Káva? 100 lidí, 100 chutí, takže i tady je spousta možností. Ať už se ale rozhodnete pro jakoukoliv kávu a její přípravu, vždy k tomu budete potřebovat vodu. Dost vody. A tak není dobré ani doma výběr vody podceňovat. Jaké jsou možnosti? Kohoutková vodaCesta k ní je nejsnazší, teče nám doma rovnou ze zdi a je (většinou) zdravotně nezávadná. Ale tím výhody končí. Pochopitelně můžete mít štěstí a čerpat vodu ze studny, která má správné pH, tvrdost i podíl minerálů a vaše káva tak bude skvělá. Nicméně většinou to tak nebude… S takovou vodou pak může vaší kávě přes veškerou péči “něco” chybět. A navíc, kávovar z toho taky nebude mít moc velkou radost. Takže voda z kohoutku by měla být opravdu nouzové řešení. Balená vodaObchody jsou plné balených vod, použijeme tedy tu. Ale kterou? Rozdíly mezi balenými vodami jsou obrovské. Od obyčejné vody z kohoutku, kterou si z obchodu donesete pod názvem “stolní voda” za 3,- Kč až po minerály nabitou Magnesii. Jak asi tušíte, ani jeden extrém není dobře. U balené vody se zaměřte na podíl vápníku (Ca2+), je na lahvích napsaný. Čím méně, tím lépe. Např. Dobrá voda neperlivá obsahuje 5,3mg, zatímco Magnesia neperlivá 35mg vápníku. Filtrovaná vodaDomácí konvice pro filtrování vody je již poměrně běžná, svou Britu či její obdobu má doma čím dál víc lidí. Některé kávovary mají navíc filtraci vody přímo integrovanou do sebe. Filtrovaná voda má optimální vlastnosti pro přípravu kávy, hladina minerálů je nižší, zbavíte se chloru a vůbec, takto upravená voda chutná opravdu dobře. Použití je snadné, údržba také a cenově se to dá taky přežít, zvlášť pokud si spočítáte náklady na vodu pro jednu kávu. Reverzní osmózaZáležitost pro opravdové fajnšmekry. Kdo nevíte, o co jde, koukněte třeba na Wikipedii (Reverzní osmóza). Jde o dost drahý, ale opravdu účinný způsob úpravy vody. Osobně už mi to ale přijde (pro domácí použití) zbytečné ? Já sám doma kombinuji filtrovanou a kohoutkovou vodu (když dojde filtrovaná) a jsem naprosto spokojený. Nemusím tahat lahve s balenou vodou a na osmózu nejsem dost velký kutil. Jak to máte s vodou vy? 

Je vaše káva skutečně dobrá káva ? Zde je jednoduchý test

Jistě, všichni máme rádi horký šálek kávy, ale věděli jste, že při ochlazování kávy jsou naše ústa schopnější rozeznat přirozené tóny kávy?No, teď ano.Když káva chladne, často se můžeme nechat zmást myšlenkou, že chladnější nechutná dobře. Hotelová káva, káva z benziny, - to vše chutná nejlépe, když se pije ihned po uvaření, ale když vychladnou, útočí na jazyk. Proč? Protože když je káva horká, nemůžete ji skutečně ochutnat . Když se káva ochladí, odhalí své skutečné barvy.Nadějní nadšenci by si mohli koupit všechno správné vybavení, ale pokud si nekoupíte dobrou kávu, nedostanete se příliš daleko. Pokud tedy chcete rozvíjet svůj vkus a zjistíte, zda je káva, kterou kupujete, skutečně kvalitní, zde je jednoduchý lakmusový test: zkuste to za studena . Ledová nebo vlažná káva vám pomůže určit její kalibr. Po ochlazení bude špatná káva chutnat - spatně, nebo hrozně, dobrá káva si zachová svůj charakter.Je to opravdu tak jednoduché!

Druhy kávových zrn

Dnes, v obchodech a supermarketech v naší zemi, je počet odrůd kávy tak velký, že se můžete snadno ztratit v jejich hojnosti. Abyste se vyhnuli plýtvání času a peněz určováním nejvhodnější značky pro sebe, musíte znát vlastnosti různých odrůd a typů kávových zrn .ArabicaOficiálním názvem kultury je Arabian Coffee Tree (Coffea arabica). Arabica - nejdůležitější druh kávy na světě - má komplexní aroma. Kultura je velmi rozmarná. Optimální podmínky pro existenci Arabiky jsou horské tropy v nadmořské výšce 900 až 2100 m nad mořem. Fazole se daří ve vlhkosti a pravidelných silných deštích. Průměrná teplota v místě růstu je 15-24 ° C. Nejúrodnější podmínkou je úplná absence mrazu.Počet odrůd arabských arabských stromů, které se dnes používají v kávovém průmyslu, je 45–50. Období od okamžiku kvetení do doby zrání ovoce je 6-7 měsíců. Počet plodin za rok je 1-2. Hlavním kritériem pro počet plodin je střídání období sucha a dešťů. Plodiny jsou obvykle množeny pomocí životaschopných semen.RobustaOficiálním názvem této kultury je kávovníček Coffea Canephora. To bylo objeveno v Kongo povodí, Kongo, Afrika. Robusta - druhý nejoblíbenější druh kávy na světě - se vyznačuje vysokým obsahem kofeinu ve fazole. Robusta se používá v kávových směsích, aby dala sílu nápoje.Robusta je nenáročný a dobře snáší teplo a vlhkost. Optimální podmínky pro existenci kultury jsou nízko položené tropy v nadmořské výšce až 900 m. Fazole Robusta si také užívají vlhkost při pravidelných silných deštích. Průměrná teplota v místě růstu je 22-27 ° C. Rostoucími vlastnostmi půdy jsou vlhká půda a vysoká teplota.Robusta je necitlivý na choroby a škodlivý hmyz. Období od okamžiku kvetení do doby zrání ovoce je 5-6 týdnů. Počet plodin za rok je 12-15. Hlavním kritériem pro počet plodin je přísné dodržování techniky péče. Reprodukce je katalyzována řízky.LibericaLibanonská káva pochází ze západní Afriky. V současné době se tento druh pěstuje téměř ve všech zemích afrického kontinentu, stejně jako na Srí Lance, Indonésii, na Filipínách a dalších. Zemědělci sklízejí kávu Liberica z plodů kávovníků vysoké 6-10 metrů s velmi velkými listy. Délka kávového ovoce je 30-35 mm, šířka je 10-15 mm.Kvalita libérijského ovoce není nejvyšší, takže se tento druh kávy používá jen zřídka. Liberica se většinou používá k vytváření různých kávových směsí. Nikdo nikdy nekonzumoval kávu vyrobenou výhradně z libanonských bobů. To se zdá být nemožné.ExcelsinaTo je další druh kávy. Káva Excelsia - nebo High Coffee - je ještě méně známá než Liberica. Stromy tohoto druhu dosahují výšky 20 m. Tento druh kávy nemá žádnou ekonomickou hodnotu.

Jak dlouho vydrží kávová zrna čerstvá ?

Jak dlouho je káva dobrá k pití?Suché zboží (kávová zrna, kávová zrna) při správném skladování může trvat dlouho - týdny, měsíce, dokonce roky. Zachová si svěžest a příjemnou vůni? Bohužel ne.Pokud je káva skladována na suchém, chladném a tmavém místě, může být konzumována po dlouhou dobu. To však neznamená, že bude stále chutnat svěží. Postupem času ztratí aroma a mnoho chutných tónů v chuti. Čím je káva čerstvější, tím lepší bude chuť, protože s věkem se káva začne zhoršovat.Stejně jako u jiných potravinářských výrobků bude na obalu uvedeno datum (nebo dva) s uvedením, kdy by mělo být spotřebováno. Pokud není datum, přeskočil bych tuto značku.Pokud kávu skladujete správně, lze ji použít před datem exspirace, možná i poté, pokud rádi obětujete dokonalou chuť. Prověříme to později. Mějte na paměti, že u mléka je to jiné! Mléko se zhoršuje brzy po uplynutí doby použitelnosti, i když je správně skladováno.Další datum, které můžete vidět na obalu kávy, je datum pečení. Čím blíže k tomuto datu konzumujete kávu, tím lepší je chuť a bezpečnost.Jak ukládat mletou kávu? Po mletí se zvyšuje zranitelnost kávy. Pravidla pro skladování prášku se proto v některých ohledech liší.Utěsněné obaly, ze kterých je vzduch evakuován, umožňují dlouhodobě uchovávat prášek. Proto se prášek téměř vždy balí tímto způsobem. Doma je velmi obtížné replikovat, pokud nemáte doma vakuový balič.V každodenním životě je zakoupený mletý prášek často skladován ve stejných obalech, ve kterých je zakoupen. A to má své výhody:Toto balení poskytuje optimální ochranu proti vlhkosti a světlu.Eliminuje tvorbu kondenzace.Účinně chrání před pachy.Vzhledem k velmi vysoké hygroskopičnosti mleté ​​kávy se tento poslední bod jeví jako nesmírně důležitý. Prášek navlhčuje mnohem rychleji než fazole, takže ochrana proti vlhkosti je důležitým faktorem.Balíček nelze ponechat otevřený. Musí být kroucená nebo svázaná, aby se vzduch nedostal dovnitř. Mnoho výrobců jim dodává speciální zařízení pro pevné uzavření krku poté, co je obal bez tlaku.