Výsledky vyhledávání pro dotaz kafe:

Výsledky vyhledávání v sekci: O kávě

Jak poznat špatnou kavárnu?

Jak poznat špatnou kavárnu? Tuhle otázku v různých podobách dostávám často. Většinou tedy v obráceném znění, chcete po mě vědět, jak poznat dobrou kavárnu. A to je trochu problém, i přes všechny indicie že to bude dobré to může být velmi špatné. Na druhou stranu, existuje řada náznaků, že kavárna bude špatná a v takovém případě opravdu v podstatě vždy špatná je. Pojďme se na ně podívat.Čistota a vůněKdyž přicházíte do podniku, který neznáte, hned první dojem vám prozradí mnoho informací. Už jen elementární čistota místa je zásadní. Špinavá okna, všude bahno a prach? Běžte raději jinam. Nyní přichází na řadu čich. Jsme v kavárně, proto tu musí vonět káva. Nevoní? Zbystřete. Možná jí přehlušila skvělá vůně nějakého jídla, ale po pravdě, většinou ne.V neposlední řadě koukněte na kávovar. Špinavý kávovar (od kávy či mléka), v horším případě parní tryska upatlaná od mléka značí nepořádného baristu. A takový vám dobré kafe neudělá…NabídkaDalší věc, ke které upřete svou pozornost, je nabídka kávy. Espresso a cappuccino vám udělají všude, podle toho moc nepoznáte. Zaměřte se na méně obvyklé kávy. Vidíte v nabídce flat white nebo espresso macchiato? Pak v kavárně kávě alespoň trochu rozumí. Mají v nabídce turka? Utíkejte ????Kromě kávových nápojů se zaměřte i na značku kávy, se kterou v kavárně pracují. Nemusíte se vyznat ve všech kávových brandech, použijte jednoduché pravidlo – pokud není značka kávy nikde vidět nebo pokud jde o masovky typu Lavazza, Illy nebo Segafredo, nechoďte tam…PřípravaKdyž už se chystá káva pro vás, asi je pozdě odejít, ale třeba stojíte ve frontě a máte šanci pozorovat baristu v akci. I v této fázi existuje totiž pár věcí, které by vás měly odradit. Pojďme postupně:Kávu by měl barista umlít těsně před přípravou nápojePáku musí po vyklepnutí staré kávy vyčistit od zbytkůŠálek by měl být při přípravě espressa naplněný cca z poloviny, pokud je plný po okraj, utíkejte pryčMléčný kávový nápoj (cappuccino, latté macchiatto, flat white) nesmí být servírován vařicí, vždy musí být možné se ihned napít. Pokud ne, je mléko přepálené a ztratilo své chuťové vlastnosti.Snad vám výše uvedené tipy pomohou vyhnout se špatným kávovým zážitkům.

5 druhů kávy, které musíte vyzkoušet

CappuccinoTento nápoj je nejoblíbenějším typem kávy na světě, sestává ze tří vrstev. První z nich je výstřel espressa, následuje výstřel parního mléka a nakonec barista přidá vrstvu napěněného pěnového mléka. Tato konečná vrstva může být také pokryta čokoládovým práškem nebo hoblinami.Ledová kávaLedová káva je osvěžující nápoj, ale pouze pokud si můžete nechat kávu nebo pití studenou, aniž byste ji zředili ledem. Nalévání horké kávy přes svazek ledových kostek může mít za následek silně zalévaný nápoj a udržení kávy v lednici, dokud není zima, takže nechte nápoj, který chce, v oddělení vůní a chutí. Všichni to víme.Café LatteCafé Latte, docela populární volba pro pijáky kávy, se skládá z napařeného nebo vyhřívaného mléka a jediné dávky kávy. Je to obvykle docela pěnivé a občas narazíte na kavárny, které nerozumí rozdílu mezi kavárnou latte a plochou bílou.EspressoEspresso se vyrábí vytlačováním téměř vroucí vody pod tlakem prostřednictvím mletých kávových zrn a výsledkem je vařič, který je tlustší než káva, která se vytváří jinými metodami vaření. Espresso je také základnou pro různé nápoje. Naučte se, jak si vyrobit espresso, a už jste na půli cesty, jak si vytvořit svůj vlastní macchiato, cappuccino a café latte.MochaccinoMoka je jen latte s přidaným sirupem nebo čokoládovým práškem, občas se šlehačkou. Pokud jde o cokoli, jedná se o dobrou kávu na základní úrovni, která žije ve světech mezi kavárnou dospělých latte a dětskou horkou čokoládou.